自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

今年五年班,低年級根基打得唔好,完全乜都冇概念咁,默書考試未合格過,我想同佢係出面搵d英文班,從頭由一丶二年級再學起,打返好個底,咁樣有冇用呢?

男爵府

打底揾個私補針對性教會好d, 不過價錢唔平

wcpcelia    發表於 18-10-19 16:15

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵私補!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小豬Pigpig 發表於 18-10-17 22:24
今年五年班,低年級根基打得唔好,完全乜都冇概念咁,默書考試未合格過,我想同佢係出面搵d ...

真係唔知,英文要多用多聽,首要係唔好驚唔好怕錯。我仔從K1已學校有得學Phonics, 又真係從冇粗心英文,因學了Phonics 已免卻串字同讀字嘅煩惱。

如從低學起,試吓Phonics ,不過唔知有冇咁大個學,睇吓其他jm有咩意見。

伯爵府

今年五年班,低年級根基打得唔好,完全乜都冇概念咁,默書考試未合格過,我想同佢係出面搵d ...

有。不過預左俾好多錢同諗下小朋友有冇額外時間再補習,平時仲要應付學校功課

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

五年級唔好學phonics啦,個個去學都係k1-2學生,從未合格,都好嚴重下

搵私補,一星期三日,多聽多講多串字,迫佢睇簡單英文書,呈分啦,針對左學校課程先,至少要合格

複式洋房

我有位親戚的女兒由大陸來咗香港
讀五年班
又係好似樓主小朋友咁追唔上
之後佢搵咗私補,當年收$50一小時
逢星期六補上午,之後升上中學,英文考十名序內
我都O晒咀,跟手我叫佢介紹比我,點知,補習老師話只補小學四年至中學一二年班

珍珠宮

但為何都升到班?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

私補啦!針對性教授

子爵府

mtangm 發表於 18-10-17 23:08

我有位親戚的女兒由大陸來咗香港

嘩,我好需要喎,可以介紹一吓嗎,我仔小4
未經本人許可, 不得轉載

複式洋房

Lulu皇后 發表於 18-10-17 23:21

原來我不能pm
未夠高級
可以點?

民房

可以用d簡單d既英文卡通片入手,建立起興趣先

男爵府

語言既野, 有心唔怕遲, 多聽多講,
好似成人去學外語, 幾歲開始都唔係問題
文法就小學到中學都係果D,
愈高年班就深入小小咁解,
搵個私補單對單教,
加油

伯爵府

睇你target咩喎! target呈分, 同打底係兩回事。 如果而家打底, 到DSE好大機會追到。 但為呈分, 就策略性背訟, 就未必對英文根基有太大幫助。

複式洋房

Lulu皇后 發表於 18-10-17 23:21

原來我是用fb登記,可以收pm
但發不到pm

可以的話,請你pm你的聯絡方法,謝謝

子爵府

你拖到而家要呈分至搵會唔會已經太遲,從來冇合過格應該小一已經要搵私補

男爵府

今年要呈分?咁唔好從一、二年級學起喇,盡快私補小五程度英文先
與智者為伍 與善者同行

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

已經五年級,要針對性教,所以私補。
出面英文班,好多小朋友讀緊嘅課程,已經比正常就讀年級高,你小朋友去join,成十歲,若由低學起,可能會感覺好尷尬。

子爵府

回覆樓主:

鼓勵小朋友,有心唔怕遲。五年級可以問佢需要咩幫助去improve.

首頁

尾頁

跳至