自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

其實要怪第一就怪政府,根本政府醫院長期資源短缺人手不足是政府刻意安排,唔增加撥款,想迫更多人去睇私家醫院,如果政府醫院服務又好又快,分分鐘連俾得起錢睇私院的人都去埋睇公院。
第二就怪私院,他們其實最鍾意入院體驗的病人,有手尾跟的都唔想接,例如交通意外丶懷疑被襲受傷丶流感高峰期發高燒要入院...,一律叫你睇政府。

珍珠宮

回覆樓主:

都係嗰句
係急症就唔駛點等
唔太急就要等耐啲

本人十幾年前係屋企突然呼吸唔到,call白車即見醫生。

小朋友半夜發高燒,燒到塊面紅卜卜,頭髮都豎起,入院都係即分流即見醫生,之後上埋病房

陀B腰痛唔郁得,又係即登記即分流即睇即上病房

係前年小朋撞穿頭,都即登記即分洗流即入護士室,企實在太多人,(同日有2個小朋友都係同類病情要聯針),止了血等了7個鐘先聯針。但就照左CT。

伯爵府

回覆樓主:

其實急症都係視乎你嘅病徵 ,
去判斷你係咪緊急

其實我又唔覺得佢係濫用急症室,只係非緊急, 所以等得比較耐

阿女試過 發燒 幾日唔退,睇咗兩次私家,睇A&E,2個鐘内搞掂,睇埋醫生,

另一次係踢親隻腳趾, 又腫又瘀 ,一個鐘照埋x光见埋医生, 放埋血

男爵府

減齡達人勳章

cccsmc 發表於 18-10-18 01:26
尋日朝早我喺馬鞍山撞車,撞親個頭起咗瘤,同埋頭痛,於是白車車咗我去威爾斯急症室。

10點半我完成分流, ...

政府醫生係等好耐好耐,我試過在屋企暈左,爆晒光,成面都係血都等左2個鐘先有人同我連針(果時零晨3、4點)血都干晒。
幾年前在威院生仔,生完都2、3個鐘先有人同我連針....

珍珠宮

cccsmc 發表於 18-10-18 01:27
於是我又返去威爾斯,一直等到今日凌晨12點半先有得睇,足足等咗14個鐘!!!依家我仲等緊照CT,未走得(emo ...

同我老公一樣,撞車等16個鐘,其實威記做唔到睇症只做到 危急不如同病人講,唔好叫人白等。

首頁

尾頁

跳至