自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我朋友同我講,佢仔仔k3,班入面已有5個帶眼鏡,另一朋友佢女女小一,話班入面都有1/3帶.
咁我女女都有帶的,

有個大陸親戚話香港點解咁多小朋友帶眼鏡,
我話呢邊4歲有驗眼,
佢話佢大陸好小人帶...

請問..大陸幾歲有驗眼架?

侯爵府

多咗電子奶咀
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

關咩事
幾廿年前邊有人無啦啦驗眼,我到讀大學至發現原來有近視散光(因播powerpoint睇唔到),我妹仲慘,弱視左都無人知,而家大個已救唔返

珊瑚宮

2024年龍年勳章

hellohellojenny 發表於 18-10-18 09:27
多咗電子奶咀

好多先天架

珍珠宮

回覆樓主:

大陸地大
幾時都望得遠
點同
香港人係屋企睇電視都近到不得了

伯爵府

一來早驗眼,4歲一定會驗,早D發現問題

二來我覺得係遺傳,即係多左父母有近視所以仔女都會好易有

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-18 09:34
關咩事
幾廿年前邊有人無啦啦驗眼,我到讀大學至發現原來有近視散光(因播powerpoint睇唔到),我妹仲慘, ...

我都係弱視,
我一隻有4百幾散光, 一隻得百幾.
而家大左,無得救.

水晶宮

hellohellojenny 發表於 18-10-18 09:27
多咗電子奶咀

K3前帶眼鏡小朋友,
應該都係遠視, 散光, 弱視,
應該同睇IPAD無關,

我反而好奇,
佢話大陸好小小朋友帶眼鏡,又好似係真..

珍珠宮

環保接龍勳章

李露眉 發表於 18-10-18 09:16
我朋友同我講,佢仔仔k3,班入面已有5個帶眼鏡,另一朋友佢女女小一,話班入面都有1/3帶.
咁我女女都有帶的,

我2件k1已經戴眼鏡, 天生遠視及散光, 大嗰個仲有弱視tim, 因為早check到咋, 6歲已經再冇弱視了。

大陸家長可能冇咁著緊小朋友驗眼, 上到小學先發現有問題!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

李露眉 發表於 18-10-18 09:46
我都係弱視,
我一隻有4百幾散光, 一隻得百幾.
而家大左,無得救.

我妹話,如果佢無事隻眼有咩事,就幾乎盲了
要錫身啊

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實有細心留意, 一向都唔少的....

男爵府

李露眉 發表於 18-10-18 09:47
K3前帶眼鏡小朋友,
應該都係遠視, 散光, 弱視,
應該同睇IPAD無關,

多數人覺得帶眼鏡同玩手機睇平腦掛勾咗,我小朋友遠視要帶眼鏡,好多人都話玩手機造成。
無奈既有人拎我仔帶眼鏡黎教仔教孫
你睇下哥哥咁細個要帶眼鏡因為打得機多你唔好學哥哥咁,其實我仔好少接觸電子產品。

珍珠宮

我想起,娘家果度有個街坊,佢話佢孫女半歲已經要戴眼鏡,我們聽完後非常好奇,得半歲,野都未識講,點樣檢查到佢係咪真係有近視呀

水晶宮

Angel_Rose 發表於 18-10-18 11:18
我想起,娘家果度有個街坊,佢話佢孫女半歲已經要戴眼鏡,我們聽完後非常好奇,得半歲,野都未識講,點樣檢查到佢 ...

多數都係天生,
早產引起.

水晶宮

熊之家 發表於 18-10-18 11:17
多數人覺得帶眼鏡同玩手機睇平腦掛勾咗,我小朋友遠視要帶眼鏡,好多人都話玩手機造成。
無奈既有人拎我仔 ...

係,我都經歷過,
你話..老人家唔識,我都算..
但我有個朋友,咁話我個女,
其實我有d 唔開心.
我覺得佢好無知.

禁止訪問

別墅

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

好細嗰就要配戴眼鏡,好多都係先天,如遠視,散光。好彩依家提倡早驗眼,所以可以配戴眼鏡糾正視力,幫助視力發展不致變弱視,因為過咗黃金發展期就無得救。

所以,如果見到小朋友好細個戴眼鏡,請不要說她因為常睇電子屏幕,因為我個小朋友都係先天散光要戴,佢係好乖唔使電子奶咀伴飯和出街既,但和他出外時,試過有人對住佢話一定成日睇電視所以咁細個要戴眼鏡,我都即刻和人解釋,免得小朋友無做過都俾人話。

男爵府

littledroplet 發表於 18-10-18 11:57
好細嗰就要配戴眼鏡,好多都係先天,如遠視,散光。好彩依家提倡早驗眼,所以可以配戴眼鏡糾正視力,幫助視 ...

極度認同!我個仔是我從未俾過電子奶咀佢,但有遺傳我既深散光同佢天天深遠視。 好唔鐘意d人一知佢要用眼鏡就用好慘既語氣「下!咁細個就睇咁多電視」

王國長老

我個仔一隻眼深遠視散光,唔通因為單眼睇咩

大宅

熊之家 發表於 18-10-18 11:17
無奈既有人拎我仔 ...

我對孖女k2開始帶,都係天生,一個散光,一個斜視,d人唔知就以為我成日俾電話佢地睇,好討厭。

首頁

尾頁

跳至