自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章

據知「出車」是救護行內的禁語,所以救護員收通知要出動時只會說「走車」或「去車」,其原因是「出車」多用於殯儀行業的靈車,是負責運送屍體的車輛。若然將此詞用於拯救生命的救護車上,略嫌不太好兆頭。其實大多與生命有關的職業都總會有一些說話是不應該說的,例如「生意興隆」、「客似雲來」等字眼亦不適宜出現在消防局或醫院等地方..

你個行業有咩禁忌?

伯爵府

百無禁忌

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章

TinyTomato 發表於 18-10-18 09:00
百無禁忌

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

101mm 發表於 18-10-18 08:58
據知「出車」是救護行內的禁語,所以救護員收通知要出動時只會說「走車」或「去車」,其原因是「出車」多用 ...

我既行業都係要講祝「生意淡薄」

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

LM

已刪除用户

回覆樓主:

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叮妹 發表於 18-10-18 10:51
年青時做飲食業,有朝8點幾冇野做梳下頭,比個部長話我好晨早流流梳頭佢吾吉利
...

點解代表唔吉利?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

早放工!

已刪除用户

男爵府

零售業一般唔喜歡一早開門單都未開就有客換野/退貨。

prizem    發表於 18-10-27 13:03

男爵府

回覆樓主:

子爵府

好似冇...

侯爵府

回覆樓主

我個行唔可以食某d餐、返工不可以食珍珠雞糯米雞
唔可以坐枱,要開電視,揮春要生意淡薄
8-)

水晶宮

回覆樓主:

唔算我的行業,但我公司成日出現

邊個一出聲話今日無咩做,轉頭就會冧檔

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

gglc 發表於 18-10-18 11:34
零售業一般唔喜歡一早開門單都未開就有客換野/退貨。

所以要求換貨,一般唔敢一開門去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

銀行職員唔會同客講快樂,生日快樂、聖誕快樂
陣間人地有買外滙股票,你祝「快落」佢真係多得你唔少

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

多年前,下午約5:30 去灣仔大排檔買外賣, 剛開檔, 第一單生意, 唔做乾炒牛河。 濕炒牛河OK.

大宅

101mm 發表於 18-10-18 08:58
據知「出車」是救護行內的禁語,所以救護員收通知要出動時只會說「走車」或「去車」,其原因是「出車」多用 ...

禁情緒激動
職業:全職媽媽

TinyTomato    發表於 18-10-18 13:48

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至