夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我相信出軌這種事咩年紀都會發生的。但人到中年(e.g. 50)無論男女都應該更少衝動更理智,會去克制自己,唔想去破壞自己家庭或去破壞人哋家庭。

子爵府

早前襯假多, 在生日請了一天假, 無無聊聊, 見BK 等有D 開倉報料, Group 了幾間去, 本來無預期買野給誰, 但買了四五個手袋和一些衫褲比太太,

因為同時報料給舊同事, 拍照給評語, 等她們都可以抽時間去買, 她們都有說我好, 我突然回了她們一句, "第日老左, 都不知誰會照顧誰, 襯有機會就對她好D, 愛就係在生活中累積的....."

她們都說係金句... 要同老公/另一半說...

有時想一想家庭目標, 究竟需要什麼呢? 人就會定下來.

不過又唔係要中年才會想, 我不嬲都咁刻制, 不過年紀大, 開始覺得更要珍惜現在擁有的東西, 因為唔知人(我/她)會幾時走.

最後在太太的face book, 見到她打了一句感恩的說話, "本來是你的生日, 反過來買東西給我......." 看到都會開心的(因我太太很少會表達這些).

cathyhung620    發表於 18-10-25 12:33
YanYan0116    發表於 18-10-19 16:55

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-18 12:16
早前襯假多, 在生日請了一天假, 無無聊聊, 見BK 等有D 開倉報料, Group 了幾間去, 本來無預期買野給誰, 但 ...

Good。。。。好少聽有咁好的老公!比個(emoji)你! 如果多D夫妻好似你哋咁就好。

琥珀宮

唔關年紀事,關遇到的人對不對

珍珠宮

中年先最容易出軌呀, 仔女大左, 無野唸

大宅

rita1208 發表於 18-10-18 10:22
我相信出軌這種事咩年紀都會發生的。但人到中年(e.g. 50)無論男女都應該更少衝動更理智,會去克制自己,唔 ...
出軌係唔分年紀,我同老公結婚30年,都50有1,依家先至出軌

子爵府

rita1208 發表於 18-10-18 12:28
Good。。。。好少聽有咁好的老公!比個(emoji)你! 如果多D夫妻好似你哋咁就好。
...

我都係做回份內事o者, 我都唔係可以比到好多物質我太太, 而我太太以前亦有比我更好的選擇, 我覺得有一個女仔肯把自己終身交比自己, 係榮幸來(無同佢講過, 可能佢都無諗過), 因為我以前對自己都無咩信心, 跌跌碰碰又過了18年....

記得廿多年前, 有C兄出來食飯傾偈, 他自己做生意, 都會同D 朋友老闆去滾下, 聯誼. 佢帶了一個老闆朋友去滾, 我諗當時這個男人約45歲吧, 都已經甩身唔洗做, 做下D 投資咁, 有車有樓有舖有2個女, 就係未見識過..., C兄同我講, 這個男人本來係乖乖男人, 帶佢去玩開之後, 爆房仲要比C兄大聲(卡啦OK房直接爆), 隔離都聽到晒, 仲話浪費了以前無出來玩的光陰, C兄話越無出來玩的人, 心靈上越想有開放的一天, 何必現在不試一下.

他這句說話, 我記起腦袋內, 但唔係諗幾時出來玩, 而係當人生的思考, 因為這十幾年, 我好享受家庭樂, 享受就不要後悔. 我唔知人生最後會否走去玩, 但這一刻答, 唔想.....

前2-3年, 與幾位C兄出來聚, 都有問有沒有去玩呀, 仲係咁專一?(其實男人聚會唔多唔少會問有無偷食, 如果有, 就會問, 去邊到玩, 好唔好玩......等), 而這位C兄離了婚, 都有話我"你真係好掂, 又有家庭又有仔仔", 我心諗, 都係我既付出和經營咋, 但你叫我去玩個陣又唔見你諗下個家......... 不過當然笑笑口唔會出聲, 何必咁認真, 自己知自己要咩就行...

