0-10 度 可能落雪, 四歲小朋友可以著乜嘢鞋?

KoneyB
|
如題
Thanks
little_stars
|
雪boot
kenshiro18
|
普通鞋得啦,0-10度落雪都好快變水
cake05
|

防水boots / 防水波鞋 ,要厚底防滑,要預穿厚襪
sharon26788
|
淘記有防雪防滑鞋,又冼水,又夠暖,我地去北海道丶哈爾濱都著呢類
wcpcelia    發表於 18-10-18 15:40
KoneyB
|
Thanks

siu-miu
|
sharon26788 發表於 18-10-18 08:55
淘記有防雪防滑鞋,又冼水,又夠暖,我地去北海道丶哈爾濱都著呢類
...

請問有無link? Thanks
廷廷媽
|
我地著 Gore-tex 行山鞋
sharon26788
|
siu-miu 發表於 18-10-18 08:57
請問有無link? Thanks

無啊,因為幾年前買,淘寶應該都易搵,入面有毛毛,基本上著棉襪已經可以。
MM2H
|
高身行山鞋,重點係著2對襪,普通薄+厚護踭行山襪,夠晒暖之餘2對襪間嘅friction 可減低跣腳
mrs_D
|
kenshiro18 發表於 18-10-18 08:42
普通鞋得啦,0-10度落雪都好快變水

係呀。 首先0-10度會落雪, d 雪大極有限。著對好少少既波鞋已夠。係驚地下好濕,會好滑啫。
kenshiro18
|
mrs_D 發表於 18-10-18 11:09
係呀。 首先0-10度會落雪, d 雪大極有限。著對好少少既波鞋已夠。係驚地下好濕,會好滑啫。
...

係,0-10度著到咁誇會出汗同非常唔舒服
香港冬天都有10度以下
ahmama
|
0至10 or 0至-10? 前者唔洗特別預備,普通鞋都得
mmya
|
帶定對厚襪替換
如果鞋入咗水 隻腳好辛苦
LedTV
|
唔好著毛毛鞋
LedTV
|
ahmama 發表於 18-10-18 11:56
0至10 or 0至-10? 前者唔洗特別預備,普通鞋都得

普通鞋就夠
KoneyB
|
mrs_D 發表於 18-10-18 11:09
...

最怕溶雪
大人鞋可以加釘

小童唔知可以點

berberbb
|
防水會比較好,怕會溶雪
maili
|
最好留意返會唔會入有暖氣嘅室內喎
mrs_D
|
其實不如樓主講下實際地方喺邊度。我地先可以俾意見。
我住緊加拿大,呢排都係呢個溫度,上個月落左雪。好多小朋友著snow boots, 我小朋友,都係4歲,著對裡面有毛既波鞋,個底有 grip, 唔係ugg 鞋底個隻,因為ugh 既底係會勁滑的。
對鞋都係喺香港買返黎,港紙$100唔使。
樓主都應該係去旅行啫,買對個底好少少,類似行山鞋之類既就可以。淘寶幫到你。