自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

成日覺得自己思考方式好直路保守,點樣可以令自己的視野擴闊點,思考空間闊一點?我都明唔係三言兩語可以做到。

珍珠宮

工作經驗係有,在自己領域內的工作可以做好,但當要發展新項目,就覺得固步自封

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

lovebbb 發表於 18-10-17 10:55
成日覺得自己思考方式好直路保守,點樣可以令自己的視野擴闊點,思考空間闊一點?我都明唔係三言兩語可以做 ...
1) 行山,高山望遠景,心曠神怡
2) 做義工,接觸社會有不同需要的人,會有深刻體會
3) 參加一些興趣班/學習技能班,認識一些志同道合朋友,認識不同背景的人
4) 多閱讀,吸收知識,增加自己認知能力
5) 去旅行,自由行
6) 生小孩,做阿媽後會急速令您視野廣闊(要搶床位奶粉,撲學校,家長間交流,帶小朋友周圍去親子活動),思考也增加(成日格價,搵高Cp值嘅用品,跟小朋友鬥志鬥力等等)

wcpcelia    發表於 18-10-17 14:44

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lovebbb 發表於 18-10-17 11:01
工作經驗係有,在自己領域內的工作可以做好,但當要發展新項目,就覺得固步自封
...

睇who move my cheese 呢本書幫到你

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

成日覺得自己思考方式好直路保守,點樣可以令自己的視野擴闊點,思考空間闊一點?我都明唔係三言兩語可以做 ...

本身係咪工作好忙先? 如果係, 根本無時間, 空間去諗多d, 睇多d外面事物!
閱讀, 多跟不同人相處都可以增廣見聞
放下自在

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

IloveJJ 發表於 18-10-17 11:32
離題: 你張相好靚

噢!thx
放下自在

水晶宮

仲有多上BK

高手在dom間

琥珀宮

畀面勳章

多閱書,唔係講只睇網上個d野,多同唔同背景既人傾計,多聽人意見,多留意其他處事方法

good_pig    發表於 18-10-17 16:36

別墅

可以想像自己在外太空看地球、就可以看通身邊發生的事,和它的重要性!

珍珠宮

思維模式唔係話變就變, 思維模式又同性格相輔相成,
就算比你親眼見到你眼界以外的野, 你亦未必可以用目前思維模式去理解, 甚至接受,
等於我阿媽覺得女人必須結婚, 否則就算佢做到CEO都係失敗。
我真係比唔到咩建議,
或者唯一建議就係除左多D睇書、認識圈子以外世界,
就係唔好見到非自己comfort zone事物/睇法就reject, 不過我都覺得好難做到

大宅

如果你個人無乜同理心唔識將心比己,不論你睇幾多書,行幾多路,識幾多人,都唔會擴闊到思維!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

capricornbb 發表於 18-10-17 15:04
仲有多上BK

高手在dom間

感覺高登、discuss多高手d,BK比較窄。。

珍珠宮

jujupig 發表於 18-10-17 15:17
如果你個人無乜同理心唔識將心比己,不論你睇幾多書,行幾多路,識幾多人,都唔會擴闊到思維! ...
AGREE, 所以我覺得性格同思維相輔相成, 某程度性格影響思考, 即好老土的性格影響命運

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

現實生活中,多d接觸叻過自己既人,或高自己幾級既同事。

了解佢地既思考方式,處事態度,有時真係「聽君一席話勝讀十年書」。

大宅

lovebbb 發表於 18-10-17 11:01
...

係思想狹隘還是對新項目內容/所需知識了解不足先?
前者關乎一個人嘅思考模式,後者係知識水平,面對嘅問題好唔同架噃

capricornbb    發表於 18-10-17 15:57

已刪除用户

珍珠宮

goat 發表於 18-10-17 15:15
思維模式唔係話變就變, 思維模式又同性格相輔相成,
就算比你親眼見到你眼界以外的野, 你亦未必可以用目前 ...

個人 open minded 同好奇自然就唔會咁
有時狹隘唔在於唔識唔知道,係在於接受唔到其他事物觀點

goat    發表於 18-10-17 15:55

珍珠宮

回覆樓主:

父母是第一位人生教練
如果出世就有眼界廣闊良師引領最好
如果無最好自己有無比好奇心去開拓

水晶宮

tester5 發表於 18-10-17 15:20
感覺高登、discuss多高手d,BK比較窄。。
咁我認我思想狹窄d

唔鍾意跌吉,膠登,覺得d人講嘢好粗鄙

首頁

尾頁

跳至