小心51歲工人

geisito
|
名: Verxxxca Bayuxxx
特徵: 51歲,短髮,五短身型
缺點:
1) 唔識用手機,阿仔撼親個頭腫左,都唔會打電話通知。 接小朋友校車,有突發事又唔會聽電話
2) 年紀大,有高血壓、靜脈曲張引發腳痛,精神同體力都不足,但日日起碼兩杯咖啡,搞到自己晚晚瞓唔到, 每隔兩個月就要睇專科醫生覆診
3) 年紀大,爬高唔得,踎低唔得, 結果全屋清潔用品喺廁所周地擺,永遠唔會擺入櫃。
4) 原本好錫我細仔,但將近完約,為咗博炒玩嘢。 晚晚餵飯走去同個小朋友玩,屢勸不改,結果上星期五搞到細仔哽親,留左兩日醫院。 咁大件事都仲要發我老脾,話我專登搞大件事嚇佢。出院後,細仔沖緊涼走去熄熱水爐。
geisito
|
5) 冇乜常識, 自己頭痛會夾兩粒蒜頭喺太陽穴。 成日埋怨話香港啲食水搞到佢高血壓。 又話我個花灑搞到佢甩頭髮。
6) 好有自己一套, 佢覺得「嗰刻唔會有重要野發生, 所以選擇唔聽屋企電話」。 佢覺得「你講英文唔代表同我講緊野」,所以佢轉身行開睬我都傻。
7)常黑面,仲要係jip jip聲,你行轉背就會用菲律賓話大聲呻嗰種。
8) 有返church, 一年會有兩個星期要求星期一至五, 晚晚九點鐘出街返church。 佢又唔諗下九點鐘先搭車出去, 祈完個禱搭車返嚟,起碼十二點先搞得掂。佢嘅要求唔只放佢出街,仲要包括晚飯後唔洗碗,等佢可以裝扮好出街。痴線!
kit2004
|
你最後炒定忍埋去?

我會鬧佢,佢仲菲律賓話鬧我用廣東話拍住佢黎鬧,理得佢識唔識聽,但一定知你鬧緊佢!點可以比佢惡過你呢?
geisito
|
kit2004 發表於 18-10-17 14:41
你最後炒定忍埋去?

我會鬧佢,佢仲菲律賓話鬧我用廣東話拍住佢黎鬧,理得佢識唔識聽,但一定知你鬧緊佢! ...

同道中人,我係會鬧返轉頭。
佢仲駁我咀,佢話自己心情唔好喎,我話你做錯事,我心情都唔靚。
我之前請嘅仲極品,而佢第一年係70分以上,唔差嘅,所以覺得冇大問題,可以考慮續約;當時心諗,佢續,我將就多兩年,唔洗再教一次新人;佢唔續,我就唔等,即請新人,縮短俾人黑面,又冇精神嘅日子,都係搏一舖大細,希望有新開始。
但工人就係想搏炒,有一個月落袋,我睬佢都傻。為免佢越玩越大,佢搞到我阿仔哽親,我「的」埋佢入醫院,等佢知大獲,警告埋再玩野我寫哂去入境處(其實我係點都會寫
lily-of-valley
|
鞋, 呢D老人家, 仲惡頂過家婆。
geisito
|
lily-of-valley 發表於 18-10-17 15:22
鞋, 呢D老人家, 仲惡頂過家婆。

家有兩仔,唯有捱下又忍下。而家捱到大仔識講識反抗, 有時工人整親細佬,都要大仔幫手嗌停同報串俾我。
|
geisito 發表於 18-10-17 15:37
家有兩仔,唯有捱下又忍下。而家捱到大仔識講識反抗, 有時工人整親細佬,都要大仔幫手嗌停同報串俾我。
...
整傷小朋友, 我會報警。炒。
geisito
|
lily-of-valley 發表於 18-10-17 16:00
整傷小朋友, 我會報警。炒。

咁佢有陰啲陰啲,整親少少嘅,唔會去到報警。例如: 帶佢搭校車嘅時候,趕住跑,跌到隻腳瘀曬 。又或者 幫細仔除衫唔解開粒鈕,kick住個頭死力扯,聽到細佬喊,阿哥走埋去拉住工人stop佢囉
|
geisito 發表於 18-10-17 16:38
咁佢有陰啲陰啲,整親少少嘅,唔會去到報警。例如: 帶佢搭校車嘅時候,趕住跑,跌到隻腳瘀曬 。又或者 幫 ...

咁好危險,揾定人啦, 咁黑心整痛小朋友。
HoshiSora
|
geisito 發表於 18-10-17 13:48
5) 冇乜常識, 自己頭痛會夾兩粒蒜頭喺太陽穴。 成日埋怨話香港啲食水搞到佢高血壓。 又話我個花灑搞到佢甩 ...

用錢買呢個人返家受佢氣!
Poyau    發表於 18-10-22 13:13
geisito
|
lily-of-valley 發表於 18-10-17 16:40
咁好危險,揾定人啦, 咁黑心整痛小朋友。

已搵,最後一個月倒數,我知佢都心急搵緊水魚。佢一心搵啲即時可以開工,一年內先出一出境嗰種,所以問佢出機票,日日在反口,一時話要錢,叫佢簽同意書,又反口話要機票,但定唔到機票日子,煩到我冇日安寧。
wcpcelia    發表於 18-10-18 10:08
geisito
|
HoshiSora 發表於 18-10-17 16:50
用錢買呢個人返家受佢氣!

我都好佩服自己嘅EQ…不過諗返轉頭,之前啲工人,又偷,又惡,又放火,呢件算係咁。
唉…香港僱主,感覺真折墮
|
geisito 發表於 18-10-17 17:02
已搵,最後一個月倒數,我知佢都心急搵緊水魚。佢一心搵啲即時可以開工,一年內先出一出境嗰種,所以問佢 ...
老工人最鐘意扭計屈錢, 炒時小心, 有冇agency可幫忙做証人?
Good Luck.
HoshiSora
|
geisito 發表於 18-10-17 17:03
我都好佩服自己嘅EQ…不過諗返轉頭,之前啲工人,又偷,又惡,又放火,呢件算係咁。
唉…香港僱主,感覺真 ...

香港絕大部份家庭需要工人,佢哋好清楚呢點,
geisito
|
lily-of-valley 發表於 18-10-17 17:11
老工人最鐘意扭計屈錢, 炒時小心, 有冇agency可幫忙做証人?
Good Luck.

冇呀,不過都會擺哂cam。
|
geisito 發表於 18-10-17 17:43
冇呀,不過都會擺哂cam。
一切小心。 可能調轉講你小朋友踢佢打佢。
geisito
|
lily-of-valley 發表於 18-10-17 17:55
一切小心。 可能調轉講你小朋友踢佢打佢。

多謝提醒。 不過平時有keep起部分錄影,佢冇咁易玩呢啲嘅
|
geisito 發表於 18-10-17 20:02
多謝提醒。 不過平時有keep起部分錄影,佢冇咁易玩呢啲嘅

Good Luck