開完刀後 隔幾耐可以飲水同食野?

Carmen8080
|
如題
我要做媽媽
|
飲水可以飲架,食既話好似系放屁先可以食,你仲系醫院既話可以問下姑娘架
Carmen8080
|
我要做媽媽 發表於 18-10-17 09:29
飲水可以飲架,食既話好似系放屁先可以食,你仲系醫院既話可以問下姑娘架 ...

Thanks 我下星期五先入院
RubyYu07
|
係要放屁之後先可以食嘢。就算食嘢都要食好稀既食物先
Vicky1014
|
Carmen8080 發表於 18-10-17 13:53
Thanks 我下星期五先入院

我下星期六入院呀

freshrose
|
開刀食野都係食粥水,第二日先食有料的粥,最好叫屋企人煲落d陳皮,第三日就食飯
yingying1128
|
freshrose 發表於 18-10-17 17:35
開刀食野都係食粥水,第二日先食有料的粥,最好叫屋企人煲落d陳皮,第三日就食飯
...

政府開刀先會係手術室休息一小時,去到病房已經可以飲水,但只可以小小小小飲......
4-6小時就拆 尿喉就可以飲水,因為一定要痾尿!!之後就可以食粥水,如果冇問題已經可以食粥,再冇問題已經可以食飯!!
總之,開刀後12先可以食飯!!
我8月係屯門醫院開刀後經歷
kmbb519
|
我諗每個人唔同?我星期一開完,醫生話6個鐘後先可以飲流質,但我口乾到頂唔順,一小時後已經半啖半啖咁飲水濕下個口
JD930    發表於 18-10-18 12:15
freshrose
|
yingying1128 發表於 18-10-17 17:42
政府開刀先會係手術室休息一小時,去到病房已經可以飲水,但只可以小小小小飲......
4-6小時就拆 尿喉就可 ...

我係私家開刀,我都係聽醫生建議,同埋尿喉我好似插左多過12個鐘,仲好記得夜晚俾護士迫我去廁所,狂灌水都去唔出的感覺
freshrose
|
freshrose 發表於 18-10-17 18:02
我係私家開刀,我都係聽醫生建議,同埋尿喉我好似插左多過12個鐘,仲好記得夜晚俾護士迫我去廁所,狂灌水 ...

我果時都有偷偷飲水,因為我緊急開刀,訓醒差唔多二十個鐘無飲水'
car~wing
|
yingying1128 發表於 18-10-17 17:42
4-6小時就拆 尿喉就可 ...

請問屯醫入院開刀生b要帶定乜嘢?
efren
|
私家醫院開完刀之後,留院果幾日係可以食咩? 係味淨係可以食粥? 自己煲或外賣果啲肉碎粥得唔得架?
efren
|
freshrose 發表於 18-10-17 17:35
...

全日3餐都係食粥水?甘會超肚餓
freshrose
|
efren 發表於 18-10-17 19:15

其實唔會覺得餓,因為生完果日身體好虛弱,你會想訓多過想食,我到生完第三日先有胃口
|
car~wing 發表於 18-10-17 18:56
請問屯醫入院開刀生b要帶定乜嘢?

唔知,我係緊急開刀,我係開刀前已經住咗一個月醫院....
不過可以一提,開刀唔好著衛生巾褲(安心熟睡褲)因為壓住個傷口會好痛,着網褲最舒服
|
freshrose 發表於 18-10-17 18:02
我係私家開刀,我都係聽醫生建議,同埋尿喉我好似插左多過12個鐘,仲好記得夜晚俾護士迫我去廁所,狂灌水 ...

真係私家同政府嘅分別,唯一相同嘅係,拆尿喉之後不停俾人灌水
car~wing
|
yingying1128 發表於 18-10-17 21:08
唔知,我係緊急開刀,我係開刀前已經住咗一個月醫院....
不過可以一提,開刀唔好著衛生巾褲(安心熟睡褲) ...

明白,唔該你!
|
efren 發表於 18-10-17 19:15

唔會餓,因為開刀前有杯中和胃酸嘅野飲...
efren
|
freshrose 發表於 18-10-17 19:18
其實唔會覺得餓,因為生完果日身體好虛弱,你會想訓多過想食,我到生完第三日先有胃口
...

啊,明白
efren
|
yingying1128 發表於 18-10-17 21:10
唔會餓,因為開刀前有杯中和胃酸嘅野飲...

啊,岩岩先知,唔該你