自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

煤氣熱水爐應該只可係煤氣公司訂購?應該點揀,上落價錢差好遠?
分別係邊度?

大宅

煤氣公司師傅上過我家睇位,因我之前廁所改裝過⋯所以佢地大部分型號都不適合,叫我出去買。問佢有咩牌子建議,佢話上將。之後我去豐澤買左⋯連埋安裝$3500左右⋯比起煤氣公司的平一半。
但麻煩在於保養⋯

珍珠宮

小山丘 發表於 18-10-17 22:24
煤氣公司師傅上過我家睇位,因我之前廁所改裝過⋯所以佢地大部分型號都不適合,叫我出去買。問佢有咩牌子建 ...

有什麼麻煩?

大宅

sochui 發表於 18-10-17 23:15
有什麼麻煩?

煤氣公司買,叫人上黎檢查免費,包既野多啲
但出面買,檢查、維修、零件逐樣收費⋯

wcpcelia    發表於 18-10-18 10:22

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

捱唔捱到12月,年年工展會都大劈價

男爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-18 08:34

煤氣公司?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-18 08:34

比在煤氣自己的店低?大概低多少?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

舊料
係呀,工展會煤氣展檔,忍得到真係忍呀
https://www.towngas.com/getmedia/6d5e63f5-6812-4f3d-8520-b1a8d24756cd/Press-Release_HKBPE_Chi_171207_final(website).pdf.aspx?ext=.pdf

王國長老

個爐都係之前工展買,就係poster入面果個,真係抵到喊

大宅

Xmas吸收勳章

喺煤氣公司買爐方便啲同穩陣啲囉,我鍾意佢約人檢查同保養都快,喺出面買維修嗰啲都比較麻煩

寶石宮

2023年兔年勳章

sochui 發表於 18-10-17 23:15
有什麼麻煩?

以下po講上將售後服務供參考

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12338664

珍珠宮

虎到金來勳章

小山丘 發表於 18-10-18 07:52
煤氣公司買,叫人上黎檢查免費,包既野多啲
但出面買,檢查、維修、零件逐樣收費⋯
...

唔該晒, 你個煤氣熱水爐好用嗎? 會否成日壞? 價錢同煤氣公司差成半, 而家心大心細係煤氣公司定係出面買

我係青衣城豐澤的電熱水爐, 唔知邊間有煤氣熱水爐睇實物?

大宅

oasis18 發表於 18-11-1 10:00
唔該晒, 你個煤氣熱水爐好用嗎? 會否成日壞? 價錢同煤氣公司差成半, 而家心大心細係煤氣公司定係出面買

我都係剛買個零月,未知易唔易壞用都無咩特別都係咁用~

珍珠宮

虎到金來勳章

小山丘 發表於 18-11-1 10:13
我都係剛買個零月,未知易唔易壞用都無咩特別都係咁用~

我係豐澤官網睇到上將煤氣熱水爐有兩部, G1W12N2TG 同G1W12UPN2TG, 同樣$3,584.00, 唔知有什麼不同?

此價錢是否連安裝? 買之前豐澤會否上黎睇位, 我係其他網見話安裝師傅好好, 安裝好仔細, 可以去邊間豐澤買?

上將 GIW12N2TG 熱水爐

大宅

oasis18 發表於 18-11-1 14:20
我係豐澤官網睇到上將煤氣熱水爐有兩部, G1W12N2TG 同G1W12UPN2TG, 同樣$3,584.00, 唔知有什麼不同?

此價 ...

我係呢隻⋯好似細少少的
我都唔記得兩者分別,sale有講 你可以再問問佢地
不包安裝,安裝要$650,若再需改裝就加多$400
我諗邊間豐澤都有得賣⋯

大宅

開心吸收勳章

我喺煤氣公司換左部簡柏,都係差唔多價錢,師傅會上樓睇位安裝,仲可以分期,唔使煩咁多野

珍珠宮

虎到金來勳章

cskwu 發表於 18-11-2 16:04
我喺煤氣公司換左部簡柏,都係差唔多價錢,師傅會上樓睇位安裝,仲可以分期,唔使煩咁多野
...
可唔可以講是什麼型號,我搵左煤氣公司上黎睇,只說背出全新都得

珍珠宮

虎到金來勳章

小山丘 發表於 18-11-1 14:26
我係呢隻⋯好似細少少的
我都唔記得兩者分別,sale有講 你可以再問問佢地
不包安裝,安裝要$650,若再需改 ...

謝回覆,今日去問豐澤,話無得賣,可能只是幾間有,請區問你在邊間買?我上網爬文,話此牌子熱水爐幾好用,想買,比煤氣公司平好多

大宅

回覆 oasis18 的帖子

已用上將接近4年,德國牌子,大陸造,便宜,操作簡單,幾好用,不過機面張操作指示貼紙上D英文文法就笑大人過口。Giw-12N2TG,這款是機背排氣,Giw-12UPN2TG則是機頂排氣。我就用13公升那款Giw-13BMW(TG),

Power大些,連安裝$3600,提起安裝就把火,裝之前我已識做醒左一舊水比個死人總代理師傅叫佢裝得企理D,點知條友都係好似好趕時間咁,拆舊爐時大大力扯鬆了水喉的魚尾碼,事後搵玻璃膠冚窿掩飾。我諗都是煤氣公司貴既原因之一。之後我打電話比佢,條友仔好口爽應承我來搞番掂,最後梗係大隻廣啦!如果,你真係裝的話,要睇緊D個師傅,尤其是裝完後一定要檢查清楚。

大宅

oasis18 發表於 18-11-3 01:12
謝回覆,今日去問豐澤,話無得賣,可能只是幾間有,請區問你在邊間買?我上網爬文,話此牌子熱水爐幾好用 ...

我在屯門買呀!去大間啲既分店會唔會有?再唔係打上客戶服務問左附近邊間有先去

首頁

尾頁

跳至