自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

洋房

是咁的, 各位, 我嘅fd佢親戚最近發生佐啲事, 我希望分享畀大家知道。係某個幼稚園what's
app 嘅家長group度, 本來有家問剛過去要交咩活動手工(有關彈工) , 講緊佢小朋友好多都無交, 傾緊剛嘅功課, 但點知個group入面的一位強國阿媽竟然衝出黎話自己嘅女星期一已經整好左一個彈珠台, 交佐上去, 其實一開始老師只交待整簡單的遊戲, 但因為佢做了這彈珠台, 重要以此為榮喺群組度攞出黎曬命。
最慘老師見到有同學都做到這樣野就借此用來做下一個題目的功課, 吩咐其他小朋友都要返去做彈珠台。
而家親戚同其他小朋友家長焗住要做, 因為唔做變相好似你不對(emoji)。

大宅

回覆樓主:

其實班父母原本就唔enjoy呢類親子功課,係為交差先hea做,咁佢地堅持己見咪得囉

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想睇下部彈珠台……有冇相?

APIGMA    發表於 18-10-17 16:49

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

等同以前我仔女間私幼,每年整親子燈籠,我老公都話: d家長屋企係咪開紙紥舖?

子爵府

其實整黎有乜用?小朋友學到乜?
學校要用?

唔好硬要家長學生交一堆無意義功課啦

wcpcelia    發表於 18-10-17 17:05

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

我都係幫個女hea做,有得交就算
唔洗理其他家長,又唔係計分升小學,重點係同小朋友一齊做下手工,親子嘛(雖然我麻麻地)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係個老師唔啱,明知係家長造出來,仲要其他同学也造一個。幼園生有此能力咩?累全班家長。

如老師唔知係家長造的,叫佢番去讀幼稚園吧....佢咁幼稚

翡翠宮

牛年勳章

Angelice-BeBe 發表於 18-10-17 13:56
等同以前我仔女間私幼,每年整親子燈籠,我老公都話: d家長屋企係咪開紙紥舖?
...

好彩我女幼稚園三年無做過

子爵府

我交比C6同D女做

大宅

咁我覺得係老師問題多d 喎,d 家長整左乜係人地既事,無理由要所有人都跟

有d 家長係好鬼得閒好有心機做功課整勞作
明明係小朋友既功課,硬係要佢自己爭住做,一睇就知唔係小朋友做
都唔知為乜

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-10-17 13:54
想睇下部彈珠台……有冇相?

ME2

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

親戚唔想整米唔好整,人地喜歡整米比佢整,如果唔整被老師罰,這樣才是最大問題!

咁似公司d政治……

大宅

emmmacyk 發表於 18-10-17 13:53
其實班父母原本就唔enjoy呢類親子功課,係為交差先hea做,咁佢地堅持己見咪得囉
...

根本就係, 其實就甘睇事件, 原本應該係做D簡單野, 但因為個大6陸媽厚多事依家做埋d甘既野(emoji)

水晶宮

回覆樓主

其實使乜受人影響,自己鍾意點做咪點做囉!有時學校冇話一定要交,我唔交添!

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-10-17 13:58
係個老師唔啱,明知係家長造出來,仲要其他同学也造一個。幼園生有此能力咩?累全班家長。

如老師唔知係家 ...

果間幼稚園老師都唔諗吓,點會跟著人地尾要全班做架

公爵府

牛年勳章

超,人比人比死人,幼稚園,咪即係考佢父母,做完一次又有好多下一次,我會打電話問老師,了解勞作的意義,我吾介意分數,我只希望我的仔女,做到她這階段做到的,我們父母協肋她長,無意思跟風,我就係我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

charles61010 發表於 18-10-17 13:48
是咁的, 各位, 我嘅fd佢親戚最近發生佐啲事, 我希望分享畀大家知道。係某個幼稚園what's
app 嘅家長group ...

而家係好恐怖。我之前入咗一個手工藝group,諗住分享簡單手工。點知整燈籠、聖誕吊飾,啲人真係好勁,走馬燈、有聲有畫、識轉…………
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

悲哀是自己做事立場不夠堅定。

wcpcelia    發表於 18-10-17 17:05

大宅

wai4919 發表於 18-10-17 14:03
親戚唔想整米唔好整,人地喜歡整米比佢整,如果唔整被老師罰,這樣才是最大問題!

咁似公司d政治……

換我都唔整, 但有時都明佢地既,當大圍去做,羊群心理,自己唔做就變相自己有問題。(emoji)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔以前讀私幼,我都係hea整,大佬,又要返工,又要照顧家人,我都求其整咋,咪玩啦,要整個彈珠台,唔通個仔幫我渣把鋸,定幫我上鏍絲? 就算hea整咪最多幫我痴膠水,呢啲係算好冇意義嘅所謂親子功課。你叫我起棟樓都得架,不過我睬唔睬你咁解

首頁
12345...12

尾頁

跳至