婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ORZ新抱 發表於 18-10-18 14:40
最慘我今日遞埋信,我老闆唔批准,話宜家唔夠人做野,要我考慮下先,做多一兩個月先,之後再覆佢,話當冇 ...

搬啦,再咁慢早出事,如果你想上公屋,你係公務員的話上公屋會快好多,同埋你填申請公屋的時間好似就算過咗都無所謂,好似係最後牌到你的時間先查,到時你地先至是但一個唔做正職先,上咗樓再搵工。。。你現在可以同99爆一鑊金,金到要報警,要開file搵社工,叫社工幫你,有社工介入育嬰院+公屋機會大好多,其實仲有好多辦法,不過首先係你同c6要有死都要走的決心。再唔系,橫豎你地的收入低成咁,不如老老少少一齊拎綜援,拎到小朋友大d再算,起碼你可以睇到小朋友的成長。不過問心我睇你之前寫咗咁多野你地都唔走,你地唔況會走

男爵府

長毛免 發表於 18-10-18 13:26
要上公屋
三萬實過
冇得上
其實好多婆媳問題= 土地問題...

子爵府

ORZ新抱 發表於 18-10-18 14:01
原先係我老公三兄弟連佢啲屋企人同我6299一齊住,咁後尾一知我要嫁入去,同搵緊屋,佢地兩房人就即刻搵地 ...

你唔覺得佢嗰招就係想你哋就範就鬧同找姨媽姑姐一齊俾壓力咩?
一日你哋受
一日你哋都只能屈服在佢想點就點之下

佢依家有孫揍啦!唔悶啦!
吵一鑊走啦!唔好孭呢啲嘢上身,無將來㗎

別墅

hotarufuu 發表於 18-10-18 16:50
你係公務員定政府合約員工?如果是公務員我唔建議你辭職,因人工加跳point 比出面好好多。而且如果是公務員 ...

唉,我係公務員,但仲要等到下年先有得申請公屋。講真,我一早都已經講過甚至錢都㩒埋出黎話交家用,係我99又鬧,話我亂用錢、浪費佢個仔啲錢,宜定62有開工,洗咩要你啲錢。再者,阿女所有嘅支出洗費都係我自己出錢,由我坐月到添購bb野、奶粉片片嘅費用,全部都係出我錢,宜家調轉頭鬧話唔俾錢佢湊女?我俾完錢佢,佢之後就將啲錢買晒零食野飲俾佢5歲嘅孫,咁我個女呢?之前我發現啲奶粉好似飲得咁快,同我老公講笑話阿女大食,跟著我99竟然話都係奶粉,佢見佢個5歲孫要飲奶,於是咪拎黎沖俾佢飲。佢洗我啲錢養佢個男孫就得,個5歲細路個阿媽咪又係冇俾過錢我99,成日雙重標準

別墅

anyuser18 發表於 18-10-18 20:43

你唔覺得佢嗰招就係想你哋就範就鬧同找姨媽姑姐一齊俾壓 ...

我老公就係同佢嘈咗兩句(真係冇發過脾氣,只係話:阿媽你咁樣係要到出事先後悔)跟著我99就發晒脾氣,喪鬧我同我老公,宜家咪嘈話唔掂我個女,唔再幫我湊女,叫我宜家自己湊返。如果我唔係處於咁被動嘅處境,驚阿女冇人湊,我一早反咗佢檯,真係唔會等佢再咁樣踐踏我嘅尊嚴,鬧爆完我,我唔開心又唔得,又要鬧我對住佢唔笑,人黎架,有情緒架嘛,又唔係佢出糧俾我,我亦都唔係雞,唔洗賣笑。

別墅

Solarflare 發表於 18-10-18 20:40
其實好多婆媳問題= 土地問題...

絕對同意,另一樣就係關香港托兒所/育嬰院嘅數量唔多。我好多時打電話過去育嬰院。都會話新移民、單非家庭優先,我地呢啲本地家庭同佢地講個情況咁,真係好需要個位,仲要俾佢地送句:個個黎得都有需要架啦!聽完真係覺得好激氣

男爵府

ORZ新抱 發表於 18-10-18 21:52
絕對同意,另一樣就係關香港托兒所/育嬰院嘅數量唔多。我好多時打電話過去育嬰院。都會話新移民、單非家庭 ...

點解唔係本地人優先? 有冇搞錯唯有時佢一歲睇下in 唔in 得成 全日N班...2 歲就可番學。

大宅

回覆樓主:

其實後悔呢兩個字,你老公先啱聽。萬一有咩事,你奶奶係唔會後悔,只會發癲,然後不停loop“我點知呀”,“唔關我事架”..,總之就講到千錯萬錯都唔會係佢錯,佢唔知亦唔關佢事,但就係你兩公婆承受後果囉!
其實我真心唔明之前個囡跌親,奶奶一句話唔準睇醫生你就肯聽話,仲要加埋獨留兒童...其實已經報得警。
你問下你老公記唔記得“臨臨”單case,就係有人袖手旁觀,小妹妹就係咁離開人世,你地唔出手,冇人知會發生咩事架。

子爵府

ORZ新抱 發表於 18-10-18 21:50
我老公就係同佢嘈咗兩句(真係冇發過脾氣,只係話:阿媽你咁樣係要到出事先後悔)跟著我99就發晒脾氣,喪 ...

佢係聲大夾惡
因為佢恃住你哋要靠佢!

cut哂佢家用真係唔夠錢搬走?既然之前想辭職,補錢走即時辭自己揍得唔得?

