領養小貓

vencyk
|
請問有乜方法領養香港家貓,聽過義工好麻煩,又要收乜收乜
熊妹妹
|
我家及所有親友的貓貓都係從愛協領養的,都很健康可愛
wcpcelia    發表於 18-10-17 14:34
pigmom123
|
首先多謝你考慮領養

你上fb ‘香港群貓會”睇吓

仲有好多有規模嘅義工組織,例如:

LAP (lifelong animal protection)
香港拯救貓狗協會

你去睇吓

c9c99
|
支持領養,讃
sorfn89
|
vencyk 發表於 18-10-17 09:24

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21989256
免費領養貓B
Poyau
|
支持領養
jj7723
|
我女呢排都想領養貓B, 我老公係什麼貓xx義工組織既網上申請時,在<往後突擊家訪>一欄,揀選左"不願意",其他都願意接受,就被拒絕申請了。想問下,有無其他協會唔會將來隨時突擊家訪。因為我覺得隨時突擊家訪有點擾人。
goo_littlebb    發表於 18-10-18 09:32
tsung
|
pigmom123 發表於 18-10-17 10:20
首先多謝你考慮領養

你上fb ‘香港群貓會”睇吓

tsung
|
sorfn89 發表於 18-10-17 10:26

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread& ...

支持領養,不棄養
jasmineoj
|
spca
jasmineoj
|
jj7723 發表於 18-10-17 12:27
我女呢排都想領養貓B, 我老公係什麼貓xx義工組織既網上申請時,在一欄,揀選左"不願意",其他都願意接受, ...

就算係自己阿媽都唔鍾意佢突然走上嚟啦…玩咩…
金魚媽
|

我都剛剛經義工領養左,係有啲要求要達到,但合理既,自己接觸同了解下先,唔一定要聽晒其他人講,始終人人把尺唔同。
Kittymummy
|
領養好呀,多謝你
義工都只係簡單填表,比佢家訪,主要睇有冇窗網。同埋add 佢FB,你得閒upload 下貓貓近況便可。有時唔好怪義工,佢地都係錫貓愛貓,只係想貓貓搵到好人家。 比你睇下我領養的一仔一女啦。黃貓領養左1年半,細女領養左近4個月,有家的孩子係好靚,一臉幸福。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
pillarfung
|

去真正機構領養啦,嗰d所謂義工你想畀人玩一大輪得個吉就揾佢地。

我朋友,就係畀嗰d所謂義工玩左一大輪得個吉,嬲嬲地去愛協領養。
pillarfung
|
Kittymummy 發表於 18-10-17 14:34
領養好呀,多謝你
義工都只係簡單填表,比佢家訪,主要睇有冇窗網。同埋add 佢FB,你得閒upload 下貓 ...

就係尼d所謂嘅義工,都完成手續領養仲要強迫人加佢FB?加組織FB都仲接受囉,咁唔信人自己養曬佢嘛,又要扮有善心。

我知道朋友想領養都一定叫佢地千萬要去機構,或者自己朋友間真正識得正常嘅,領養手續好清楚唔麻煩騷擾性嘅先好接受offer,除非你想屋企大門任開啦。

Kittymummy
|
pillarfung 發表於 18-10-17 14:46

就係尼d所謂嘅義工,都完成手續領養仲要強迫人加佢FB? ...

唔好咁負面,佢只係想睇貓貓近況。其實只要係FB開一本album 係公開便可,唔一定add 佢比佢睇私人野的。我領養貓貓的義工好ok 的。佢地本身有正職,你想佢再黎你屋企都難了,佢地都好忙。有時我會間中送下罐罐,貓糧。佢地都唔得閒黎。我都係快遞比佢地,小小心意,因為佢地都定期出去餵浪浪的。
肥豬豆豆
|
其實係有啲變態人領養後殘酷虐待動物,義工才咁緊張。
義工希望能夠替貓貓找到愛錫佢嘅家庭,確保唔會因為任何家庭原因而被退回,要知道貓貓被退養後再尋找生家庭,對貓貓的心理會有很大傷害。

另外窗網係必須,因為你唔知有乜嘢情況之下佢會嚇親,慌不擇路跳出窗外,呢啲事情之前真係發生過好多次。
ivory0915    發表於 18-10-18 16:22
gloriawu.
|
愛協或者好多機構咁, 相對少好多麻煩
肥豬豆豆
|
你在FB找"Olausen Lisa", 佢係獨立義工, 越多人領養,佢才有空間及位置繼續救街上的貓貓
Acaciacacia
|
支持