同幾家親友飯聚會點分數?

BS129
|
一家人一份?人頭計?老人同小童共十幾人點計定吾計?
Sumyeema1
|
BS129 發表於 18-10-17 16:06
一家人一份?人頭計?老人同小童共十幾人點計定吾計?

bk 討論咗無數次……

結論係各家各例,用任何方法,也有機會令人不滿。
good_pig    發表於 18-10-17 16:38
vivibabyvivi
|
Sumyeema1 發表於 18-10-17 16:10
bk 討論咗無數次……

Fishqqma
|
鍾意一家俾曬又得
canies
|
熱門月經post
Jameskey
|
我夫家無得計,輪住找數,娘家就我比曬。
如果真係就計家庭,反正都係自己人。
新秦先生
|
假設是A(3人),B(4人),C(5人)共三家人,我地就會列一個表,然後再細分為:

A1,A2,A3
B1,B2,B3,B4
C1,C2,C3,C4,C5

如果是一餐飯咁黎計,件頭計的就自然將條數納入該人名下,例如A家庭1號吃了一個豬扒飯是$80蚊,A1果欄就會登記$80; 一齊食既野又點計呢?首先會由其中一人負責影相(影食物),然後大家想食既就自己夾,按番份量去除番開應付價格,然後又填番入該人,又例如A1啦,$80蚊下面就再多一條數. 如此類堆,引用多吃多付既公平原則,就會排除左老人唔係點食野,或者係細路除時仲食得勁過大人既情況.

大家可以參考下我呢個方法,咁樣做會減少左好多社會矛盾.
wcpcelia
|
只計大人...
不過真係家家做法都可以唔同
maggkiki
|
每家輪流比一次,唔駛煩次次左計右計,又大人又細路。
99dogdog
|
新秦先生 發表於 18-10-17 16:54
假設是A(3人),B(4人),C(5人)共三家人,我地就會列一個表,然後再細分為:

都幾好,咁一齊分既食物如果唔係以件計,係咪應該用個電子磅每次夾時磅一磅呢,咁好似均真啲喎!
bearbear2003
|
太煩,除family計
99dogdog
|
每家自己獨立開張單找數!如父母/長輩參與飯局,大家再分自己食物俾佢地!
HoshiSora
|
Sumyeema1 發表於 18-10-17 16:10
bk 討論咗無數次……

家家習慣不同。
lymchau
|
懶得多也覺得煩,自己決定或爬下文
lemontree
|
一句講完!計較的就不要去!不計較,怎計也無所謂!

pixelskin
|
最憎呢d飯局,少去
km68cheng
|
輪住比 有來有往
MeowMuiMui123
|

除家庭。費時煩。
通常去大路連鎖餐廳,大家都afford到無投訴

新秦先生
|