有冇生長線係3既bb媽媽?

Paradisebird
|
我b每天食6-7餐 每餐都食60-120 飲食都ok但好似都肥唔到好多咁,擔心遲啲厭奶仲會跌出生長線,想問你地食邊隻奶粉?會唔會刻意增磅?
Baby_Gena
|
Paradisebird 發表於 18-10-17 23:37
我b每天食6-7餐 每餐都食60-120 飲食都ok但好似都肥唔到好多咁,擔心遲啲厭奶仲會跌出生長線,想問你地食邊 ...

我B曾經跌出生長線,醫院營養師建議咗我B食加營心美力,係for早產/增重B食,卡路里比一般奶粉多,食咗3個月依家上返11,不過我試飲過都幾甜,同埋幾多痰。媽媽同Bb都要加油
cookjes
|
Paradisebird 發表於 18-10-17 23:37
我b每天食6-7餐 每餐都食60-120 飲食都ok但好似都肥唔到好多咁,擔心遲啲厭奶仲會跌出生長線,想問你地食邊 ...

你bb幾大?我仔2個半月,生長線都係好底,差小小就跌岀去,我都好擔心
|
Baby_Gena 發表於 18-10-18 01:15
我B曾經跌出生長線,醫院營養師建議咗我B食加營心美力,係for早產/增重B食,卡路里比一般奶粉多,食咗3個 ...

醫生都建議我俾b食加營,初初都可以,但轉左一日全日食佢就冇便便而且個bb仲唔肯再食。而家唯有食番之前佢食開那隻,想再轉但又驚再轉會對腸胃唔好。。。
|
cookjes 發表於 18-10-18 07:41
你bb幾大?我仔2個半月,生長線都係好底,差小小就跌岀去,我都好擔心
...

個半月呀,你餵緊邊隻奶粉?
我要做媽媽
|
你睇下佢消化好唔好?好既話我覺得唔需要刻意去谷佢
ookaren
|
個個b既體質唔同,唔需要刻意谷架,我就俾緊illuma 囡囡食,都吸收得唔錯,手腳都長肉,最緊要係bb精精神神,佢健康就ok
|
我要做媽媽 發表於 18-10-18 11:57
你睇下佢消化好唔好?好既話我覺得唔需要刻意去谷佢

點樣睇消化好唔好?謝謝
|
ookaren 發表於 18-10-18 13:20
個個b既體質唔同,唔需要刻意谷架,我就俾緊illuma 囡囡食,都吸收得唔錯,手腳都長肉,最緊要係bb精精神神,佢健 ...

我b成日食完奶都唔肯訓好精神 但佢係眼訓架啵 好頭痛
faithgao
|
Paradisebird 發表於 18-10-19 00:50
我b成日食完奶都唔肯訓好精神 但佢係眼訓架啵 好頭痛

通常訓得就會長肉,因為腦部響睡眠時分泌生長激素係醒時三倍。依家首要係訓得好,訓得好自然胃口好。
我要做媽媽
|
Paradisebird 發表於 18-10-19 00:49
點樣睇消化好唔好?謝謝

最主要都係睇佢大小便,如果都正常既話就證明消化冇咩問題喇
|
faithgao 發表於 18-10-19 08:31
通常訓得就會長肉,因為腦部響睡眠時分泌生長激素係醒時三倍。依家首要係訓得好,訓得好自然胃口好。
...

佢就算抱住都唔太熟睡(emoji)(emoji)‍♀️
faithgao
|
Paradisebird 發表於 18-10-19 18:52
佢就算抱住都唔太熟睡(emoji)(emoji)‍♀️

試吓包被包實佢訓,佢係咪成日周身郁?
|
faithgao 發表於 18-10-19 19:48
試吓包被包實佢訓,佢係咪成日周身郁?

我包過 佢唔鐘意包手
佢飲完奶眼光光咁直落下餐奶 點抱都唔訓....
|
我要做媽媽 發表於 18-10-19 17:11
最主要都係睇佢大小便,如果都正常既話就證明消化冇咩問題喇

佢大小便都ok 醫生話佢奶量夠但重得慢

我要做媽媽
|
回覆 Paradisebird 的帖子

我覺得都係慢慢黎,再睇下情況喇,反正現階段我覺得佢系ok既
Chloe_Lam1876
|
Paradisebird 發表於 18-10-19 21:03
我包過 佢唔鐘意包手
佢飲完奶眼光光咁直落下餐奶 點抱都唔訓....

而家一日食幾多餐?
|

我呀女都係3多少少,因為出世都係得5.5,到而家3個半月都係keep住條線冇升過。一路以來都好擔心,因為佢食得唔多,又輕。最後都係去左睇醫生問,醫生就話keep住唔跌就唔洗擔心。食量正常,訓得玩得,發展進度正常就得
|
Baby_Gena 發表於 18-10-18 01:15
我B曾經跌出生長線,醫院營養師建議咗我B食加營心美力,係for早產/增重B食,卡路里比一般奶粉多,食咗3個 ...

你呀b果時幾大食加營心美力?
|
Chloe_Lam1876 發表於 18-10-23 20:02
你呀b果時幾大食加營心美力?

滿月後食左一個幾星期,但之後佢突然唔肯再食