勤工獎/遲到扣薪

sisbro
|

呢類型公司,才是香港人”返工”既問題始祖。
真心唔明,點解勤工獎,係可以有幾千蚊?!

good_pig
|
sisbro 發表於 18-10-17 11:45
...

咪又係份糧扣起一part 當勤工獎
小軒軒
|
sisbro 發表於 18-10-17 11:45
...

因為有人視遲到如無物,咁準時既員工好可憐
sisbro
|
小軒軒 發表於 18-10-17 14:37
因為有人視遲到如無物,咁準時既員工好可憐

黃子華嘅魚蛋理論
jojo1234
|
我無勤工同遲到扣薪,但都返工呀
二小姐
|
咁樣先可以令人準時返工

本身都準時,對佢無影响的

如果遇上突發事,如合理就應該括免合理嘅遲到
wcpcelia    發表於 18-10-17 17:06
sisbro
|
二小姐 發表於 18-10-17 14:51
咁樣先可以令人準時返工

本身都準時,對佢無影响的

依家大家咁大怨氣,就係因為”遲到”.
就算因為合理遲到,都被扣薪/假/勤工獎。
貧窮媽媽
|

我之前份工又係咁,遲到一分鐘就冇勤工,扣左勤工,月入低過最低工資,而請左AL,SL 都係冇左勤工既
sisbro
|
貧窮媽媽 發表於 18-10-17 15:01
我之前份工又係咁,遲到一分鐘就冇勤工,扣左勤工,月入低過最低工資,而請左AL,SL 都係冇左勤工既
...

所以咪變咗係"之前"果份工囉!
sunnymama2
|
jojo1234 發表於 18-10-17 14:49
我無勤工同遲到扣薪,但都返工呀

x2, 我公司office 員工都冇勤工獎, xN
sisbro
|
...

SL 冇勤工 fine!
AL 點可以扣勤工?!

Cheap 公司
lyh80115
|
...

AL都無勤工?咁人人都一個月内放晒AL啦?
Acaciacacia
|
準時及不射波是美德,奬勵下呢D員工都唔錯嘅!
seaman1982
|
咁你唔當勤工係人工一部份咪得囉。
接offer已知,那不是必然。只是獎勵。
我反而唔明D人會話遲到就扣幾千蚊,等人以為佢公司犯法。個心態根本係本末倒置。
如果冇勤工個錢係覺得低,就唔好接呢個offer。
貧窮媽媽
|
lyh80115 發表於 18-10-17 15:22
AL都無勤工?咁人人都一個月内放晒AL啦?

D 人都係儲埋晒一次過放
Super-Man
|
good_pig 發表於 18-10-17 14:35
咪又係份糧扣起一part 當勤工獎

我公司都有勤工,不過 唔係人工扣, 全年無病假, 遲到及早退先有, 我無本事拎
jasmineoj
|
真係病都要夾硬返工
傳染晒全office

咁真係好事咩
vivibabyvivi
|
一直覺得呢個規矩好唔合理,所以唔會做呢啲公司
vivibabyvivi
|
jasmineoj 發表於 18-10-17 15:59
真係病都要夾硬返工
傳染晒全office

好最傳染埋老闆,皆大歡喜

jasmineoj
|
vivibabyvivi 發表於 18-10-17 16:06

好最傳染埋老闆,皆大歡喜

有病唔舒服快手睇醫生放病假唔傳染人先最efficient
06年我公司就係有埋晒呢啲垃圾勤工獎,成三千蚊㗎
跟住office 有人中TB 返咗工
woohoo全公司停工排期照肺種菌