自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

moma1023 發表於 18-10-17 18:31
紙紥舖⋯⋯ 呢個好好笑

因為果d燈籠係整到好大個,完全係人手紥果類,好誇張架,之前老公一講,我爆笑左。因為平時佢份人係好沉靜果類

子爵府

回覆樓主:

我覺得係幼稚園老師問題多d

珍珠宮

SabrinaR 發表於 18-10-17 18:47
阿媽幫做功課,由細依賴大人,大個左點算

只因工課高分⋯⋯⋯唔好話大個,中學都唔知點算

洋房

cattz288 發表於 18-10-17 18:30
有時間, 精力真係無問題! 我先唔會浪費時間去做無謂既比較

非常贊成

民房

Angelice-BeBe 發表於 18-10-17 19:05
因為果d燈籠係整到好大個,完全係人手紥果類,好誇張架,之前老公一講,我爆笑左。因為平時佢份人係好沉靜 ...

wo, 唔聲唔聲嚇你一驚。無聲狗咬死人

珍珠宮

點整呀?我一定唔會交。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Angelice-BeBe 發表於 18-10-17 19:05
因為果d燈籠係整到好大個,完全係人手紥果類,好誇張架,之前老公一講,我爆笑左。因為平時佢份人係好沉靜 ...

係!我都見過冠軍果d好大既, 昂平360喎!
放下自在

洋房

wantaima 發表於 18-10-17 19:13
只因工課高分⋯⋯⋯唔好話大個,中學都唔知點算

係啊,所以要由細個開始自己做

男爵府

回覆樓主:

依個情況會去到小學。到中學我估學生唔會叫家長幫手做啦掛,d同學一定睇得出,唔怕比人笑咩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 18-10-17 20:42
係!我都見過冠軍果d好大既, 昂平360喎!

我當年眼見攞獎果d,真係好大個,喺學校擺當眼處無計,我屋企人無人做紙紥

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

好簡單,我會好聲氣d直接同老師講, 我唔識整,教唔到子女整,所以唔會交,如果老師有說話黑面,我會叫老師拍一段製作video比各位家長做參考,老師出得功課也有責任教懂學生。

珍珠宮

減齡達人勳章

SabrinaR 發表於 18-10-17 18:47
阿媽幫做功課,由細依賴大人,大個左點算

根本幼稚園的所謂親子作業,就係中小學代做功課的始祖原兇

大宅

Angelice-BeBe 發表於 18-10-17 20:47
我當年眼見攞獎果d,真係好大個,喺學校擺當眼處無計,我屋企人無人做紙紥 ...

整到咁鬼大個,方死人地唔知

大宅

野原美冴 發表於 18-10-17 21:05
好簡單,我會好聲氣d直接同老師講, 我唔識整,教唔到子女整,所以唔會交,如果老師有說話黑面,我會叫老師 ...

個個好似你咁識諗,呢度就唔會有咁多人話見過好多家整得鬼火甘靚, 搏拿獎。

侯爵府

陪月勳章

charles61010 發表於 18-10-17 13:48
是咁的, 各位, 我嘅fd佢親戚最近發生佐啲事, 我希望分享畀大家知道。係某個幼稚園what's
app 嘅家長group度 ...

幼稚園期我地真係俾女自己做﹐
唔係小朋友做到的我地覺得假到不得了﹐
唔會交D個細路整唔到o既o野;

叫你親友唔好咁介懷﹐
交又點唔交又點﹐
幼稚園真係好少事。

大宅

rickswim 發表於 18-10-17 18:54
其實問題唔係個強國媽媽,係老師同其他家長
人地識做火箭/太空船又如何?學校應該有自己的教材,家 ...

好欣賞你番說話,好中point , 人地整到返來, 其實老師有需要要求來緊功課都做呢樣野咩!

下次有家長整坦克車, 咁你又要要求其他家長做呢樣功課?

男爵府

Lam-美咲 發表於 18-10-17 14:25
大6媽戰鬥格, 乜都叻過人, 勁過人, 覺得自己係最勁, 所以乜都搶,搶威佢地最醒
...

咁又唔好一竹竿打一船人!
內地媽媽都有好的,香港本地媽媽都有乜都要贏要爭的

男爵府

jasmineoj 發表於 18-10-17 15:52
我大學份功課都係做個彈弓射台咋 幼稚園咁深㗎咩

依家幼稚園已經要做滑輪、識轉的摩天輪、巴黎鐵塔、有音樂的旋轉木馬、比薩斜塔,真係痴膠花㗎

民房

sillykaka 發表於 18-10-17 22:49
依家幼稚園已經要做滑輪、識轉的摩天輪、巴黎鐵塔、有音樂的旋轉木馬、比薩斜塔,真係痴膠花㗎
...

複式洋房

根本想 演嘢
不過好少理
自己攞嚟忙

首頁

尾頁

跳至