小學請病假多會影響操行呢

sunnymama2
|
如題。如果出席率得75%,會影響操行嗎
crystal媽咪
|
sunnymama2 發表於 18-10-18 08:29

冇明文規定,不過相信有機會
馬爾太
|
大部份都會
tester5
|
你不如請教下班主任、校長?佢地既答案會準確d。
cake05
|
每間學校分別不同,問吓班主任
sunnymama2
|
馬爾太 發表於 18-10-18 09:07
大部份都會

oh no
sunnymama2
|
tester5 發表於 18-10-18 09:08

咁又係
dede2005
|
應該唔關事,有病學校都叫你留在家休息,不要返學交叉感染其他人,且有齊病假信,醫生證明等。我女小學時經常請病假又要補考等,但又年年攞操行奬喎
sunnymama2
|
dede2005 發表於 18-10-18 09:24
應該唔關事,有病學校都叫你留在家休息,不要返學交叉感染其他人,且有齊病假信,醫生證明等。我女小學時經 ...

好勵志
thankyou201020
|
咁你要先明可謂操行,究竟點解成日病?長期病患同傷風感冒,唔同處理,問學校LA。
crystal媽咪
|
dede2005 發表於 18-10-18 09:24
應該唔關事,有病學校都叫你留在家休息,不要返學交叉感染其他人,且有齊病假信,醫生證明等。我女小學時經 ...

咁應該平時都成績好好、好有禮貌
小朋友發燒冇返,第二日都發燒都請咗假。班主任打電話話如果唔係太燒,就要快啲返學
vinyasa
|
如果真係病,應該唔影響操行分
不過阿仔小學同學經常長假期前後請病假,小朋友又唔識講大話,會講去左邊度旅行,老師同學都知道晒,佢嘅操行grade低(女仔黎,都幾乖)
馬爾太
|
vinyasa 發表於 18-10-18 10:05
如果真係病,應該唔影響操行分
不過阿仔小學同學經常長假期前後請病假,小朋友又唔識講大話,會講去左邊度 ...

病假拍廣告都見過。仲要俾訓導發現
tester5
|
sunnymama2 發表於 18-10-18 09:09
咁又係

我咁唸,學校有學校規矩。如果真係因病而扣操行分,都冇辦法,病就係病,病都係唔可以返學。無可避免。
千萬唔好因爲操行分,而免強返學,反而得不償失。

先問老師校長吧
catiou627
|
crystal媽咪 發表於 18-10-18 09:30
小朋友發燒冇返,第二日都發燒都請咗假。班主任打電話話如果唔 ...

學校咁離譜,唔跟衛生署指引,退燒48小時才上學,我女學,退左燒要兩日才可上學,否則返到去都叫家長接走,因為怕傳染給其他學生!
gion
|
照常理,病同操行拉唔上關係喎。如果學校因為一個好乖嘅同學成日病而扣操行分,間學校好有問題。
wcpcelia
|
病假, 個人覺得如果小朋友真係有曬證明, 唔應該影響操行...
遲到就會
tsung
|
tester5 發表於 18-10-18 09:08

認同
HoshiSora
|

要配合其他品行吧
Jane1983
|
crystal媽咪 發表於 18-10-18 09:30
小朋友發燒冇返,第二日都發燒都請咗假。班主任打電話話如果唔 ...

老師咁搞笑,咩叫唔太燒?一係有發燒,一係無發,邊有中間狀態。

而家d菌勁,發燒病起上來,請兩日假真係最起碼。家長肯請假唔累街坊係好好,唔該老師唔好多事。