懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

4w check到bingo開始已經斷斷續續咁流啡,每日少少,流2-3日又停幾日,上星期有一晚vv完抹到鮮血,即刻上床訓,之後血同啡都停哂,以為穩定咗,因為去上胎都係流過一次鮮血,又係去完vv抹到,之後再去都冇,今次諗住好似上胎咁,點知啱啱去完vv又抹到鮮血。。。唉。。。見到d血都有d壓力,又有d擔心,但又唔想去急症入院訓一晚,因為仲有個大嘅要照顧,同埋咁早期都睇唔到d咩,好彩抹到一次之後都冇喇,唔知小b點呢。。。book咗下星期7w先去照,希望到時見到閃閃啦。。。唔知有冇jm試過好似我咁?

複式洋房

我今胎都係6-7週果陣流週兩次血,不過就流好少,一兩滴就停左,我諗唔係持續大量出血應該都唔大問題!我問過醫生話少量早期出血係著床性出血,唔洗擔心!
我果陣6週就照到心跳,如果你好擔心就早d book私家照啦,始終照左安心d!

大宅

我今胎同你都好似,我又係3,4w check到,之後又係有流啡/流紅,有2次流到好似m come,半個月入左2次急症,我都有個大嘅要照顧,你真係要搵人幫手,入急症真係冇乜用,佢地都幫唔到你啲乜,我仲比急症醫生嚇一嚇,話咩:睇情況唔太樂觀,咁細其實都。仲係一個細胞黎,有啲嘢都要講緣嘅。最多留院等你等左血就叫你出院,私家急症又唔收,佢地話胎囊太細check唔到啲咩。我出院之後拿拿林聽99話book中醫睇,中醫話起碼要瞓床3個月,唔好拎重嘢,唔好抱小朋友,連行同坐都盡量唔好,我瞓床食飽就休息,瞓瞓瞓,其間keep燉住蟲草,花膠,蔍角膠。得閒薰下艾係肚臍下面。我依家都已經7個月,閃閃6週幾先照到,果陣真係嚇餐飽。加油,可以嘅話真係搵4大長老幫幫手💪

子爵府

BK Milk勳章

chungluv 發表於 18-10-17 23:34
我今胎同你都好似,我又係3,4w check到,之後又係有流啡/流紅,有2次流到好似m come,半個月入左2次急症, ...

聽到你嘅經驗我都放心d﹐好多人叫我去急症,去睇醫生,但佢地冇經歷過真係唔知去急症睇醫生其實真係冇用,我寧願乖乖地響屋企訓下坐下好過。。。我會盡量小心㗎喇,唔行就冇可能喇,不過盡量慢行,唔抱喇,阿女都明白,乖咗唔會扭抱,希望平平安安。。。多謝你先

大宅

回覆 小小郭c奶 的帖子

睇中醫調理下,另外蔍角膠對止血好好,係我朋友陪月媽媽教,之後我見中醫開嘅藥都有蔍角膠成份

子爵府

BK Milk勳章

chungluv 發表於 18-10-17 23:53

睇中醫調理下,另外蔍角膠對止血好好,係我朋友陪月媽媽教,之後我見中醫開嘅藥都 ...

好,聽日就去睇一睇,唔該哂

已刪除用户

大宅

我第二胎同你都好似,5-6 week 照到閃閃,但流啡流咗3星期,期間我唔敢照顧大b驚整親,醫生叫我行少d,坐/訓多d, 唔好周圍去,最後上年生咗第二胎,健健康康

別墅

小小郭c奶 發表於 18-10-17 22:15
4w check到bingo開始已經斷斷續續咁流啡,每日少少,流2-3日又停幾日,上星期有一晚vv完抹到鮮血,即刻上床 ...

拿拿聲去急診室啦

複式洋房

4w check到bingo開始已經斷斷續續咁流啡,每日少少,流2-3日又停幾日,上星期有一晚vv完抹到鮮血,即刻上床 ...

即使睇中醫都去西醫睇下求安心,去政府排到暈都未到,聽聞walk-in 去法國四佰幾蚊有得睇產科照超聲波,祝一切安好!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果真係keep住咁有鮮血我建議你都係快D去急症喇

珍珠宮

未照到閃閃之前都試過流啡,樓主要多爭取時間休息,臥床吖

大宅

我個陣都係咁、日日流啡,突然有日好似黎m咁,嚇到我拿拿聲去急症。個陣醫生都話唔樂觀,但bb堅強,照到閃閃。留左一晚院啲血開始少醫生就比我出院。之後我日日訓床,除左沖涼同去廁所落床之外,就冇落過床。bb仲足月出世。叫bb努力啲痴實媽媽,唔好拎重野,痞低,休息多啲。祝好孕!

大宅

其實去急症無用。。。
急症醫生會嚇人
任何流啡出血最重要訓床。。
私家可能會開安胎藥
我中醫話可以買阿膠食去穩定個胎

加油

大宅

唔洗擔心,姑娘話流血係正常。不過留意返個量有冇多到。

男爵府

今日有無去睇醫生呢?

男爵府

yukicheung0901 發表於 18-10-18 23:18
唔洗擔心,姑娘話流血係正常。不過留意返個量有冇多到。

同意。我之前都有流血嘠

男爵府

fairymeow 發表於 18-10-18 18:19
其實去急症無用。。。
急症醫生會嚇人
任何流啡出血最重要訓床。。

無錯 臥床係最重要嘅

大宅

bchuma 發表於 18-10-18 23:44
同意。我之前都有流血嘠

我都有,不過冇keep 住留,個量冇增加到就冇問題,盡量休息。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

多謝大家,我冇事喇,都係果次抹到一次,之後都冇流過,希望一切順利啦

首頁

尾頁

跳至