用轉數快,怕唔怕入錯數?

banki00
|

即係例如打錯戶口號碼或人名咁
Yanyan0904
|
banki00 發表於 18-10-17 23:36

唔怕,用電話可以慢慢對,但係櫃員機後面有人排隊就心急容易入錯
Honey
|
用電話search收款人, 睇到英文名的字頭,如陳大文會見到Cxxx Txx Mxx。
MiuMiuLi
|

或者有機會錯,唔知其他銀行操作如果,我試過用支付寶轉去 wechat,唔用電話號碼用帳戶號碼,揀 wechat,人名係英文,第三個字我專登串錯,一樣過到數,再試人名直頭只打個姓,都係過到數~
kelkel98
|
唔怕,慢慢對啱名就得
mtangm
|

唔怕
可以過前睇一睇
ddkaka
|

我會過10蚊試一試先,啱先過一萬幾千,因為轉過一次之後,再click番個記錄嚟轉就得唔駛從新輸入a/c no,咁就實冇錯
banki00
|
ddkaka 發表於 18-10-18 06:53
我會過10蚊試一試先,啱先過一萬幾千,因為轉過一次之後,再click番個記錄嚟轉就得唔駛從新輸入a/c no,咁 ...

我仲未識用,所以問下先

請問有冇上限架?
又如果手機俾人偷咗,會不會被人亂過數?
JR東日本
|
可唔可以講下點申請?好想用,但不知怎樣入手,謝謝
ddkaka
|
banki00 發表於 18-10-18 07:32
我仲未識用,所以問下先

請問有冇上限架?

上限間間銀行唔同,要登入網上銀行先可轉數,小偷都唔知你密碼啦
木土土
|
MiuMiuLi 發表於 18-10-17 23:52
或者有機會錯,唔知其他銀行操作如果,我試過用支付寶轉去 wechat,唔用電話號碼用帳戶號碼,揀 wechat, ...

帳戶號碼打錯,係自己無對清楚。跟用其他過數方法一樣,呢d客戶自己錯誤。

WeChat 收款人無需實名登記,WeChat根本對唔到人名。
木土土
|
JR東日本 發表於 18-10-18 07:40
可唔可以講下點申請?好想用,但不知怎樣入手,謝謝

申請網上銀行就用到
chloe2018
|
第一次過數畀對方可以先過$10試試,反正都唔使畀手續費兼即時到賬
I9528
|
試過比人入錯我戶口
對方仲要打電話比我,毫無禮貌叫我即時過番數比佢,果一刻,真係火都嚟
我完全唔知佢入咗我邊個銀行邊個戶口,我要逐個戶口去查數,打擾咗我,仲好似我係騙子咁,認真痴線
mint2014    發表於 18-10-18 12:11
laalalla
|
我琴日FPS過左錢比朋友,
一時手快無揀銀行,
淨係入左佢電話,
過數前都有SHOW佢個名,
但原來佢話佢無登記FPS,
佢睇晒佢所有ACC都無數,
有無人知點樣可以CHECK返筆錢過左去邊?
|
我多數用電話,同埋臨過前銀行有寫cxxx txx mxx 比我對
09729loklok
|
laalalla 發表於 18-10-18 11:59
一時手快無揀銀行,
淨係入左佢電話,
咁得意
如果對方無登記轉數快, 就算入咗對方電話no. 都應該唔會轉到架.
電話會顯示收款人並未登記轉數快服務.

我諗你要問番自己銀行

I9528
|
一時手快無揀銀行,
淨係入左佢電話,

以我經驗,如果用轉數快,成功過到,會有記錄顯示出嚟的,可以 cap 番個圖出嚟,會有編號的

另外,如果用轉數快,由自己去電話查,未必即時查到,最快問 CS 去查,就一定肯定查到數
因為我之前比人入錯數比我(匯豐),我自己用電話都查唔到,要靠 CS
cattz288
|
一時手快無揀銀行,
淨係入左佢電話,

應該係尋日bank system未show到資料! 今日應該見! 係咪hsbc/hs?
siu-don
|

可唔可以自己入番俾自己?