懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

過幾日入院開刀,覺得要接觸BB點都係乾淨D好,所以都想沖涼或者抹身。用花灑沖驚整到傷口,如果抹身使唔使自己帶個小盤仔?有咩好建議?想準備定...

另外想問,如果我帶埋保護傷口既束腹帶,開刀後護士會唔會比我帶?驚影響到佢地工作,例如觀察傷口。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

束腹帶唔建議你咁快帶架,不過你都可以問下姑娘既。沖涼既話好似有貼住傷口防水既膠布之類既,防水就可以沖涼喇

複式洋房

mandiiiiiie 發表於 18-10-17 18:01
過幾日入院開刀,覺得要接觸BB點都係乾淨D好,所以都想沖涼或者抹身。用花灑沖驚整到傷口,如果抹身使唔使 ...

束腹帶太早用會令傷口有壓力,難埋口啲/會出血,你使用前真係先問下姑娘。果時我開完刀,叫屋企人拎咗個小面盤同小毛巾嚟,入廁所開暖水抹身,直到去咗拆線,話我傷口埋得唔錯先敢直接沖身。雖然蓋住傷口嘅敷料係有防水作用,但姑娘都表明如果要沖涼要包保鮮紙,因為濕水同沖水嘅水量係有分別。

大宅

回覆樓主:

下身用花灑沖,上身用毛巾抹身
記得帶定對膠拖鞋方便入浴室

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-10-17 18:38
束腹帶唔建議你咁快帶架,不過你都可以問下姑娘既。沖涼既話好似有貼住傷口防水既膠布之類既,防水就可以沖 ...

咁我到時問下姑娘先,唔該晒(emoji)(emoji)

複式洋房

Baby_Gena 發表於 18-10-17 20:17
束腹帶太早用會令傷口有壓力,難埋口啲/會出血,你使用前真係先問下姑娘。果時我開完刀,叫屋企人拎咗個小 ...

咁我都準備定小面盤,唔該晒

複式洋房

hontari 發表於 18-10-17 20:33
下身用花灑沖,上身用毛巾抹身
記得帶定對膠拖鞋方便入浴室

了解,唔該晒!

男爵府

Baby_Gena 發表於 18-10-17 20:17
束腹帶太早用會令傷口有壓力,難埋口啲/會出血,你使用前真係先問下姑娘。果時我開完刀,叫屋企人拎咗個小 ...

係政府醫生講束腹帶令傷口有壓力,會出血?但我私家開刀,第二日落床就用,仲要係醫生黎解開檢查完傷口,佢幫我紥得仲緊過姑娘,話係用黎頂住子宮唔好壓到傷口咁痛。

複式洋房

KILW 發表於 18-10-17 23:19
係政府醫生講束腹帶令傷口有壓力,會出血?但我私家開刀,第二日落床就用,仲要係醫生黎解開檢查完傷口, ...

我唔知會唔會有呢個問題呀,因為我果時有問過姑娘,佢話建議我表面傷口癒合咗先用,一個星期左右,避免引起傷口感染,所以話問下姑娘先好啲?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至