自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

過來人身份,那些8卦家長,會等機會直接問同學仔,所以,提醒埋自己小朋友,任何人問都話未知,父母決定
我仔嗰時揀誇區,自選都只是次熱門的,不是一般家長感興趣的中學,沒有競爭性,所以知道都無所謂,照講。

子爵府

mother904 發表於 18-10-18 08:29
我都唔中意答呢d問題,揀邊間中學,考試幾多分,第幾名,真係想問句干卿底事。

通常我都係求其答一間,等 ...

圍內傾開有d交情嘅三兩位家長朋友,唔介意會自動互相報料
但一般家長,係又問唔係又問,都幾煩厭,差不多可以整理全級同學的學業指數,如數家珍,都幾服這類家長咁得閒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我又無咩所謂,有人問我就答,反而係放榜果日有個8婆平時都無WS,但又突然好關心你個仔讀邊間,仲要答咗佢之後只出一個表情符號回你,我諗果曰佢不停8都無時間打多幾隻字,佢小朋友又未升中,真心覺得好8婆!!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

話自己未揀定, 如再追問, 咪講幾間心儀的/ 甚至求其講幾間, 話自己15,16。

不過以前報小學, 我又唔MIND 人地問我, 佢鍾意唱通街都好, 都唔關我事。反正唔會冇咩唔見得人。

Childhood is journey, not a race.

瑪瑙宮

minlbc 發表於 18-10-19 09:16
咁!咪話自己是九?

C9嘛

男爵府

mypineapple 發表於 18-10-17 19:17
有啲家長麻煩到極點, 又成日比較,唱通街!
點樣可以婉拒啲八掛家長問自己報邊間心儀中學?
...

使乜煩吖,求其噏一間比佢又滿足佢好奇心,以後又吾會再問你。

大宅

tkop 發表於 18-10-19 11:45
C9嘛

首頁

尾頁

跳至