融合教育都行左咁耐, 真係有效嗎?

Amberkl217
|
【融合教育】家長存「歧視」 特殊學校校長:智力差不等於能力差
https://hk.news.yahoo.com/%E8%9E%8D%E5%90%88%E6%95%99%E8%82%B2-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%AD%98-%E6%AD%A7%E8%A6%96-%E7%89%B9%E6%AE%8A%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E6%99%BA%E5%8A%9B%E5%B7%AE%E4%B8%8D%E7%AD%89%E6%96%BC%E8%83%BD%E5%8A%9B%E5%B7%AE-040500433.html

原來由1997年開始已經行緊, 有效咩?

有時覺得班小朋友都好慘,
佢地係學校通常都成為被欺負對象

crystal媽咪
|
Amberkl217 發表於 18-10-17 14:02
【融合教育】家長存「歧視」 特殊學校校長:智力差不等於能力差
https://hk.news.yahoo.com/%E8%9E%8D%E5%9 ...

融合教育就係將佢哋擺埋一齊,啲支援都幾廢
loolooloo
|
crystal媽咪 發表於 18-10-17 14:09

Amberkl217
|
crystal媽咪 發表於 18-10-17 14:09
根本幫唔到佢地, d老師又大workload左
佢地背後比人蝦又理唔到
wcpcelia    發表於 18-10-18 16:02
crystal媽咪
|
Amberkl217 發表於 18-10-17 14:15
佢地背後比人蝦又理唔到

暗示你轉校
loolooloo
|

好多因數,支援實在太少太少、學校嘅態度、老師完全不夠時間、學生自己性格、家長既態度..................

wcpcelia    發表於 18-10-18 16:02
wynnehung
|
香港的學校行精英制, 有幾多學校係完全會特別關心呢班學生的學習
tester5
|
Amberkl217 發表於 18-10-17 14:02
https://hk.news.yahoo.com/%E8%9E%8D%E5%9 ...

要有足夠支援,老師、社工、學校、家長、同學各方都要包容。

如果佢地遲早都要面對社會,早d係好既。但又因為太早,佢地仲太細,人際關係叿識處理,就會是一個問題。
一定要夠支援、夠包容,才可以,否則傷害可能,仲大。
heilok
|
點為之有效? 唔同種類嘅SEN 困難唔同。以輕度智障來說,點融都唔可能跟到正常課程。而智力正常嘅自閉小朋友、ADHD, 有限智能等,根本就無資格入特殊學校,就算唔行融合教育,佢地都係喺普通學校就讀。

panyeung
|
唔融合,咪又係有人鬧又話歧視,又話冇機會比佢地融入正常社會咁,根本加多資源個別訓練最重要
BeBe媽媽
|
資金就已經跟住小朋友比左學校,
支唔支援到,好睇學校有冇心,有冇放錢去做。

在我小朋友個case嚟講,係迫我小朋友去跟學校既一套,
而唔係幫助、教佢去適應....亦都只叫佢:專心啲,努力啲(家長面前講)

實質在校內,咪捉佢去鬧,而事前沒有比時間及機會去了解件事。

不過每次轉老師,就一定要盡力和老師多溝通,
當然,唔係人人都能夠溝通,但我會話比老師知道佢的弱項,
點解佢會咁?請老師多多欣賞佢...話比老師知道,佢真係有進步架。

歷程艱辛.....而漫長。
沒辦法,第日小朋友出左嚟社會,可能問題更多,
而家在校,咪係佢經歷與學習(適應社會)既最好時機囉!
(自我安慰中....)
rachelll_
|
唔覺有用, 最基本係支援根本唔夠,
tansyneko
|
無用
Amberkl217
|
crystal媽咪 發表於 18-10-17 14:17

背後蝦管唔到。就算有啲你同老師講咗都只會叫你包容, ...
老師既workload太大, 根本管唔掂..
所以寧願你轉校
crystal媽咪
|
Amberkl217 發表於 18-10-17 15:19
老師既workload太大, 根本管唔掂..
所以寧願你轉校

佢會勸你轉校
Poyau    發表於 18-10-18 01:35
我係c奶
|
crystal媽咪 發表於 18-10-17 15:22
九龍區某名小學推行融合教育,轉咗校長之後佢只關顧資優嗰啲, 學障、活躍嗰啲,佢會勸你轉校 ...

邊間?
Amberkl217
|
rachelll_ 發表於 18-10-17 15:01
唔覺有用, 最基本係支援根本唔夠,

loolooloo
|
亦見過有好有心嘅學校/好有心嘅老師,佢哋絕對冇放過任何一個可以幫學生改善嘅機會。
但係,就係正正佢哋咁有心,某部份嘅家長就放軟晒手腳,甚至乎........唔理,橫掂學校咁好,就闊佬懶理,將個波交曬俾學校.
同時都有學生佢自己知道係咁,佢自己又將個波交俾學校&/or 補習社。
日復日,年復年,喺度氹氹轉.

PS. 那那林戴定頭盔,請各位高抬貴手。唔好打頭.
Amberkl217
|
crystal媽咪 發表於 18-10-17 15:22
九龍區某名小學推行融合教育,轉咗校長之後佢只關顧資優嗰啲, 學障、活躍嗰啲,佢會勸你轉校 ...
邊間咁衰!!!!
Moonlight819
|
Amberkl217 發表於 18-10-17 14:15
佢地背後比人蝦又理唔到

是,問題小朋友跟不到普通同學學習,有些幾乎完全學不到任何東西,而正常的同學又給問題小朋友拖慢學習,簡直雙輸!