自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

威院急症真係超級耐,我老爸肝癌末期在家養病有次發燒,在急症等足12個鐘才上病房!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

MrsPerthLiu 發表於 18-10-18 05:59
如果緊急case真係好快架

我試過大肚5個月嗰陣哮喘病發,血含氧量唔夠,兩小時內已上左病房留醫

我囡上星期哮喘發,入威記急症,真係一刻都無等過,由入院到上房唔洗一小時

講真樓主仍有時間諗、同行得走得去私院,其實真係唔係咁...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ricky0223 發表於 18-10-18 02:11
我大肚時暈,嘔血絲入左去威爾斯,一入幾分鐘見姑娘見醫生,又檢查又照半個鐘攪掂,之後住左幾日...
急症室 ...

我妹夫又試過
半夜出去睇仁濟
又唔出聲
佢唔知附近有港安
胃痛到死
最後醫生仲話佢做乜唔出聲
咩好危險 ..收左佢入院

當時係排4個人到
但排左4個鐘
就係因為見佢得幾個,所以等

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

月見草 發表於 18-10-18 07:43
等上病房未必一定係醫院嘅錯,病房爆曬,應該出院嘅病人唔肯出院,有位放才可再收症!
我媽媽早幾年響巴士 ...

我上次入院都預過,隔離婆婆等左8個鐘
無家人陪
無錶係身..自己等左幾耐都唔知
無嘢食
後來我打比老公叫佢買嘢入黎比阿婆食同飲

我覺得佢好慘

子爵府

cccsmc 發表於 18-10-18 01:26
尋日朝早我喺馬鞍山撞車,撞親個頭起咗瘤,同埋頭痛,於是白車車咗我去威爾斯急症室。

10點半我完成分流, ...

Del

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

二世龜 發表於 18-10-18 07:21
其實我覺得樓主唔算濫用
不過病人多,醫生少都無法

我覺得算架! 不過係被迫濫用!
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

自己可以走來走去,即唔嚴重啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kamyee503 發表於 18-10-18 03:08
係有個别急症室要等好耐,但你要等咁耐係當時好多人比你急..

事實當時你係行得走得,可以自己急症私家來回 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

月見草 發表於 18-10-18 07:31
樓主你可以來回公立同私家醫院之間,仲好清晰地同醫院和agent了解你的處境, 等14個鐘頭好合情合理!:nothi ...

男爵府

回覆樓主:

有次我屙血唔止血,朝早睇完私家到晏晝都係一路滴血,顶唔顺入左急症,分流我係次緊急,等左4,5個鐘,但係一食佢D藥即時止左血。 医生話係得政府医院先有呢種止血藥,,所以到生死関頭都係揀政府睇。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

angiehouse 發表於 18-10-18 06:41
威記急症室系超多人,咪以為半夜去,見到無人會好快,半夜只得好小醫生,同埋佢地會先處理大獲case, 不過 ...

我覺得應該整個聯院急症app, 等樓主呢類非緊急case可以揀醫院睇!自己都可以幫手做埋分流工作
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

14個鐘包埋你來回私院? 你離開急症室有係同護士講你唔睇? 折返時係咪從新輪候?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cathy-tse 發表於 18-10-18 06:43
成個故事係為保險

並不是為生命由關問題

公道D,樓主無推銷保險.......

之後,有沒有人借題發揮,就唔敢包~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

cccsmc 發表於 18-10-18 01:26
尋日朝早我喺馬鞍山撞車,撞親個頭起咗瘤,同埋頭痛,於是白車車咗我去威爾斯急症室。

10點半我完成分流, ...

Semi-urgent case 就係要等醫生處理完critical, emergency, urgent的case先處理啦! 等得長時間也是正常吧!咁都好意思在forum開post嘈一餐? 你可以喺意外之後走嚟走去, 之後又咁精神打咁大篇post,證明負責triage嘅護士非常專業,決定正確!將你classify為semi-urgent! 個護士值得一讚

toffeechoco    發表於 18-10-18 08:41

象牙宮

大力大力 發表於 18-10-18 08:11
公道D,樓主無推銷保險.......

之後,有沒有人借題發揮,就唔敢包~

關咩保險事? 佢為左向對方索償咋嘛!
放下自在

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我大住7個令月肚 仆係街只係隻腳撞疼左 無肚痛 無留血,自行入威記 前前後後1個鐘上到病房 。
所以樓主個案 係唔急

珍珠宮

其實樓主無話過自己係急症所以要快,只係話非緊急等14小時也實在太長了吧!

珍珠宮

cattz288 發表於 18-10-18 08:06
我覺得應該整個聯院急症app, 等樓主呢類非緊急case可以揀醫院睇!自己都可以幫手做埋分流工作 :h ...

好提議,不過可能吾系甘易,各有山頭

首頁
12345...8

尾頁

跳至