自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

用於留學一年

硬身通常行李空間兩邊平分,軟身就一個薄蓋+一個大空間咁,邊款裝野方便d?

咁大尺寸咁重,硬定軟會更好拉?

希望$1000左右買到,請多多推薦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我鍾意用軟喼,但建議分兩個喼黎裝30kg 野,一個喼會好重,好難推。

男爵府

我愛Corina 發表於 18-10-17 04:17
我鍾意用軟喼,但建議分兩個喼黎裝30kg 野,一個喼會好重,好難推。

一個人好難拎2個喼呀,尤其去到d無電梯要行樓梯的地方

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

861014 發表於 18-10-17 04:23
一個人好難拎2個喼呀,尤其去到d無電梯要行樓梯的地方

要行樓梯更加難拎30kg

wiiabcd    發表於 18-10-17 05:24

男爵府

但係去邊度留學先?
美國澳洲 我試過要機場 開喼執嘢...!30kgs一喼太重 機場airlines 唔肯收。

wcpcelia    發表於 18-10-17 14:22
王子

瑪瑙宮

LouBB 發表於 18-10-17 04:54
但係去邊度留學先?
美國澳洲 我試過要機場 開喼執嘢...!30kgs一喼太重 機場airlines 唔肯收。
...

我唔知樓主去邊呀。

我唔主張一喼30kg, 我平時25-26kg 已經拎到我cc下, ground staff 都貼晒heavy 落我喼。30 kg 唔收唔奇呀,保障返員工條腰呀

男爵府

讚成
一個女人仔拎一個30吋喼真係太重。
我去親日本血拼都係25吋喼+20吋或大行李袋
我覺得容易過推個30吋喼

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我愛Corina 發表於 18-10-17 05:00
我唔知樓主去邊呀。

我唔主張一喼30kg, 我平時25-26kg 已經拎到我cc下, ground staff 都貼晒heavy 落我 ...

你都好大力

我平時28或29寸喼裝埋野大約 20 kg ,
都已經拎到我cc下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前用硬喼,而家覺得軟喼好用好多至少冇咁重,如果比較易碎的嘢包好d就得

男爵府

回覆樓主:

我用緊Delxxy全球最輕嗰隻薄喼,一大一中,中嗰隻剛好sip得落去(子母裝)。呢年去咗幾個長trip(UK, Scotland; Australia, New Zealand)和日本血拼,都仲好襟

同意其他JM講,唔好只用30kg大喼,外國D空姐對留學生特別mean少少超重都charge足,其實外國Walmart Target亞洲超市乜都有,唔使帶咁多野留學

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

samsonite 有出 20/80 比例硬喼, 靈活又好推,

我都特登買嚟俾亞女出國讀書用.

男爵府

我愛Corina 發表於 18-10-17 05:00
我唔知樓主去邊呀。

我唔主張一喼30kg, 我平時25-26kg 已經拎到我cc下, ground staff 都貼晒heavy 落我 ...

係呀、話違返勞工法㗎佢哋。
王子

瑪瑙宮

洛婷 發表於 18-10-17 05:13
你都好大力

我平時28或29寸喼裝埋野大約 20 kg ,

唔係經常啦,通常分喼

珍珠宮

王國教室勳章

Samsonite有軟喼,又裝得多又好推。
去讀書真係軟喼好,實用好多

瑪瑙宮

Ashleycorina 發表於 18-10-17 06:23
Samsonite有軟喼,又裝得多又好推。
去讀書真係軟喼好,實用好多

Samsonite好呀,剛買多兩個大,但樓主out budget...

伯爵府

會揀薄,不過你要留意好多航空公司唔會俾咁重既喼上機,就算佢俾你拎30kg 行李唔代表可以一喼過㗎。所以要留意下,同埋30kg 真係好重,好易受傷。可以既話建議分開兩個。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔建議1個走天涯!30kg? 拎少d野!再者要30kg 好推,budget 應該唔夠!另外唔知你係咪好大力,一個30 kg 要拎落樓梯,你會想c多d,到時或者想一野擲落去差不多!

侯爵府

雖然係rimowa fans, 始終軟喼最好用
屋企個軟喼用左二十年以上,每次長trip 一定帶佢,實用性最高

珍珠宮

分甘同味 發表於 18-10-17 05:27
我用緊Delxxy全球最輕嗰隻薄喼,一大一中,中嗰隻剛好sip得落去(子母裝)。呢年去咗幾個長trip(UK, Scotla ...

方便的話可否提供型号,Thanks

水晶宮

861014 發表於 18-10-17 04:07
用於留學一年

硬身通常行李空間兩邊平分,軟身就一個薄蓋+一個大空間咁,邊款裝野方便d?

無論男女, 30kgs真係好重。

其實如果樣樣都想帶(足1年), 帶個貨柜都唔夠。

有d野唔急用(即下一季既衫褲) 可以之後, 普通郵包寄話去。日常用日, 寫定shopping list(洗頭水, 牙膏, 毛巾, 杯......), 去當地附近超市一次過買。而且, 外國係網上購物都好方面。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至