自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

happybebebe 發表於 18-10-18 09:41
其實已有app睇曬各醫院急症等候時間

咩app? 裝定無壞!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

蘋果木 發表於 18-10-18 09:57
我試過發高燒入急症,即時有得睇,醫生仲話你甘高燒點解吾早D黎睇?我話40度幾,我以為吾算好高,醫生話小 ...

大人持續發燒已經好唔正常! 仲係高燒! 一定係高priority
放下自在

用戶要求終止服務

cattz288 發表於 18-10-18 10:06
咩app? 裝定無壞!

「醫管局與你」

象牙宮

happybebebe 發表於 18-10-18 10:11
「醫管局與你」

thx! 正!
咁睇! 威記長期都係full house喎!

翡翠宮

畀面勳章

happybebebe 發表於 18-10-18 09:41
其實已有app睇曬各醫院急症等候時間
我覺得輪候時間冇乜用,因為睇症次序唔係跟number排,有時明明只係差兩、三個號碼都等左幾粒鐘。
有次急症室個顯示板只係話最長輪候時間6 小時,但我足足等左10小時
日日是好日

象牙宮

mother904 發表於 18-10-18 10:12
我覺得輪候時間冇乜用,因為睇症次序唔係跟number排,有時明明只係差兩、三個號碼都等左幾粒鐘。
有次急症 ...

都有架! 1個鐘同8個鐘已經知道咩料喇
放下自在

男爵府

前幾個月c6工傷整親背部, 同事陪c6坐的士去威爾斯急症睇醫生!
(因為地盤係醫院附近的士仲快過call 白事)
由登記到分流,見醫生,照x光再見醫生,拎藥前後3個鐘就睇完!

幾年前 c6 意外call 白車 救護員已檢查係斷骨已用托固定再到廣華登記分流係緊急處理(但2個幾鐘都未見得醫生,去分流問情況話唔知仲要等幾耐,最終因爲痛到標冷汗面青頂唔到痛轉私家 先知斷咗鎖骨3節要做手術)

其實每間醫院做法都唔同!真係要睇下分流經驗足唔足夠!

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

ccw1830 發表於 18-10-18 08:45
我尋晚都係威記,個女9個月大,燒左第五日,身,面出晒疹,淋巴有少少腫,去分流站見完姑娘,隔左10分鐘左右就見醫 ...

你呢個case一定係優先,因為bb唔識講自己有咩唔舒服

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

redhot 發表於 18-10-18 09:54
咁你咩事?我家族中有個親戚小孩,唔知食錯咩嘢敏感,突然全身腫曬,送去威爾斯,半個鐘內搶救成功,聽親 ...

敏感會氣管收縮抖唔到氣而死,好多人都以為敏感好少事

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

侯爵府

香港醫療係無咩體制

私家門診多數係傷風感冒

在外國,呢類第一層服務係註冊藥房

到私家門診先係難少少的症(傷口處理)

始終香港人口密集,要大量醫療服務

子爵府

威院急症係等超耐,之前仔仔凌晨發燒去,等到第二朝先有醫生睇...自始直接去睇私家,有次我仔尿道炎又覆發,返左私家分科睇,醫生建議即時入院 私家寫左轉介信 我帶住封信返威院急症,係排緊急,即見急症室醫生,即時上到病房。
我相信如果我直接去政府先 應該係等超耐!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我撞穿頭,流血起碼十分鐘都止唔到血,call車去威院急症屬緊急,等左五個鐘,見到急症室唔多人,只見一個醫生,中途有幾個入院要即時急救,好體諒醫護真係好忙,緊急分流真係好重要,唔緊急真係唔好去急症室

我好感激威院急診室幫左我

要等十幾個鐘即係非緊急,真係要感恩

wcpcelia    發表於 18-10-18 15:08

伯爵府

我每次入急症,基本上係好嚴重我先會去,所以每一次我都係好快有得睇,有時快到量完血壓就直入,我見到果d傷風感冒咳走去睇,真係想話佢地!簡直係濫用資源

大宅

以為jm 咁快推上左報

威院急症重陽大塞車 病人苦候24小時轟離晒譜
https://bit.ly/2NHlGOl

水晶宮

畀面勳章

cathy-tse 發表於 18-10-18 06:43
成個故事係為保險

並不是為生命由關問題

你做乜咁坦白

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

carrie_1102 發表於 18-10-18 13:19
我每次入急症,基本上係好嚴重我先會去,所以每一次我都係好快有得睇,有時快到量完血壓就直入,我見到果d ...

我哮喘,細個成日入急症,見過飲酒太多頭暈痛、香港腳發作......都去睇急症
我老公早年坐的士入威爾斯急症,個零字見到醫生,跟手火速入l C U,因為腦瘤爆了引發中風
有命等十幾個鐘,係福氣

大宅

Rjeuxxx 發表於 18-10-18 09:36
我係AIA買,我自己試過比車撞,但唔駛出庭,剩係對方要出庭,被告不小心駕駛。我第一時間睇c+ 醫生,c+醫生 ...

原來私家醫院都得。
我曾經有朋友都同我講過,交通意外同工傷, 一定要去政府急症。

首頁
34567...8

尾頁

跳至