想戒牛奶 有咩代替品好?

mmya
|
我每朝早都用牛奶做早餐嘅 , 但自從睇咗一個video之後覺得牛奶嘅提取方法都好殘忍 想轉換其他代替品. 其實豆漿係好定唔好? 啲人又話雌激素過高. 有冇飲過米奶同杏仁奶? 其實係咪差唔多味? 我主要係奶加小小麥皮/燕麥
樂兒媽媽
|
mmya 發表於 18-10-17 17:45
我每朝早都用牛奶做早餐嘅 , 但自從睇咗一個video之後覺得牛奶嘅提取方法都好殘忍 想轉換其他代替品. 其實 ...

燕麥奶
我早上用Oatly 沖燕麥方塊
好好味
mmya
|
樂兒媽媽 發表於 18-10-17 18:19
燕麥奶
我早上用Oatly 沖燕麥方塊
好好味

有冇邊隻好飲可介紹
princessgw
|
我每朝早都用牛奶做早餐嘅 , 但自從睇咗一個video之後覺得牛奶嘅提取方法都好殘忍 想轉換其他代替品. 其實 ...

荳奶 / 豆漿 / 華田 / 朱古力
bbkq
|
我就牛奶都少飲了。豆漿(百佳有隻豆腐主義有隻無糖),鈣思寶, 維他奶(低糖),杏仁奶(我飲blue diamond ), 米奶,輪住飲。1星期飲3次左右。

口味好個人,你可試下。
wcpcelia    發表於 18-10-19 16:31
bmw6828
|

豆漿
樂兒媽媽
|
mmya 發表於 18-10-17 18:24
有冇邊隻好飲可介紹

oatly 係牌子
我用呢隻沖
佢仲有朱古力奶,都好飲

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
starbuckscoffee
|
杏仁奶好香幾好
Angel_Rose
|
豆奶
miffyumiffy
|
我濕疹轉飲維他無糖豆漿同植物奶 (米奶/杏仁奶)好幾年
72leelily
|
【豆奶vs杏仁奶】營養師分析5款植物奶

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/health/DA36419
conlysister
|
杏仁奶..可自己整..買啲有機杏仁返來..用食用水浸一晚..第二朝倒走啲水..加室溫水..打溶可直接飲或隔渣飲都得..https://www.e123.hk/ElderlyPro/details/341507
wcpcelia    發表於 18-10-19 16:31
mmya
|
咪住 突然間記起 杏仁奶係咪同杏仁茶杏仁糖水嗰啲差唔多味 ? 我唔鍾意呀 ! 我覺得好大陣塑膠味
做個靚太
|
我多數飲豆奶~
72leelily
|
mmya 發表於 18-10-17 18:57
咪住 突然間記起 杏仁奶係咪同杏仁茶杏仁糖水嗰啲差唔多味 ? 我唔鍾意呀 ! 我覺得好大陣塑膠味
...

無咁强葯水味
同牛奶營養相近是豆奶
cottonballball
|
本身我對奶製品敏感,我早餐都係食燕麥,我會用低糖加鈣豆漿,有時候又會轉用杏奶,因為唔想飲食太單一
tsung
|
杏仁奶,豆漿
katherine.k
|

植物奶
mrstangdorothy
|
我轉飲豆奶,不過好像豆奶(黃豆)的激素對女人都唔係咁好
cara.mak
|

鈣思寶