論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

4年前炒左個超懶工人,賠足錢,原來佢走去領事管投訴,最好笑係佢為左小孩百厭打佢,佢做錯野引致老人家Um um 沈沈去

投訴我,又話我好閙佢做錯野。我想問,我地打工做錯野都會比老闆丙啦 ! 咁都可以投

訴? 激死我了!

但係

領事管唔使調查都可以成立,仲Blacklist 左我,要我去宣誓,有冇人試過類似情況?

男爵府

Mrs_Cat_Cat 發表於 18-10-17 01:32
4年前炒左個超懶工人,賠足錢,原來佢走去領事管投訴,最好笑係佢為左小孩百厭打佢,佢做錯野引致老人家Um ...

你點知呢件事是4年前的工人投訴?

隔左 4年,現在才知道?

呢4年你有請其他工人嗎?

Ps. 求問,準備我自己被見鬼菲投訴

象牙宮

Mrs_Cat_Cat 發表於 18-10-17 01:32
4年前炒左個超懶工人,賠足錢,原來佢走去領事管投訴,最好笑係佢為左小孩百厭打佢,佢做錯野引致老人家Um ...

去了解下都好。
也可反問, 領事管, 假如他是雇主, 怎么做才是。

wcpcelia    發表於 18-10-18 10:04
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

1010k 發表於 18-10-17 07:17
你點知呢件事是4年前的工人投訴?

隔左 4年,現在才知道?

近日現時工人完約再請新的才知,2年前續約都冇事,領事館話近排入了新電腦系统,佢都唔知點解而家先知,兩年前唔知,真係超低能!
最嬲係原來d工人一投訴,僱主就即刻blacklisted! 究竟係咩道理,唔使調查唔使了解(或調查竟然係幾年後)就成立,然後要你哂時間去做好多野才可 deleted from the list, 最諷刺係盡管呢個國家d人的工作態度是如此「嚴謹」,我地仲要將最寶貴的孩子交托给他們去照顧,究竟係咩道理?!

禁止訪問

男爵府

而家咁容易被領事館 black list

唉,好大壓力,搞到唔敢炒衰姐姐

我地僱主好慘唧

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

有無攪錯??? 去東張西望投訴。 領事館離譜。

子爵府

他們有分watchlist 和 blacklist. Blacklist 係永遠不能再請教她們的菲律賓國民。 watchlist 就係上去領事館解釋,舉證後,如果解釋被接受就可以去宣誓。佢哋個blacklist 會share with 印尼大使館,務求令我們再請唔到任向國藉的工人!好衰㗎......

wcpcelia    發表於 18-10-18 10:04

大宅

macdullbaby 發表於 18-10-18 07:55
他們有分watchlist 和 blacklist. Blacklist 係永遠不能再請教她們的菲律賓國民。 watchlist 就係上去領事 ...

我以為watchlist 即係 blacklist. 咁我只係watch list 啫,但係我唔明做完宣誓仲要同個新工人完成合約才會從名單除名,講真,無端端唔會走去換啦,又要比agent 費用又要重新教過,貪玩嗎?! 宣誓d內容先好笑,唉!

象牙宮

Mrs_Cat_Cat 發表於 18-10-17 10:47
近日現時工人完約再請新的才知,2年前續約都冇事,領事館話近排入了新電腦系统,佢都唔知點解而家先知,兩 ...

呢個國家d人的工作態度就是如此的。
d工人一投訴,即刻blacklisted! 僱主。唔使調查唔使了解。

勞工處做法:d工人一投訴,出信告 僱主:罪名扣薪,無假,等等。屈,賴,反咬,
examples :
偷竊, 反咬雇主一口, 指控剋扣其工資。 
自己博炒,告僱主威脅。
'博炒' 回國,再報 被僱主 "虐打"
【菲傭玩自殘】 自殘後 反控告僱主!
偷錢,屈僱主洗手間裝鏡頭!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

1010k 發表於 18-10-18 00:43
而家咁容易被領事館 black list

唉,好大壓力,搞到唔敢炒衰姐姐

任何衰工人,雇主可去信"入境處"报告。

提供衰人: ID copy,passport copy. contract no.
寫清楚: 工人工作表現欠佳,及以下: 
1。某月某日,偷窺
2。
3。

CCTV records

报警也要 keep 記錄。

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 18-10-18 10:46
任何衰工人,雇主可去信"入境處"报告。

提供衰人: ID copy,passport copy. contract no.

Jm, 之前bk 有個jm 投訴個工人去到菲律賓一個特別部門.

你記得個程序嗎? 我 book mark過,但揾唔返.

我想向菲律賓投訴見鬼菲,佢每星期同我講我家有鬼.

又話隻鬼揾佢,佢又成日尖叫.

既然精神失常,唔想佢再害人

首頁

尾頁

跳至