自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Angela77 發表於 18-10-17 23:14
平常對仔仔要求太嚴格,但其實佢得6歲,聽完這首歌個心(emoji)住

https://youtu.be/Y-bLydM3BMI ...

謝謝分享!好好提醒自己,反思一下,有時對個仔要求真係太嚴格,可能有時連自己都做不到,其實小朋友,真係「我只是個孩子」

伯爵府

bongbongpatty 發表於 18-10-18 08:39
有功課堂算好
我仔從來無功課堂
真係睇到我喊

幸好我女只是因為有時功課堂要用來上成長課才會要將功課拿回家做,若果她每天都要回家後才可以做功課,我想我也會喊

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

tianchan 發表於 18-10-17 23:30
我,教功課教到好辛苦,好容易發脾氣。
個心真係好唔舒服!控制唔到,點算?
...
明白,媽媽都應該教到好辛苦,你壓力也不小。
如果媽媽可以,想發脾氣前,試試走開,例如真係行開一陣飲杯冰水,叫自己冷靜下,深呼吸幾下。實際幫自己下火,會冇咁容易發脾氣,真架,試下呀,一定可以控制到,努力慢慢黎。

大宅

好值得反思,但奈何現今教育制度另家長小朋友都喘不過氣來!

水晶宮

2024年龍年勳章

Angela77 發表於 18-10-17 23:14
平常對仔仔要求太嚴格,但其實佢得6歲,聽完這首歌個心(emoji)住

https://youtu.be/Y-bLydM3BMI ...

6歲,剛小一,暑假前,只是K.3。暑假後升上小一,學習模式來個翻天覆地,怎可能要佢地2個月的暑假來一個徹底轉變?要學的文字要寫的文字太多,需要消化的時間太少。父母別忘記要易地而處。記得我們初上小一時,課程哪有這麼艱深?多欣賞自己小朋友的長處,唔好比較。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至