大宅

anna59 發表於 18-10-18 13:44
中年先最容易出軌呀, 仔女大左, 無野唸
對,我老公就係咁,之前我冇返工,兩年前我開始出黎做野,加上仔大女大,有自己生活,c6份工又係輪班,變左佢休息可能我地要返工,佢就話生活苦悶,所以就有小三嘅出現,小三係佢同事,C6又好鐘意關心人幫助人,小三又係失婚婦人兼温柔,又係同事,志趣相投,所以咪攪埋一齐

大宅

回覆樓主:

唉。。。後生時易唔定性,中年又會話感情淡了變了家人又加上仔大女大冇包袱。

大宅

chu媽 發表於 18-10-18 14:12
對,我老公就係咁,之前我冇返工,兩年前我開始出黎做野,加上仔大女大,有自己生活,c6份工又係輪班,變左 ...
我真係覺得做女人好慘,全心全意照顧家庭,小朋友細時,要常常照顧,又話忽略老公,當女大仔大,諗著攞番份工,做番 D嘢,又話無時間陪老公,其實男人真係要無時無刻要有人在身邊解悶。。。

大宅

總括而言,男人是否一種最自私的動物?

大宅

PTMCYS 發表於 18-10-18 14:08
我都係做回份內事o者, 我都唔係可以比到好多物質我太太, 而我太太以前亦有比我更好的選擇, 我覺得有一個女 ...

嗰老闆朋友被形容得有D似animal。

男爵府

我識有位中年c9近年出左軌, 原因c6經常打機同已經無性了

子爵府

rita1208 發表於 18-10-18 14:31
嗰老闆朋友被形容得有D似animal。

唔好咁講, 人都係動物的一仲, 亦有獸性.

男女生長周期都表現了動物的特性, 例如女性, 比男性早熟, 妳留意下, 18歲的女性, 打扮一下, 就好像廿幾歲的樣子, 拍在廿幾/三十歲的男人身邊, 係好配對的. 但18歲的男性, 就算執下, 個look 都好O靚, 身心都好幼氣.

係因為女性需要早一點來吸引異性, 生育, 所以女性亦較男性早一點衰退, 易皮倦. 這就令遲熟的男性, 在四十至五十歲, 仍然有吸引力的原因, 甚至年輕時的暴氣樣變得祥和都會係吸引力.

簡單地說, 大部份女性的黃金期在三十至三十五前(始終男人多看外表), 男性反而在三十至三十五後(女人多看成熟).

大宅

性生活就真係要夾,無可加意見。
但男人因為老婆照顧家庭或工作,用忽略佢哋而出軌,我就覺得真係。。。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

chu媽 發表於 18-10-18 14:12
對,我老公就係咁,之前我冇返工,兩年前我開始出黎做野,加上仔大女大,有自己生活,c6份工又係輪班,變左 ...

悶可以睇書丶打機丶行山丶執屋⋯⋯
我的嗜好冇人寫溝女丶搵小三卦,
完全係藉口,
佢唔係悶,係太得閒,
你照顧得佢太好。

大宅

soso1227 發表於 18-10-18 15:15
悶可以睇書丶打機丶行山丶執屋⋯⋯
我的嗜好冇人寫溝女丶搵小三卦,
完全係藉口,
都係睇男人性格和想唔想出軌,我有個朋友老公就係行山識咗個姣婆,差點出事。

大宅

smile930 發表於 18-10-18 16:34
都係睇男人性格和想唔想出軌,我有個朋友老公就係行山識咗個姣婆,差點出事。
...

行山咁有益既活動都咁。。。。地球真係好危險

我就係聽到有人話佢自己已人到中年識分輕重,有D嘢唔能夠玩,一玩就冇咗頭家唔值得,亦可能惹來一身蟻,仲問我有冇睇過N年前嗰套Fatal attraction。

大宅

rita1208 發表於 18-10-18 17:06
行山咁有益既活動都咁。。。。地球真係好危險 。

我就係聽到有人話佢自己已人到中年識分輕重 ...
我老公都鐘意行山,踩單車,咪又出軌,好似有個 jm話,出軌係要睇遇上對的人和對的事

大宅

rita1208 發表於 18-10-18 17:06
行山咁有益既活動都咁。。。。地球真係好危險 。

我就係聽到有人話佢自己已人到中年識分輕重 ...

係呀!人妻姣婆無處不在, 脂粉客諗著食得唔好曬。
聽朋友話佢老公都話除非行山友自組一班自己朋友行就健康 D,順純行山活動。如果參與一群行山群組(原本互不相熟,繼而聚腳一齊行的),好多都出來搵食,男有男搵,女又女捕。。。佢老公就係比個人妻姣婆睇中而出擊,好彩朋友早發現制止到。

首頁

尾頁

跳至