台灣有乜好買?

joelu0719
|
我下星期飛 要買個包嚟試下至得!多謝分享!!
JChan
|
alicemic 發表於 18-10-17 15:04
越光米呀! 日治時代呢隻米要嚟進貢比日本天皇架!

剛去完 台灣朝聖
導遊都叫我地買米
最後唔記得
麟媽媽
|
水草 發表於 18-10-17 19:35
台北邊度有呀? 幾錢一個?

台北我都不知道,我在台中新光三越,台幣[email protected]
|
bubblegummy 發表於 18-10-17 18:20
所以我上次去買咗8支,其實應該買多啲
香港的兒童牙膏多數都係生果味,呢隻非常好,薄荷味仲要 ...

有冇相睇睇?
Sumyeema1
|
越光米有興趣,我見跑馬地有間鋪有得賣。
asa2012
|
多謝麟媽媽同各位jm的分享,真係好想馬上去一轉
bubblegummy
|
338 發表於 18-10-17 19:54
有冇相睇睇?

呢隻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
anpanmenbaby
|
麟媽媽 發表於 18-10-17 14:07
香港牙籤一般係竹或木做,佢哋有呢類牙籤,有一頭係牙縫刷,不錯!

我都有買,係餐廳拎來用過覺得好好用,600支有排用
我見香港屈記都有得買,不過得150支

callmebabe
|
麟媽媽 發表於 18-10-17 14:04
好多時啲人都係話買食嘅嘢居多啦,但今次我都發現有其他嘢都真係幾好,介紹下先!
當然食都有,台灣流行食 ...

bagel幾錢個呀?
koey_0611
|
你地會否去夏慕尼?
我有coupon可送出
blee427
|
麟媽媽 發表於 18-10-17 14:05
另外不得不提,就係白花油,佢哋有走珠裝,我買了蛋黃哥,另外仲有Hello Kitty同Little Twin Stars!

...

呢個超正
麟媽媽
|
callmebabe 發表於 18-10-17 21:20
bagel幾錢個呀?

台幣[email protected]
alicemic
|
Sumyeema1 發表於 18-10-17 19:57
越光米有興趣,我見跑馬地有間鋪有得賣。

城市超級同啲大間超市都有, 但無咁多牌子你揀啫
月希
|
另外不得不提,就係白花油,佢哋有走珠裝,我買了蛋黃哥,另外仲有Hello Kitty同Little Twin Stars!

...

白花油...我次次去都入貨的...
不過我仔要用普通裝的...
次次都要搵...

公仔裝反而周街都有
|

...

我有樽hello kitty
quincy00
|
我去⋯ 必買擦膠

夠大舊! 又好擦 同冇咁易唔見
香港買個啲好細舊⋯ 彈彈下又唔見左

|
麟媽媽 發表於 18-10-17 15:02
嗰日個的士司機同我地講,台東出產一隻唔知乜鬼米,話係全台最出名,不過我冇諗住抬啲米返嚟,所以冇心裝 ...

台東x米拿no 1

(我都買過一隻米好好食 1 kg 要150台幣一包 叫高雄x 號米。是台東農場賣比自家朋友的,我果次農歷年剛好到台北,所以搭上搭買了幾kg )
|
麟媽媽 發表於 18-10-17 15:42
一個人行李可以30kg, 如果你兩公婆去,一個喼放晒米囉!如果帶埋仔女去,可以拎夠半百斤!:joyous ...

香港入口米一人只有15kg ,多了要報關呀(看住數量買米呀)
|
alicemic 發表於 18-10-17 17:14
台灣嘅蝨目魚湯有真係好正,你仲要有埋麵 簡直引死人啦

台北有間晚上10時才開既虱目餐廳,晚晚當地人都閒閒地排半小時以上才買到。

(虱目魚是台南特產)
|
lichingtung 發表於 18-10-17 19:20
現在是什麼當造呀?

柚子