自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

吾要送俾我

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

咁黑先系寶。 唔好當佢系草掉左。 唔要呢度好多JM會幫到你回收

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正常擺放5年以上 會變黑,變黑先食

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

嘩, 黑色係靚野, 金桔之XO

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

vanvan1999 發表於 18-10-17 20:39
你一問,我即記得有兩樽,但點解我樽放左10年,d鹽都未溶晒?

有時未必D鹽會溶晒。 我D廿幾年個底仲有鹽。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

lily-of-valley 發表於 18-10-18 00:42
有時未必D鹽會溶晒。 我D廿幾年個底仲有鹽。

但唔溶好似冇水咁。。 又冇咩變黑,所以唔知係咪正常定失敗? 都成10年,我都唔記得左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

NodameB 發表於 18-10-17 18:59
如題請教

食得,好嘢嚟㗎。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好野黎!正货!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小可愛11 發表於 18-10-17 19:43
我屋企嗰啲仲黑
其中有部份 over 40年。

珍珠宮

NodameB 發表於 18-10-17 21:54
係我家人幾年前俾我,當時我無留意是什麼顏色。

你就正啦寶黎的
有錢都買唔到

象牙宮

vanvan1999 發表於 18-10-18 14:29
但唔溶好似冇水咁。。 又冇咩變黑,所以唔知係咪正常定失敗? 都成10年,我都唔記得左 :wahaha ...

正常架, 有時無陽光照, 唔會變黑架。 有時桔本身唔太多水, 就無咁多水出。總之成樽野無發霉, 就成功咗。

有時廿年嘅, 上面D桔黑D, 下面D桔比鹽封住, 無乜變色。

如初醃發霉, 唔怕, 成樽放在太陽下暴曬, 好似前排好好陽光, 好熱, 曬得一星期, D紫外光就會曬死D霉, 化做水, 成樽救得番。 婆婆教落,我試過掂。

大宅

BK Milk勳章

我屋企都有3樽好黑的,呀媽話係我出世個陣浸,留比我做嫁妝

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

放得夠耐先會變成咁

男爵府

正嘢

大宅

lily-of-valley 發表於 18-10-18 15:08
正常架, 有時無陽光照, 唔會變黑架。 有時桔本身唔太多水, 就無咁多水出。總之成樽野無發霉, 就成功咗 ...

咁我洗唔洗“畢”走上面d鹽? 或搞勻一佢好d? 因我從未開過

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我掉左,見到都驚

象牙宮

vanvan1999 發表於 18-10-19 09:50
咁我洗唔洗“畢”走上面d鹽? 或搞勻一佢好d? 因我從未開過

畢走D鹽, 攪匀成樽。 可以唔駛。 因你已經成功醃好。因每一屋企的濕度, 光線不同, 醃出來的鹽溶得幾多, 顏色, 會唔同。 總之無發霉就係成功。 你已經成功了。 你新年後再浸新嘅,都未必相同効果。

仲有四季桔來自廣東, 廣西, 唔同地方出產, 顏色亦有少少唔同。 有D皮薄DD, 有D皮厚DD。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-10-19 11:41
畢走D鹽, 攪匀成樽。 可以唔駛。 因你已經成功醃好。因每一屋企的濕度, 光線不同, 醃出來的鹽溶得幾多 ...

thx

象牙宮

vanvan1999 發表於 18-10-19 11:49
thx
上年再醃

首頁

尾頁

跳至