自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

月見草 發表於 18-10-18 07:43
等上病房未必一定係醫院嘅錯,病房爆曬,應該出院嘅病人唔肯出院,有位放才可再收症!
我媽媽早幾年響巴士 ...

我明白,當時眼見人手不足醫生護士可能飲水都冇時間!

珍珠宮

回覆樓主:

我仔bb時一天肚瀉好多次,後半夜仲發高燒,先去急症室。只等咗個半鐘已見醫生同上房。果次足足住咗一星期隔離病房。所以急症室都識分輕重症嘅。

香港太多人濫用急症室,傷風感冒頭痛,普通手腳痛,連手指介親少少都去急症室,先攪到大排長龍。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

吾好想咩都即刻有
我試過入急症
去完分流站直入見醫生
出面見到坐滿人
但我吾覺好彩
只知大件事
幾怕有得入冇得出

男爵府

我尋晚都係威記,個女9個月大,燒左第五日,身,面出晒疹,淋巴有少少腫,去分流站見完姑娘,隔左10分鐘左右就見醫生,心諗好驚,咁快見醫生,驚好大件事。
見完後,即安排入院照x ray,上埋病房,等左差唔多3個鐘......
我見尋晚都好多人去急症室,話等左好耐......

男爵府

我尋晚都係威記,個女9個月大,燒左第五日,身,面出晒疹,淋巴有少少腫,去分流站見完姑娘,隔左10分鐘左右就見醫生,心諗好驚,咁快見醫生,驚好大件事。
見完後,即安排入院照x ray,上埋病房,等左差唔多3個鐘......
我見尋晚都好多人去急症室,話等左好耐......

翡翠宮

回覆樓主:

C6試過,腹痛左半個月,睇左幾次醫生,醫生話再痛入政府急症,終於痛到入急症室....見完姑娘醫生即刻安排入住做手術,盲腸炎呀....醫生話再遲d就腹膜炎...大件事 所以,去急症室如果你係緊急一定會即時處理,唔急就等下先....只怪太多人濫用急症室

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

半緊急要搞14 個鐘的確是耐,但醫療資源不足也沒辦法,醫護人員已盡力分流等真正critical的個案可以立即處理。

個人經驗:高齡母親肚痛 - 星期日晚入威爾斯A&E, 前後不足二十四小時已上病房,確診膽管堵塞並做埋臨時舒緩手術,救番家母一命!
:-D :-D :-D :-D

男爵府

樓主,既然唔急就等下。悶就玩下手機,煲劇。
人多唔係醫院既錯。包容下

男爵府

回覆樓主

我係AIA買,我自己試過比車撞,但唔駛出庭,剩係對方要出庭,被告不小心駕駛。我第一時間睇c+ 醫生,c+醫生認為我要入院詳細檢查同照骨,立刻再轉我入醫院,我㨂入浸會,我開頭都以為一定要睇政府醫生,醫生話咩醫院都可以claim 保險,醫生話除非嚴重事故到,醫療程序需要醫生出庭解釋,一般都好少要醫生作供。但醫生填嗰份保險書好似係要自己比無得claim, 當時係$750,但除佐這錢,其餘保險全可claim, 還可claim政府的交通意外傷亡支援,醫生及警察會比資料你,聯絡部門社工,醫生寫幾多日病假,政府就會比噃幾多日的$$ 你,頭十日每日二百幾,如有工作或小朋友未滿11歲就$5xx 一日。警察file number, 應該一撞車就已比你,之後當區的交通警察部門會再聯絡你落詳細口供,有佐口供紙,有警察file no. 保險無理由唔賠。個個交通意外一般受傷都要入政府醫院,保險先承認,咁樣可能急症要等幾日。
所以我覺得係浸會醫院同你個agent 不太熟悉程序

男爵府

回覆樓主:

咁既情况應該去政府門診,可預約

大宅

急症室係等咁耐,尤其是威院
所以唔係急症既人唔該自己去私家求診,唔好浪費大家時間

你呢個case 我覺得唔算濫用,不過睇落又真係唔緊急,等咁耐都無計
因為有好多比你緊急既人
同埋威院真係比較少醫生,我唔知其他醫院係咪都係咁
不過有個別醫生真係特別唔好態度

水晶宮

cccsmc 發表於 18-10-18 01:27
於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emo ...
其實你仲可以两間醫院走來走去仲清楚知道自己咩事都應該唔太嚴重, 我試過最快係一分鐘都唔洗等, 直入, 一入去8個人走入黎睇我一個. 咩都唔問就打支針先.... 唉................ 所以佢地真係分咗你去後面, 因為有人比你更急, 正面D諗你好彩唔嚴重囉. 呻過就冇事了, 同埋其實私家都唔係好吖, 佢要你去完政府先睇你.

用戶要求終止服務

cattz288 發表於 18-10-18 08:06
我覺得應該整個聯院急症app, 等樓主呢類非緊急case可以揀醫院睇!自己都可以幫手做埋分流工作 :h ...

其實已有app睇曬各醫院急症等候時間

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cccsmc 發表於 18-10-18 01:27
於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emo ...

話醫生睇得好慢,話急症超唔掂?你的號碼係3xx喎!
唔通醫生好快睇完幾百個症係好事,到時睇怕有post 話"威院勁唔掂,醫生望兩眼就叫你走".

身體冇乜事就感恩啦

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-10-18 01:56
我覺得急症室的護士同醫生真係好專業
分別到真危急同自己覺得危急的危急

你好彩,我媽中風等急症等左成晚先見到醫生,好彩醫生精明覺得我媽似中風即刻安排做照腦做手術,最後無事。

公爵府

南丁媽咪 發表於 18-10-18 01:36
你可以係急症室,再自己坐車去私家,咁清醒處理保險等事宜,再返急症....
其實你都好明顯你一啲都唔急,所 ...

你血壓咁低,梗係快啦,上壓50, 可以死得。正常起碼至少,講緊頭暈上壓都有90-100.........

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-10-18 01:56
我覺得急症室的護士同醫生真係好專業
分別到真危急同自己覺得危急的危急

咁你咩事?我家族中有個親戚小孩,唔知食錯咩嘢敏感,突然全身腫曬,送去威爾斯,半個鐘內搶救成功,聽親戚講,遲多少少會冇命!喺危急關頭我地喺醫護人員其實好超班,平日咁多問題只是制度差同太多人濫用!

BTW,我覺得樓主換一個想法,應該慶幸自己真的不需要"急救"

男爵府

回覆樓主:

我試過發高燒入急症,即時有得睇,醫生仲話你甘高燒點解吾早D黎睇?我話40度幾,我以為吾算好高,醫生話小朋友就吾算高,大人就叫好高喎!分分鐘會昏迷架!

子爵府

其實等得耐都預左,我覺得最可怕係⋯⋯上次個朋友打波跌親,call白車入左聯合,個醫生檢查時問我覺唔覺得條骨移左位,我話你係醫生,你竟然問返我轉頭!
佢答我好似係

首頁
23456...8

尾頁

跳至