嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB就嚟14個月仲未識自己行同埋企,扶住野可以行同企,佢捉住學行推車,可以走得好快,就係冇膽自己行,如15個月仲未識行,係未要做training ?下個約左去瑪嘉烈覆訓

別墅

day_bo 發表於 18-10-17 23:37
BB就嚟14個月仲未識自己行同埋企,扶住野可以行同企,佢捉住學行推車,可以走得好快,就係冇膽自己行,如15 ...

識自己扶住行應該都無問題,通常18個月前識行都正常,唔使太擔心
BB就嚟14個月仲未識自己行同埋企,扶住野可以行同企,佢捉住學行推車,可以走得好快,就係冇膽自己行,如15 ...

Helloday_bo! 一般BB到一歲可以自己扶住傢俬或者俾人拖住行路,到1歲半就可以自己行, 不過每個BB的發展都唔同架。見BB好願意學行,媽媽唔洗太擔心,也可以試下喺遠少少距離拎住玩具引佢行過黎,或者拖住佢手仔慢慢行一段路再放手,都有助BB學行路。
就算BB跌倒,媽媽都要保持冷靜,
否則佢會唔敢繼續試架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

公爵府

我用學行帶學行,喺街都係一樣,歲半左右就無再用

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

可試下用個呼拉圈, 兩支棍要佢扶住行去攞對面的玩具。我囡都係14個月先識行. 未行前要兩個大人伸直手比佢扶比佢攞玩具。慢慢由雙手變單手再變手與手之間有距離。

瑪瑙宮

我兩個小朋友都係15個月先識行。
其實唔使太擔心住,
睇多一兩個月先啦,
個個小朋友唔同,
有些9個月已識行。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 18-10-23 22:54
我兩個小朋友都係15個月先識行。
其實唔使太擔心住,
睇多一兩個月先啦,

謝謝大家意見。但下個月nursery 面試,怕學校嫌棄佢唔識行。

瑪瑙宮

day_bo 發表於 18-10-24 11:48
謝謝大家意見。但下個月nursery 面試,怕學校嫌棄佢唔識行。

可能下個月佢行得好快。唔使太擔心,
佢扶住野行到,只係佢未有安全感,放手行,你多些捉住佢手仔行下,行下行下,試下放手,響佢前面,怕佢驚會跌,你就即時可捉住佢,佢個心一定,就好快識唔使扶野自己行架喇。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

我BB16個月先肯自己行,學行帶咩都用過,無辦法,俾d時間BB

大宅

moonlight9198 發表於 18-10-24 12:01
可能下個月佢行得好快。唔使太擔心,
佢扶住野行到,只係佢未有安全感,放手行,你多些捉住佢手仔行下,行 ...

Thx. 昨天BB突然有兩次離手企一秒....已經好開心

大宅

Queenie_326 發表於 18-10-24 21:20
我BB16個月先肯自己行,學行帶咩都用過,無辦法,俾d時間BB

謝謝你,我要比D耐性先得

大宅

Queenie_326 發表於 18-10-24 21:20

你嗰時政府有冇安排做training?有冇用?囡囡差不多15個月了,仲未識行(一步半步間中有)今星期去左體智發展科見醫生,安排下年一月尾做物理治療,可能到時已經識行(emoji)

男爵府

day_bo 發表於 18-11-23 22:39
你嗰時政府有冇安排做training?有冇用?囡囡差不多15個月了,仲未識行(一步半步間中有)今星期去左體智發 ...

15個月時去健康院問過,講唔到18個月未識行都正常唔需要見醫生!私家醫生都話18個月後才知係否個問題,我BB16個月時突然有個星期自己爬(之前完全唔爬)跟住自己就行了,從爬到行不到一個星期!

男爵府

day_bo 發表於 18-11-23 22:39
你嗰時政府有冇安排做training?有冇用?囡囡差不多15個月了,仲未識行(一步半步間中有)今星期去左體智發 ...

現在23個月都識跑,行的好穩陣好少跌倒係真!不過可能遲行依家上下樓梯都要扶住,他自己唔敢放手下樓梯

複式洋房

Queenie_326 發表於 18-11-24 13:48
15個月時去健康院問過,講唔到18個月未識行都正常唔需要見醫生!私家醫生都話18個月後才知係否個問題,我B ...

我個女都係,宜家14個月都唔爬又未識唔扶企同行,擔心
day_bo 發表於 18-10-24 11:48
新鮮感和好奇心係BB學習新事物最大動力 , 可以俾BB著會發聲嘅學步鞋,一邊行一邊有聲,都可以吸引佢行路架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

唔使太擔心 其實每個小朋友生長程度都唔同

大宅

我自己19個月先識行(emoji)

大宅

kekenana 發表於 18-12-9 22:34
我個女都係,宜家14個月都唔爬又未識唔扶企同行,擔心

我仔到12個月都未識爬企,之後比多d機會佢扒喺地,又勤力教佢,終於13個月肯蟲蟲爬和識由爬轉返坐起身

大宅

我個21個月都未離手行。。。點知琴日突然自己行4,5步!REPEAT好多次

首頁

尾頁

跳至