點解近年咁多外國人湧入中國大學留學呢?

Alange
|
近年唔知點解好多不同國家既青年人咁喜歡進入大陸留學。
其實外國D大學咁優質(有D甚至係世界頭十位的大學),點解要入嚟中國一個發展中國家讀書呢?
他們是否唔夠愛國,成日諗住出國呢? 應該如一些網友所講,佢哋應該一心一意留在自己的國家並服務自己的國家!

不單嚟讀書仲要學埋中文/普通話,唔通學咗自己國家的母語仲唔夠?
不解!
歡迎討論。
miffyumiffy
|
大6依家幾多外國大企先得架, 好多發展機會

勁多鬼佬番大6讀書學普通話呀
lovehimhim
|
根據呢度部分人嘅見解,應該係佢哋唔愛國
究竟我是誰
|
lovehimhim 發表於 18-10-17 10:45
根據呢度部分人嘅見解,應該係佢哋唔愛國

tester5
|
Alange 發表於 18-10-17 10:30
近年唔知點解好多不同國家既青年人咁喜歡進入大陸留學。
其實外國D大學咁優質(有D甚至係世界頭十位的大學) ...

因為錢
curryfishball
|
為前途亦為錢途,中國咁大,大把機會同職位,如果學識普通話,外國人喺大陸發展應該吃香啲。
gobears
|
發展機會大嘛
而家歐洲好多國家經濟都唔好,好多人才要外流,而中國係最大嘅market
sim008
|
咁概post等沉天腳底啦
wantaima
|
tester5 發表於 18-10-17 10:47
因為錢

以你認知既中國咁差,咁多假野,公安又隨便捉人,又窮、人民質素人差!點解去留學會有$$$?
唔係好明?

Alange
|
gobears 發表於 18-10-17 11:08
發展機會大嘛
而家歐洲好多國家經濟都唔好,好多人才要外流,而中國係最大嘅market
...

我以為佢哋唔愛自己的國家。
mickeyeva
|
昨晚睇嫁到世界邊端,嫁去土耳其個人妻都教有錢人仔女學普通話,好似話2夫婦都係醫生,個女主人話仔女學普通話,將來可同大6接軌,會有好多商機!
係香港某啲人話學普通話冇用,十分抗拒,如果學真係好似c罪咁!
wantaima
|
認真答:我認為係文化交流或為將來同中國做生意舖路。

*題外話,隔離有人出貼問自己國家咁好點解送仔女出國留學,簡直思想陜窄。自己國家文化自幼已經熟讀,長大再出外認識別國不是雙得益彰嗎?

馬爾太
|
mickeyeva 發表於 18-10-17 11:18
昨晚睇嫁到世界邊端,嫁去土耳其個人妻都教有錢人仔女學普通話,好似話2夫婦都係醫生,個女主人話仔女學普 ...

唔係學普通話冇用,係普教中冇用!不能混為一談。
ddkaka
|
近年申請攞中國綠卡嘅外國人都越來越多,其實嚟讀書工作或長住,都係個人選擇。
嗰啲人成日話中國人去外國讀書點點點,香港人有錢嗰啲有幾多個唔去外國讀書唔移民呀,移完後都有唔少回流番嚟,所以有乜所謂,自由選擇權利,香港人有內地人都有
Alange
|
sim008 發表於 18-10-17 11:14
咁概post等沉天腳底啦

無辦法,有D香港人鍾意做鴕鳥。
blackberry
|
mickeyeva 發表於 18-10-17 11:18
昨晚睇嫁到世界邊端,嫁去土耳其個人妻都教有錢人仔女學普通話,好似話2夫婦都係醫生,個女主人話仔女學普 ...

有遠見,你睇侵侵既外孫女幾叻
DoReMi媽媽
|
wantaima 發表於 18-10-17 11:16
以你認知既中國咁差,咁多假野,公安又隨便捉人,又窮、人民質素人差!點解去留學會有$$$?
唔係好明?

我都唔係好明佢想講乜,好怕講嘢成日迂迴曲線,誤解咗就唔好啦!
DoReMi媽媽
|
blackberry 發表於 18-10-17 12:03
有遠見,你睇侵侵既外孫女幾叻

仲有Jim Rogers嘅女,普通話叻到可以教人

wantaima
|
DoReMi媽媽 發表於 18-10-17 12:04
我都唔係好明佢想講乜,好怕講嘢成日迂迴曲線,誤解咗就唔好啦!

未有答案我等緊開下眼界
去內地謮書因為$$$, 莫非讀完書唔使做有$派?
blackberry
|
DoReMi媽媽 發表於 18-10-17 12:12
仲有Jim Rogers嘅女,普通話叻到可以教人

人家要拗氣,我地企埋一邊好啦~
我個香港姪女都响暨南讀緊,可能讀完真係有