自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

cccsmc 發表於 18-10-18 01:26
尋日朝早我喺馬鞍山撞車,撞親個頭起咗瘤,同埋頭痛,於是白車車咗我去威爾斯急症室。

10點半我完成分流, ...

係有個别急症室要等好耐,但你要等咁耐係當時好多人比你急..

事實當時你係行得走得,可以自己急症私家來回,請問你覺得自己有幾急?咁都唔叫濫用?
你可以話當時啲傷未發出黎,咁分流護士分流咪啱囉,因為未發出黎咪唔急可以慢慢等...
你話私家唔受,一向私家都唔想有麻煩上身,同埋好多claim錢,打官司索賞都要睇政府報告
咁你啲傷又未發出黎,又要claim錢,索賞,咁只好付出時間慢慢等...

唔係黑心,冇人想撞車入急症可以咁快見醫生...越快見咪代表越危險?
同埋希望你有事唔好週圍走,如果中間突然有問題,都冇人可以即時救到,到時又邊個嘅責任?

別墅

唉,我嫲嫲有心律不正成日入院,有次心跳去到190,call白車去醫院,只係駁機之後係走廊訓床等左4個鐘先見醫生,再等多2個鐘上病房

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,威記急症唔淨止得大堂可以等,你有無行入裡面?入面護士站全部都係等睇醫生嘅病人,我9月頭帶初生b睇急症先知,大堂係無咩人架,入到裡面人山人海,我做過急症室,醫生姑娘都無偷懶架,第一次叫你名,見醫生,見完可能要打針/照x ray ,又要返轉頭睇報告,所以一個病人要攪好耐

用戶要求終止服務

aprilbaby04 發表於 18-10-18 05:00
樓主,威記急症唔淨止得大堂可以等,你有無行入裡面?入面護士站全部都係等睇醫生嘅病人,我9月頭帶初生b睇 ...

一樣,我小朋友(中童)發燒,等了三個鐘見醫生,話要入院,照完x光等了三個鐘都未安排到入院,我去另一邊叫護士站嘅地區問,嘩,全部都係訓床嘅等候病人,好多病人

大宅

如果緊急case真係好快架

我試過大肚5個月嗰陣哮喘病發,血含氧量唔夠,兩小時內已上左病房留醫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

雖則你撞車入急症,但以你描述病況,你能自行穿梭左兩間醫院,你當時狀態未致於好嚴重case,而且你既然有擔心身體狀況會突然變差,就更加唔應該離開,同走來走去。你眼見兩個鐘只叫得好少病人,事實入面係有好多病人處理中架,醫院急症室絕對唔會係得幾個人當值囉。

子爵府

回覆樓主:

樓主應該轉去聯合醫院急症室,東方話昨日冇乜人,威院,瑪嘉烈都爆晒,等成廿四小時。

男爵府

尋日朝早我喺馬鞍山撞車,撞親個頭起咗瘤,同埋頭痛,於是白車車咗我去威爾斯急症室。

尋日指假期? 假期所有醫院都得好少醫生,
我都試過cut到手指見骨,等左12個鍾到醫生睇話發炎,因等得太耐,
我當時無保險,去私家8千我先等,從始就買左保險

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

cccsmc 發表於 18-10-18 01:27
於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emo ...

威記急症室系超多人,咪以為半夜去,見到無人會好快,半夜只得好小醫生,同埋佢地會先處理大獲case, 不過急症室有度好,就系即照即知,乾淨利落,私家為攞錢咩都叫你驗一餐,有時叫你住院或覆診先睇報告
威院急症室有個apps,可以知道排到幾多号,如果住得近可以先回家,反正系醫院都系等

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

回覆樓主:

一向涉及法律嘅
都係要睇政府

我試過政府私家兩邊走,來來回回2次,都係要返政府睇。

會唔會政府個醫生唔知程序?

子爵府

可能撞岩假期同埋有大case先要等咁耐

子爵府

又想快
又驚死蝕底

威記做得好
等啲人唔好咩都入急症
你有得諗去政府定私家
即係唔急啦

樓主你好意思上唻投訴嘅?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

啱架喇! 如果非緊急都睇得快, 仲會多d人濫用呀!
放下自在

子爵府

其實我覺得樓主唔算濫用
不過病人多,醫生少都無法

翡翠宮

畀面勳章

急症室不是為了協助市民claim保險而存在的,如果非緊急病人唔駛等,即去即睇,咁就真係「超唔掂」。
日日是好日

禁止訪問

侯爵府

cccsmc 發表於 18-10-18 01:27
於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emo ...

屯門仲耐

侯爵府

angiehouse 發表於 18-10-18 06:41
威記急症室系超多人,咪以為半夜去,見到無人會好快,半夜只得好小醫生,同埋佢地會先處理大獲case, 不過 ...

屯門咪仲耐

首頁
12345...8

尾頁

跳至