跳至

首頁

尾頁

大宅

我先生打算移民去阿德萊德,請問阿德萊德的生活,治安如何?小朋友讀書競爭大嗎?
謝。

大宅

little_alice 發表於 18-10-17 17:16
我先生打算移民去阿德萊德,請問阿德萊德的生活,治安如何?小朋友讀書競爭大嗎?
謝。
...

複式洋房

little_alice 發表於 18-10-17 17:16
謝。
...

你好,我哋等緊visa出,遲啲都係去Adelaide,你已經有visa?
Fb有個阿德萊德廣東話家庭社區群組,好多人會解答你問題呀!

大宅

pingpink 發表於 18-10-18 11:16
你好,我哋等緊visa出,遲啲都係去Adelaide,你已經有visa?
Fb有個阿德萊德廣東話家庭社區群組,好多人會 ...

我先生原本係悉尼搵到工,但公司申請期間,澳洲政府又改政策,佢既職業不再on list, 所以agnet叫佢轉Adelaida.

複式洋房

little_alice 發表於 18-10-18 11:31
我先生原本係悉尼搵到工,但公司申請期間,澳洲政府又改政策,佢既職業不再on list, 所以agnet叫佢轉Adela ...

Icic, 咁而家搞掂咗未?邊隻visa?

大宅

pingpink 發表於 18-10-18 11:33
Icic, 咁而家搞掂咗未?邊隻visa?

未呀,仲諗緊申唔申請。因為係悉尼,已搵到工,但Adelaida 就咩都無頭緒,好怕過到去搵唔倒到工,因為有2個小朋友。

子爵府

2024年龍年勳章

little_alice 發表於 18-10-18 19:58
未呀,仲諗緊申唔申請。因為係悉尼,已搵到工,但Adelaida 就咩都無頭緒,好怕過到去搵唔倒到工,因為有2 ...

阿德是一個慢活城市,佢別名係 festival city , 即係當地人係 enjoy life 多啦、中高齡人多;後生相對少(唔計留學生)因為難搵工,阿德經濟活動不多,所以後生既多會出去東岸搵。

阿德有既係最新最大既靚醫院,最易搵到工既係醫護,咁你先生係唔係呢瓣?唔係既話你預會難搵工,亦不一定搵到全職,只會係 casual, 我眼見既搵工三年仍未搵到既大有人在。除非你不介意做民生類既工作,個 d 就一定有 (即飲食呀, 零售呀個類) 。多數我識而在阿德既都不是打工類既人,如投資移民過去,退休由另一d 城市過去, 又或本身自己去開舖是老闆咁,因為相對生活指數低過東岸d 既。

你見澳政府最近立法要求新移民不準一落戶就去東岸, 首五年要去偏遠城市,而南澳在政府眼中是鄉下的, 所以全省都屬偏遠城市,皆因生活節奏不同, 但利申我揀佢正就係喜歡佢呢點。我反而最不喜歡東岸城市, 各人喜好不同也。阿德是十分歡迎新移民, 但可惜就業空缺不成正比, 所以好多去到最後都走左。

但問題係: 若你一心要移民, 而東岸不可行既話, 咁大抵邊樹收就要去邊啦, 對嗎? 咁你在財務上準備多少少既會易適應d 啦.

子爵府

2024年龍年勳章

REPEAT, DEL

複式洋房

little_alice 發表於 18-10-18 19:58
未呀,仲諗緊申唔申請。因為係悉尼,已搵到工,但Adelaida 就咩都無頭緒,好怕過到去搵唔倒到工,因為有2 ...

咁你要諗清楚想移民嘅目的,我就係為下一代先走,同樣有兩個小朋友,去到阿德都係乜都冇,儲備亦唔多,不過都想搏一搏,為下一代多條路揀就要大膽啲,而家唔搞,越遲越難申請呀!

首頁

尾頁

跳至