中醫夾唔夾

Charlotte_mom
|
想問下睇開中醫嘅jm,要幾耐至決定到個中醫夾唔夾?

例如,有輕微鼻水同咳,食左4日藥完全無進展,一樣咁咳一樣鼻水鼻塞,仲會去嗎?定中藥係慢d,起碼兩星期至會有效果呢?

謝意見
zitzai
|
呢啲細蟻嘢 1-2 日應該一定有好轉

我睇開個中醫當年開始睇係為左調理 d 女人嘢生 b,1 個 cycle 已經好明顯覺得有分別
Babetoto
|
zitzai 發表於 18-10-17 20:51
呢啲細蟻嘢 1-2 日應該一定有好轉

我睇開個中醫當年開始睇係為左調理 d 女人嘢生 b,1 個 cycle 已經好明 ...

同意,夾到既,醫病真係三兩日ko,但調理身體,真係要兩,三個月咁先會有dfeel
雪菜肉c
|
我又係睇女人病,由7月中到而家個circle都係唔得,要靠佢d中藥通或停。仲係已經日日都要食中藥。

本來上星期要去覆診,比fd點醒,話佢應該唔夾我,叫我轉中醫。
叮妹
|
Babetoto 發表於 18-10-17 20:54
同意,夾到既,醫病真係三兩日ko,但調理身體,真係要兩,三個月咁先會有dfeel
...

有朋友十幾年前定期揾一個調理,十幾年後舌癌仲調理緊,我心想要調理咁耐仲會有癌?
ERASER
|
回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果一般傷風咳,我飲完藥4個鐘就會見效
平平常常
|
我的身體感受能力比較敏感,如果普通感冒這種問題,一般三劑內就知道對不對路。

wcpcelia    發表於 18-10-18 16:05
~小肥豬~
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-17 20:32

例如,有輕微鼻水同咳,食左4日藥完全無進展,一樣咁 ...

傷風感冒一日都知果中醫得唔得。
3,4日唔睇中醫自己身體都會好返
|
四日同食一劑藥?
咁應該要再睇,第一次未摸到体質的。
如果分開四次,咁當然要轉換e生。
blackberry
|
我試過食一劑中藥2個鐘後收鼻水,但個中醫係大陸的,專醫鼻敏感
creambb
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-17 20:32

例如,有輕微鼻水同咳,食左4日藥完全無進展,一樣咁 ...

我個仔睇開嗰個睇一次3日藥,多數都要去兩次就好返,我自己做法係:有發燒睇西醫食退燒水,傷風咳會睇中醫。
你指食咗4日藥係一次拎4日藥?因為每次把脈都有可能唔同藥,起碼要睇2,3次轉下藥
DoReMi媽媽
|
我都食緊中藥醫感冒同咳,兩劑飲3日,第一劑飲1日,第二劑煲兩碗分兩日飲,今日飲第二劑的第一碗,咳明顯比之前輕,但仲未完全清,預咗要睇多次清底。
Charlotte_mom
|
謝各位
我係第二次睇中醫
上次係因為果排成日見暈,醫生睇完都係話咩虛咩虛果d,當然無boom一聲咁好左,但貴又遠(3 日藥,一日兩次,6百幾)我懶就無再去。唔知關唔關事,之後又無暈
今次係因為長期小傷風咳,小小我又無理,間中一聲乾咳。間中有鼻水同塞(好少),同事話樓下ok就貪佢近。睇左一次開4日藥,一日只飲一次,沖藥粉。因醫生下星期放假,如覆診我就要開成十日藥,medical plan太cheap估計我要補成千蚊,所以猶疑緊
ChristieMing
|
我夾開嗰位中醫,如果係小問題,飲兩劑已見效。基本上唔洗睇多次。
cowchow_1104
|
西醫根本醫唔到感冒,係用藥打走症狀,好霸道,對身體都唔好
creambb
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-17 23:29
謝各位
我係第二次睇中醫
上次係因為果排成日見暈,醫生睇完都係話咩虛咩虛果d,當然無boom一聲咁好左,但 ...

其實中藥最好就是藥材拿回家自己煲,藥粉係方便但你唔知佢係乜,如果有時間試下自己煲
creambb
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-17 23:29
謝各位
我係第二次睇中醫
上次係因為果排成日見暈,醫生睇完都係話咩虛咩虛果d,當然無boom一聲咁好左,但 ...

我覺得睇一次開十日藥唔係太好,因為身體狀況每日都有唔同,可能隔2,3日換一次藥
lily-of-valley
|
我直覺, 咁小事, 食4日藥都無料到, 我唔再睇。
kiko_mami
|
我咳左成年,食極化痰飲左唔知幾多支咳水都搞唔掂,話氣管敏感,轉中醫飲左兩次藥已經唔再咳,飲多兩日痰都冇埋,夾既中醫傷風感冒係二,三日實有好轉
kiko_mami
|
謝各位
我係第二次睇中醫

藥粉功效冇藥材咁好,我睇老中醫堅持開藥材要藥粉唔好睇佢 ,同埋最多四日藥飲完唔得再返去,通常睇一次就搞掂 唔收診金,藥錢都係二百零蚊平過睇西醫