請問打停經針,在飲食上要戒口嗎?

tracylam626
|
如題,謝謝
super_cat
|
tracylam626 發表於 18-10-18 08:27
如題,謝謝

你係咪喺政府做割肌瘤手術所以要打停經針? 我之前都有打,但最後一刻轉咗去私家做手術

飲食上就無咩要注意但打完支針成2個月我仲keep 住潮熱勁辛苦,後尾私家醫生開咗荷爾蒙藥俾我先無事
tracylam626
|
super_cat 發表於 18-10-18 15:29
你係咪喺政府做割肌瘤手術所以要打停經針? 我之前都有打,但最後一刻轉咗去私家做手術

飲食上就無咩要注 ...

係呀,今個月5號響政府醫院做左手術,已經打左第一支停經針啦,我除左潮熱,個人仲好燥底,我黎緊要打3個月停經針,之後再放胎,你都係割肌瘤?
你食荷爾蒙藥怕唔怕會返發?

super_cat
|
tracylam626 發表於 18-10-18 16:02
係呀,今個月5號響政府醫院做左手術,已經打左第一支停經針啦,咁你打停經針時有無戒口?好似話雌激素食物 ...

我無戒口,醫生都無話要戒口

你之後仲要繼續打停經針? 我嗰陣打一支for 做手術就ok 喇喎
tracylam626
|
super_cat 發表於 18-10-18 16:05
我無戒口,醫生都無話要戒口

你之後仲要繼續打停經針? 我嗰陣打一支for 做手術就ok 喇喎

我本身諗住做ivf,但有朱古力瘤,輸卵管積水,子宮腺肌瘤,會影響著床,所以醫生叫我一定要做手術割左先,但子宮腺肌瘤就無得做手術既,所以醫生建議我打3個月停經針,希望縮返細個肌瘤size,幫助胚胎著床。
super_cat
|
tracylam626 發表於 18-10-18 16:11
我本身諗住做ivf,但有朱古力瘤,輸卵管積水,子宮腺肌瘤,會影響著床,所以醫生叫我一定要做手術割左先, ...

我之前都係有朱古力瘤,割咗

之後做ivf 前又發現宮腔有肌瘤,又要割咗先放胎,而家仲係努力中

加油
tracylam626
|
super_cat 發表於 18-10-18 16:14
我之前都係有朱古力瘤,割咗

之後做ivf 前又發現宮腔有肌瘤,又要割咗先放胎,而家仲係努力中

一齊加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我響威院私症,你響邊度做ivf 呀?
你而家做左肌瘤手術未?
係咪等放雪胎?
super_cat
|
tracylam626 發表於 18-10-18 16:17
一齊加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我響威院私症,你響邊度做ivf 呀?
你而家做左肌瘤 ...

我喺瑪麗公家

已經割咗肌瘤,放咗2次胎,第1次失敗咗,第2次我估都無乜希望,好有M feel, 可以驗但我唔敢驗住,唔想面對結果
tracylam626
|
super_cat 發表於 18-10-18 16:21
我喺瑪麗公家

已經割咗肌瘤,放咗2次胎,第1次失敗咗,第2次我估都無乜希望,好有M feel, 可以驗但我唔 ...

唔好咁灰住,一日未驗血仲有希望你幾時返醫院驗血呀?第一次醫生有無話咩原因唔著床?
super_cat
|
tracylam626 發表於 18-10-18 16:45
唔好咁灰住,一日未驗血仲有希望你幾時返醫院驗血呀?第一次醫生有無話咩原因唔著床?
...

無架

問醫生醫生都只會話唔知咩原因,係機率問題之類
tracylam626
|
super_cat 發表於 18-10-18 16:48
無架

問醫生醫生都只會話唔知咩原因,係機率問題之類

咁即係睇下好唔好彩,搞到我都好擔心,我未放胎,都係博下咋,你仲有無胚胎呀?
super_cat
|
tracylam626 發表於 18-10-18 16:58
咁即係睇下好唔好彩,搞到我都好擔心,我未放胎,都係博下咋,你仲有無胚胎呀?
...

仲有1個囊胚