自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

想問一般中小微企做法, 老細每個月出糧比自己, 定賺左滚大筆錢一次過分紅攞番?

稅務上, 每月出糧比自己是不是優點?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

當然要出糧,要計數丫嘛!

男爵府

稅務上,應該係每月出少少meet個免稅額 有多分紅

男爵府

BK Milk勳章

starbuckscoffee 發表於 18-10-17 17:08
稅務上,應該係每月出少少meet個免稅額 有多分紅

對啦, 我正想問

1. 假設個老細, 每月都以出糧名義取走所有利潤, 到year end 埋數又哭窮, 拒絕與員工分享成果, 係咪唔奈得佢何?

2. 薪俸稅應是低於利得稅, 稅局會容許個老細咁做嗎?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有限公司...

DIRECTOR可以受薪的

翡翠宮

回覆樓主:

當然要出糧
我每月定薪比自己,有供mpf
我係員工一份子,税局會有乜問題?又無瞞税。

翡翠宮

回覆樓主:

公司有出糧比員工
如果合約有寫明 double pay 咁佢當然要比
不過無法例要求公司一定要同職員分享成果

男爵府

BK Milk勳章

mini1204 發表於 18-10-17 17:35
公司有出糧比員工
如果合約有寫明 double pay 咁佢當然要比
不過無法例要求公司一定要同職員分享成果

咁又係, 我認呢個疑惑stupid左

水晶宮

要出糧for 報稅

珍珠宮

Director在有限每月照出糧,供MPF, 跟住又開間無限公司,報個人入息課稅,可以攞埋子女,父母同另一半免稅額。

男爵府

BK Milk勳章

布甸仔媽媽 發表於 18-10-17 17:48
Director在有限每月照出糧,供MPF, 跟住又開間無限公司,報個人入息課稅,可以攞埋子女,父母同另一半免稅 ...

嘩 唔怪得人人都想做老細

公爵府

hashtag影視迷勳章

leewaiyee_hk 發表於 18-10-17 17:00
想問一般中小微企做法, 老細每個月出糧比自己, 定賺左滚大筆錢一次過分紅攞番?

稅務上, 每月出糧比自己是 ...

有限公司,老細每個會出糧,年尾再出花紅

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

[quote]leewaiyee_hk 發表於 18-10-17 17:28
對啦, 我正想問

1. 假設個老細, 每月都以出糧名義取走所有利潤, 到year end 埋數又哭窮, 拒絕與員工分享成果, 係咪唔奈得佢何?

2. 薪俸稅應是低於利得稅, 稅局會容許個老細咁做嗎?

1) 係, 因為佢係老闆, 就算明知每月有利潤當兩萬蚊, 佢出糧出番兩萬蚊, 佢都係無問題...(利潤一定要同員工享?)
2) 兩者無關係, 薪俸稅係以個人入息稅項, 利得稅係用公司整體收入及支出申報, 扣減都不同方法, 係兩樣野嚟

男爵府

BK Milk勳章

但假設東主以出糧名義取走所有公司利潤,搞到公司不用交利得稅,可以這樣做嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

布甸仔媽媽 發表於 18-10-17 17:48
Director在有限每月照出糧,供MPF, 跟住又開間無限公司,報個人入息課稅,可以攞埋子女,父母同另一半免稅 ...

唔開無限公司都做到...無限公司係要上身

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

leewaiyee_hk 發表於 18-10-17 17:52
但假設東主以出糧名義取走所有公司利潤,搞到公司不用交利得稅,可以這樣做嗎?
...
why not? 都係明正語順喎!

男爵府

回覆 leewaiyee_hk 的帖子

冇話唔得, 有D蚊型公司盤數做到一年先得一萬幾千利潤都有。 只要係合法既途徑申報OK

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

leewaiyee_hk 發表於 18-10-17 17:52
...

公司唔洗交 咁佢個人味要交
一樣之麻

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

leewaiyee_hk 發表於 18-10-17 17:43
咁又係, 我認呢個疑惑stupid左

x 2

我有每個月出糧比自已......

年结會另外一畢過當花红出比自已及老婆,我們可以報個人入税息( 因為有免稅額及累進制),其他公司利潤便報公司利得税~

子爵府

...

唔太明,就算個人入息課稅或利得稅佢都係要交,差唔多

首頁

尾頁

跳至