時勢唔同,以前小朋友玩玩具,但依家....

巴天天
|
我地細個嘅時候,同隔黎屋小朋友玩,有玩具就已經好開心,但係宜家啲小朋友,去到邊都係玩電話,玩ipad。
我記得屋企去到小六先有電腦,而以前學電腦都係為左做功課,學打字,學用word,學用PPT,最多都係玩下小畫家。但係宜家啲小朋友,用電話/ipad話學哩樣學果樣,填顏色都話要用ipad,但其實填顏色都係想訓練小手肌姐,咁用部ipad督督督係有咩意思呢?有時話佢地玩配對遊戲,答岩咗好叻,但佢地好似只係記左個位要督邊度,而唔係真正識得果個問題。
同埋宜家好多小朋友好細個就要帶眼鏡,都係因為成日都對住啲電子產品而成,我想知道大家對於小朋友成日對住電子產品有咩睇法?
我要做媽媽
|
其實我覺得電子產品真係有好有唔好既,不過而家真係見到D小朋友,經常都系低頭玩ipad,大人都跟住系咁
巴天天
|
我要做媽媽 發表於 18-10-17 20:41
其實我覺得電子產品真係有好有唔好既,不過而家真係見到D小朋友,經常都系低頭玩ipad,大人都跟住系咁 ...

又真係有好有壞嘅,資訊科技可以比機會小朋去搵一啲資料,好似圖片、影片,同埋一啲佢地有興趣嘅嘢咁,同埋我見有啲學校會整電子繪本,加入去學校課程入面,有聲有畫,互動係會好啲嘅。的確資訊科技可以引導小朋友主動學習,因為佢地會因為想用電子產品而去聽話搵啲嘢黎睇,咁的而且確可以得到知識,令佢地係學習過程入面增加自信心。
巴天天
|
另外,宜家出面落緊雨,我又諗到,有電子產品嘅另一好處就係,當打風落雨要停課嘅時候,老師都可以用短片或者一啲預先準備嘅程式比小朋友係屋企學習,做到停課不停學。
chanavis
|
其實真係有好有唔好,真係要睇下點用,我通常1日內total唔比小朋友睇多個1個鐘,盡量可以keep 30分鐘內,我同太太係屋企就盡量都會搵玩具同書同佢玩和睇,ipad好處我覺得係你好忙時可以幫你解決小朋友痴身問題囉!!不過英文都有幫助既,仲有時食飯佢扭計同佢講返係IPAD睇過果D食飯片,佢都會即時乖乖學片中的小朋友乖乖食飯咁囉
巴天天
|
chanavis 發表於 18-10-18 08:30
其實真係有好有唔好,真係要睇下點用,我通常1日內total唔比小朋友睇多個1個鐘,盡量可以keep 30分鐘內,我同太 ...

好好呀,可以兩公婆有同一方向,咁就有效控制到小朋友用電子產品嘅時間。我見好多家庭做唔到共識,個小朋友就成機作反。
Deniseleung
|
巴天天 發表於 18-10-17 15:22
我地細個嘅時候,同隔黎屋小朋友玩,有玩具就已經好開心,但係宜家啲小朋友,去到邊都係玩電話,玩ipad。
...

內心極到反對太早用電子用品,甚至「打機」更加極力反對。
小孩子過早接觸呢d,真係無好處,佢地個腦極速地發展緊,用呢d電子産物去刺激佢地,有好多問題衍生出來的,最明顯係令佢地個人變得好急好無耐性,而且脾氣也變壞。
我女完全有哂呢d問題湧現,我本身係連電視都少開的人,一向同個女玩d好原始嘅嘢,飛行棋、泥膠、層層疊之類.....
自從暑假,老公帶女去過吉之島打機,一試愛上,見到女打得好過癮,老公就開始提供其他遊戲機給個女,壞影響就出現了......
近排個人脾氣急躁、特別扭、唔講道理、控制唔到自己......
激到我人都癲.....

巴天天
|
Deniseleung 發表於 18-10-18 09:06
小孩子過早接觸呢d,真係無好處,佢地個腦極速 ...

其實都真係幾麻煩,用電子產品就好似食糖咁,你未比佢食過,佢永遠都唔會知糖係咩味,而食過之後,佢就知係好味,會想繼續食落去,要介翻甩就好難好難。
但如果好似宜家嘅咁,佢會因為無得打機而發脾氣,都可以比佢用,但用啲咩就由你去控制,例如可以用PPT整啲動畫,比佢知道發脾氣係無用,用啲佢鐘意卡通做主角,佢就會有興趣去睇,去吸收動畫入面嘅知識。如果就係無時間去整,就唯有搵下網上關於控制情緒嘅短片,個互動就會可能變得無咁高。

dollybaby
|
Deniseleung 發表於 18-10-18 09:06
小孩子過早接觸呢d,真係無好處,佢地個腦極速 ...

完全同意!
巴天天
|
好似我咁,之前去社區中心做義工嘅時候,發現果班小朋友有個問題,一落雨就要屋企人或者工人姐姐抱,唔肯落地行,咁我就用左一個故事形式,再加埋自己整嘅動畫,個動畫再加左啲互動元素,一個隱形傘嘅方法,小朋友都玩得好開心,之後再問返佢哋屋企人,小朋友都冇咗呢個問題,願意自己落地揸遮行。

RubyYu07
|
我地以前連睇電視都難,受到限制!時代唔同啦~
bchuma
|
...

隨住科技嘅進步,係咁嘠啦。
dollybaby
|

Del
Qeenietang
|
...

電子產品真係好毒