請教如何教小一小朋友溫英默?

幸福小C奶
|
今年升小一,排山倒海的默書,中默還可以,英文識讀但串唔到,有咩方法教佢溫英默呢? 謝謝(emoji)(emoji)
Washita
|
回覆 幸福小C奶 的帖子

英文默書首先要會讀, 拼讀才容易寫, 千萬不要死記硬背! 平時多點同小朋友玩接龍遊戲
我要做媽媽
|
學校要求默?我覺得要適當咁調整下D時間,咪逼得佢太緊吖
幸福小C奶
|
我要做媽媽 發表於 18-10-17 20:40
學校要求默?我覺得要適當咁調整下D時間,咪逼得佢太緊吖

係呀!學習要求1星期默1次
10生字,10句句子。
bchuma
|
幸福小C奶 發表於 18-10-17 18:06
今年升小一,排山倒海的默書,中默還可以,英文識讀但串唔到,有咩方法教佢溫英默呢? 謝謝(emoji)(emoji)
...

多讀。唯一嘅方法。我係英文專業畢業嘅
Deniseleung
|
...

英文可以學下拼音,掌握咗發音,相對就會易d。
中文方面,我就用「拆字」方法。
例如「藍」字:
我會話「十十」(草花頭)係兩隻眼睛閃令令;
「臣」就會話好似有兩枝牙纖篤爸爸的大肚腩;
右邊果part 就話有d似斜咗的k字;
底部就似「四」字,但底果畫長d⋯⋯

解釋完叫佢練習3-5次,寫完3次就另外用紙試一次,唔識先寫多2次。

一年級應該課文短d,對我呢個方法係可行的。
最好就提早溫習,每日溫15分鐘左右,盡量溫每天溫到幾個生字,到學校通知要默,大人就唔會急到發癲

Deniseleung
|
...

Sorry,睇漏咗你的標題是「英默」,頭先答的是離題。
英文方面,如果無正式學過拼音,我都係間開個字,例如rubber,分開rub和ber,再順便敎埋發音。
情況容許的話,始終提早溫習,大人細路都舒服d
RubyYu07
|
多讀,自然熟練好自然咁串出來。
我要做媽媽
|
幸福小C奶 發表於 18-10-17 23:07
係呀!學習要求1星期默1次
10生字,10句句子。

我覺得真係可以玩接龍遊戲,一定要俾佢發現默書既樂趣
sammiso
|
多點訓練讀出來,讀熟之後再默。
sorainbow
|
或者教佢拆字
coraor
|
我要做媽媽 發表於 18-10-18 18:52
我覺得真係可以玩接龍遊戲,一定要俾佢發現默書既樂趣

請問接龍遊戲係咪即係crossword puzzle 呀?我女溫默書都溫得好辛苦