依家係佢玩嘢喎!點做人阿嫲㗎佢!佢咁真係好不近人情,衰到貼地,擺明食住你哋要買佢怕

啲三姑六婆齋睇戲?找個得閒幫你都無?呢啲咁嘅親戚斷哂都唔在乎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

雞蛋公主59 發表於 18-10-18 22:18
其實後悔呢兩個字,你老公先啱聽。萬一有咩事,你奶奶係唔會後悔,只會發癲,然後不停loop“我點知呀”,“ ...

樓主唔好再咁林善,人善俾人欺

你老公唔企硬唯有你幫佢企硬

個囡係你,萬一出咩大事,後悔就遲

你個奶奶夠膽獨留兒童在家,唔好話我黑心、遲早屋企d細路會飛曬落街。之前都唔係無試過。到時你再鬧個奶奶仲有咩用?

大宅

ORZ新抱 發表於 18-10-18 21:44
唉,我係公務員,但仲要等到下年先有得申請公屋。講真,我一早都已經講過甚至錢都㩒埋出黎話交家用,係我9 ...

唔放俾99湊, 您屋企人有人幫到手嗎?

別墅

望月童 發表於 18-10-19 09:29
唔放俾99湊, 您屋企人有人幫到手嗎?

就係無 宜家諗緊搵個細細地嘅地方搬出去,再請人照顧個女,不過要計下條數先,諗住盡快自己同個女搬出去先,個老公點取態就唔關我事

大宅

回覆樓主

樓主,我好少留言,見到你咁真係眼濕濕... 既然你老細比你放大假就放住先啦,育嬰院排唔到就搵社區保姆姨姨,唔好理你老公接唔接受,佢唔接受就佢湊囉,佢係要幫手解決問題,唔係製造問題!我唔知保姆姨姨可唔可以跨區呢?坦白講,我唔贊成你唔做野,因為小朋友大個真係要使錢㗎,跨過呢關再算啦!加油!

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

回覆 ORZ新抱 的帖子

真係唔好辭職,快D 收返封信。你仲有每年加人工跳point 又有排未到max,你一到第2年即排公屋,我D 同事大約再等多3年就排到。你仲有小朋友要養,教育、生活一切也有很多開支,如你老公不是搵好多,千奇唔好斷自己水喉,唸遠D,你ftm點頂咁GE 99,當你真係頂到,你之後搵得返公務員位嗎?依家我連aco 都見過有master. 建議你繼續等育嬰院,中間可找local EE,我之前都搵到3個。為母則強,要為小朋友打算呀!

ritalwt    發表於 18-10-26 15:51

大宅

ORZ新抱 發表於 18-10-19 09:38
就係無 宜家諗緊搵個細細地嘅地方搬出去,再請人照顧個女,不過要計下條數先,諗住盡快自己同個 ...

點做都好, 我支持您。

因為我見到您認清左一些事實吧。

就好似當年我咁, 覺得全要聽老公話, 一直覺得佢會解決到咁。佢會幫我咁。

您住邊區?掛社工保母最快方法 應該係搵社工! (如果您有小朋友獨留家中影片就會咁快安排到)

另外睇下有無EE幫住手先! 計好數唯有送去EE湊住。

愛心社區保姆服務」 - 鄰里支援幼兒照顧計劃

https://www.hkfws.org.hk/b5_service.aspx?id=25&show=1&aaa=3

別墅

sasawa 發表於
樓主,我好少留言,見到你咁真係眼濕濕... 既然你老細比你放大假就放住先啦,育嬰院排唔到就搵社區保姆姨姨 ...

其實最煩係,我冇自己嘅一個屋企。我唔可以請個工人或者保母姨姨係我99屋企度湊,因為咁做嘅話,我99會一路鬧我搵外人湊個女、唔信佢之外,我絕對深信佢會點果個姨姨/姐姐湊埋佢5歲個細路,變相我出錢幫佢阿嫂湊仔。而且佢自己搵唔到啲野,就會屈果個人偷/扔咗佢啲野。我已經試過好多鑊 試過排育嬰院同社區保母,結果都係冇。但送個女上門俾姨姨湊,又搵唔到熟人介紹,起碼個感覺唔洗咁驚,始終未接觸過嘅人,都唔想即刻俾個女佢湊。

大宅

ORZ新抱 發表於 18-10-19 17:45
其實最煩係,我冇自己嘅一個屋企。我唔可以請個工人或者保母姨姨係我99屋企度湊,因為咁做嘅話,我99會一 ...

其實就算係育嬰園或社區保姆,個啲姨姨都係唔識你同你個女架啦,點都要適應架,除非你搵到個相熟人,但事實係冇。咁...即係點呢?有啲野一定要妥協,除非你覺得呢樣野緊要過個囡。

Facebook 有個“托兒好幫手”group,你睇下搵唔搵到姨姨湊啦~我見有啲姨姨屋企有裝cam既,咁你老公可以放心啦~

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ORZ新抱 發表於 18-10-19 09:38
就係無 宜家諗緊搵個細細地嘅地方搬出去,再請人照顧個女,不過要計下條數先,諗住盡快自己同個 ...

真系看見就慘。99已經冇用心湊孫,仲要覺得自己冇錯。
如果可以,真系想幫你湊女,等你過咗這個過渡期!
小朋友是無辜的!

大宅

雞蛋公主59 發表於 18-10-19 18:07
其實就算係育嬰園或社區保姆,個啲姨姨都係唔識你同你個女架啦,點都要適應架,除非你搵到個相熟人,但事 ...

同意呀,要向現實低頭呀樓主,針無兩頭利!

男爵府

ORZ新抱 發表於 18-10-18 14:13
我前排已經打好晒辭職信,同咗我99講,等佢輕鬆啲,唔好咁辛苦,點知又俾人鬧我:點解辭職吖!政府工鐵飯 ...

政府工排公屋唔睇入息架喎,另一條隊,你有無排呀

首頁

尾頁

跳至