自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fmf903 發表於 18-10-18 09:01
濕疹係遺傳 父母有濕疹底,即使你點戒口都會傳俾BB, d 人叫戒口係等你心好過一點。

...

但我識人係父母本身無濕疹,生出黎個b有,陀嗰陣介哂口...

所以我覺得唔關事

男爵府

朱古力妹妹 發表於 18-10-18 16:28
但我識人係父母本身無濕疹,生出黎個b有,陀嗰陣介哂口...

所以我覺得唔關事

濕疹=敏感一種。濕疹,哮喘,鼻敏感等等都係果d 基因,如果父母而家冇,未必成世人都冇,有些人中年先發出來,不代表無果種基因。所以我覺得係抽獎,無得避!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cululu 發表於 18-10-17 23:14
回覆 bbbbb001 的帖子

因為我仲未見到私家醫生, 而且又驚吳夠葉酸個B有大問題, 所以就take 乜都有gei mate ...

唔食好過食

https://topick.hket.com/article/2027463/%E8%91%89%E9%85%B8%E5%A4%AA%E5%A4%9A%E5%A2%9E%E5%AD%A9%E5%AD%90%E6%82%A3%E8%87%AA%E9%96%89%E7%97%87%E9%A2%A8%E9%9A%AA%E3%80%8017%E6%AC%BE%E5%AD%95%E5%A9%A6%E7%87%9F%E9%A4%8A%E8%A3%9C%E5%85%85%E5%8A%91%E5%AE%89%E5%85%A8%E6%B8%85%E5%96%AE

子爵府

cululu 發表於 18-10-17 17:13
回覆 魔怪媽媽 的帖子

Materna, 鈣果d 都冇呀?

我陀孖B時,政府醫生開俾我食!

男爵府

回覆樓主:

我記得醫生開的只有400mg, 多左會不會係身體積聚我就無硏究

子爵府

每日食半粒,頭三個月要補葉酸。
我有介口,不過我唔介意,我唔會因為無得食而唔開心,只想bb 健康。

別墅

而家應該take 半粒materna ,
吳食又驚有事,
食左0.5又吳會over

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

放心,無事!

1嚟~ 身體吸收唔係100%
2嚟~ 我地e+d蔬果營養價值不及幾十年前,除非你食嘅全部係有機野,就唔同講法
3嚟~ 其實上次消委會個報導講到明,係有d研究話會超標,但其實好多研究係相反,所以嗰個研究未必可信!

最後,嗰d參考值,係你食咁多就唔會有明顯嘅缺乏症問題,而唔係你身體所需份量,所以點解d supplement 嘅份量好似好高咁

首頁

尾頁

跳至