加拿大讀書用錢問題

happylife1210
|
阿囡將會去加拿大讀書,請問怎樣匯錢俾佢洗最方便呢?佢喺香港有儲蓄存款戶口,要唔要開個外幣戶口俾佢,佢喺果邊櫃員機攞錢?
有子女喺加拿大讀書嘅jm 請教路!唔該晒
FJmom
|
應該去HKB 開個戶口最方便
|
FJmom 發表於 18-10-18 10:48

係咪開外幣戶口?然後喺果邊櫃員機攞錢?每次攞錢要唔要再加手續費呢?
happyjess
|
你試下上網搵CIBC 銀行,係加其中一間大銀行,應該香港中/上環有分行,可以開定戶口,存錢,轉埋做加幣。
到你女到埗後,去返屋企附近CIBC, 就直接可以用個戶口。
happyjess
|
幫你睇左:

加拿大帝國商業銀行香港分行 
香港中環皇后大道中2號
長江集團中心36樓3602室
CIBC Hong Kong Branch
Suite 3602, Cheung Kong Centre
2 Queen's Road, Central
Hong Kong

電話: 852-2841-6158 
國內直撥香港免費電話: 
10800-152-0639 (南部) 
10800-852-0639 (北部) 
400-120-0660 (手機) 
傳真: 852-2841-6140 
電郵: [email protected]
網址:www.cibc.com

香港分行服務範圍

如果您正計劃往加拿大移民、投資或學習,香港辦事處樂於爲您預先安排所有相關理財服務,比如:

開辦加元、美元賬戶

申請信用卡

辦理定期存款

預留保險箱

預先批核房貸
wcpcelia    發表於 18-10-18 14:55
happyjess
|
FJmom 發表於 18-10-18 10:48

HSBC? 太少分行,提錢唔方便
|
happyjess 發表於 18-10-18 12:07
HSBC? 太少分行,提錢唔方便

唔該晒你提供資料,等我去問下先
LittleRoxie
|
happylife1210 發表於 18-10-18 10:46
阿囡將會去加拿大讀書,請問怎樣匯錢俾佢洗最方便呢?佢喺香港有儲蓄存款戶口,要唔要開個外幣戶口俾佢,佢 ...

現在有銀聯
全世界可提款

Myy4.myy4
|
happylife1210 發表於 18-10-18 10:46
阿囡將會去加拿大讀書,請問怎樣匯錢俾佢洗最方便呢?佢喺香港有儲蓄存款戶口,要唔要開個外幣戶口俾佢,佢 ...

Hsbc/ 工商銀行!hsbc可以global view過錢!叫佢香港開hsbc,過到加拿大開多個。要錢就入佢hk account, 之後自己用global view hk account global transfer俾自己Canada account!!超方便!

cscsmlkyh
|
Myy4.myy4 發表於 18-10-18 13:57
Hsbc/ 工商銀行!hsbc可以global view過錢!叫佢香港開hsbc,過到加拿大升多個。要錢就入佢hk account, 之 ...

冇錯。
|
Myy4.myy4 發表於 18-10-18 13:57
Hsbc/ 工商銀行!hsbc可以global view過錢!叫佢香港開hsbc,過到加拿大升多個。要錢就入佢hk account, 之 ...

請問global view 即係網上過錢嗎?佢要去到加拿大去hkbc 開多個accounts 收錢?我有hkbc 戶口,可以由我戶口過錢俾佢呀,對我都方便呀
Myy4.myy4
|
happylife1210 發表於 18-10-18 14:51
請問global view 即係網上過錢嗎?佢要去到加拿大去hkbc 開多個accounts 收錢?我有hkbc 戶口,可以由我戶 ...

自己戶口過戶口冇手續費吖嘛!再唔係你自己兩邊有account, 如果平時用又每日用唔多過$500 cad, 咁你俾自己bank card佢用都ok!
Artie
|

我自己就係,仔女在當地開當地 local 的戶口,然後我一年兩次 online banking 滙錢比佢地。基本上,兩三日收到錢,最快試過我上午滙,佢十二小時後收到錢了,手續費其實好平,香港銀行收百幾蚊一次,當地銀行收 cad15 一次。加幣係平時見低位就買。我女用 CIBC ,仔用 Scotia Bank。因為這個 term 女兒要去 Rome 上四個月堂,佢發現 Scotia Bank 好好,去外國 atm withdrawal 一蚊手續費也唔收。但以規模,就 TD Bank 在北美最多分行。我香港有用 HSBC ,但當地 HSBC 就好似麻麻,所以冇用。
id4pat
|
Hsbc最方便
Ryanma
|
TD Bank 最多分行,
teller 開到6~8pm (depends on weekdays or weekends)
仲要星期日都開門
happyjess
|
其實你囡囡幾多歲?
如果過咗16歲,我覺得最好都係有自己嘅銀行戶口。
無論你用任何方法匯錢過嚟加拿大 ,或者用 匯豐銀行 轉帳, 最好都係有自己的戶口。
因為佢可以有自己名字的銀行卡 又可以申請信用卡 在這邊比較方便。 反正他在這邊讀書都起碼357年吧

另外順帶一提, 如果好像上述所講,用你的銀行 卡提錢, 是屬犯法的因為銀行卡不屬於他的名字。
happyjess
|
其實真係睇下想方便你自己,定方便你囡囡啦!方便自己就匯豐銀行係方便嘅,但係hsbc呢邊嘅分行係極少數, ATM 都唔多,真係唔係好方便。
如果想方便你囡囡嘅,始終都應該係加拿大開番個銀行。

好似上面媽咪咁講, TD bank , Bank of Montreal, Royal bank, CIBC, Scotia Bank 係加拿大五大銀行。
|
happyjess 發表於 18-10-18 20:26
其實真係睇下想方便你自己,定方便你囡囡啦!方便自己就匯豐銀行係方便嘅,但係hsbc呢邊嘅分行係極少數, ATM ...

阿女只係去exchange 半年,佢已成人,開個戶口俾佢冇問題!我要上網睇下佢讀嘅學校附近有冇呢啲銀行而又喺香港有分行!
佢去Alberta 果區嘅大學!