樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

放係自由講場過邊冇咩人回,所以再放係到請教大家比D意見。謝謝!

城中駅4

家人很喜歡城中駅大4房個積,想請問一下有冇人住緊城中駅? 4房大單位8BC, 10G是否10座比較好? 因為雖然報紙話樓市跌緊,但10座都好似無咩單位放,得過23個,同埋都幾貴,d業主都唔肯點減價。8座就多d單位放,都有業主放得合乎BUDGET的,但是否8座麻麻地? 萬能的JMD意見. 謝謝!

男爵府

waiwaileung1 發表於 18-10-18 11:09
放係自由講場過邊冇咩人回,所以再放係到請教大家比D意見。謝謝!
城中駅4房家人很喜歡城中駅大4房個積,想 ...

本身住過城中都會,城中質素比都會好個人認為。今年三四月我睇過8座好似c室四房,係比番自己屋苑既樓包圍住,個陣唔夠人快,比人先買左,之後8座放盤的都貴,好多人打通左主人房同隔離間房,
10座個d仲貴好似,我就無睇過。個陣覺得唔抵買,所以去左睇天晉系列,後尾我買左天晉2 四房2厠同工人房連厠所。除左工人厠所,全部厠所唔係黑厠,質料,真係比城中都會好。

本人都中意都會駅,因為方便。
不過我番工主要番港島,住將軍澳站都方便,而樓下好多野食比都會駅好好多!
而天晉2入密度就無咁多人,但會所小朋友playground 相對細。
綜觀而言我比較中意天晉2,但都會駅都唔錯

另,上幾個月8座好似有人跳樓整爛左平台單位d欄。您上網search下

男爵府

magpik 發表於 18-10-22 12:48

本身住過城中都會,城中質素比都會好個人認為。今年三四月 ...

很感謝你的回覆。天晉2四房2厠同工人房連厠所我OUT BUDGET,天晉係將軍澳龍頭屋苑,梗係好。不過可以養狗,我本人怕狗陣味和驚狗,所以應該不會考慮。 就算狗方面不是問題,但錢方面去到四房你這隻積我都負擔唔起。城中8座我本來都想買,因對比10座價格啱D。不過, 因為8座空中飛人比率較高(已上網search了),我較疑神疑鬼,所以卻步了。10座高層個VIEW真係正EVEN低層都望到海,我未看10座時已覺得8座個積我好鍾意,看埋10座過VIEW我更鍾意。因為10座過VIEW EVEN就算低層驟眼看下去都好似一幅畫(只是個人感覺,不喜勿插)。我看完就知點解10座會貴過8座了(可能又加上飛人事件較多) 不過,有D姊妹都話唔值,呢D真係好個人喜好了。10座對比8座是相對少放盤,而要買這隻四房兩廁積又只得這兩座有,可能8座較多飛人,10座業主放的好像只有兩或最多三個,更可以吊高買,相對價格貴。暫時10座都沒有啱我的價,我都係買唔起。

如果不是你說,去到這些相對要一定銀碼的單位我估唔到都要鬥手快。賣一個小一個,除非撞啱業主等錢洗或出事單位,否則只會愈來愈貴。都會城中駅我見好多業主都供滿的了,有D真係小小都唔肯減。唉!

都會駅商場對比將軍澳其餘3個商場我個人覺得真係可用差字來形容。其實有沒有機會改好的?

男爵府

waiwaileung1 發表於 18-10-22 14:45
很感謝你的回覆。天晉2四房2厠同工人房連厠所我OUT BUDGET,天晉係將軍澳龍頭屋苑,梗係好。不過可以養狗 ...

個陣就係咁arm8座業主買左天晉三所以急放市場價,星期日睇完星期一比人買左,年頭個市仲好,所以貨去得快~不過至從睇左歵次個單整爛左平台邊空中飛人,有慶幸自己無買。我自己都有少少驟忌e d .....
有無考慮974?城中974都ok...係少個房同埋向北。個陣都有考慮974,佢有向南但望內園
之前租過2座同睇過2座,個厠所有leakage of water
有無考慮維景?

男爵府

magpik 發表於 18-10-22 16:03

個陣就係咁arm8座業主買左天晉三所以急放市場價,星期日睇 ...

謝謝你的建議,唔會考慮974呎了。因為比我以家住過度只是大小小。我有睇過974,覺得可能其他屋苑都搵到呢D積,反而看過城中駅4房之後, 一見難忘,呢D積將軍澳較難找。同埋鐘意10座佢小人放盤,唔駛太擔心買左之後,比你更便宜的會出現。就算真係有劈價我估呢座呢隻4房則出現機會較少。維景不考慮了因為沒有露台兼可養狗,有露台那座則太貴買唔起。

男爵府

waiwaileung1 發表於 18-10-25 17:23
謝謝你的建議,唔會考慮974呎了。因為比我以家住過度只是大小小。我有睇過974,覺得可能其他屋苑都搵到呢D ...

我都中意佢隻積,不過個次買唔到,都係無緣份。不過買左天晉二我仲開心!相信您好快搵到件好貨

waiwaileung1    發表於 18-10-25 19:13

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

magpik 發表於 18-10-25 18:43

我都中意佢隻積,不過個次買唔到,都係無緣份。不過買左天 ...

請問天晉2尺價貴啲定係都會駅?

大宅

宜家10座四房已經沒有放盤了

男爵府

Yaleizh 發表於 19-1-15 12:52
宜家10座四房已經沒有放盤了

想請問你是否去地產舖查詢過?謝謝!

大宅

waiwaileung1 發表於 19-1-20 01:30
想請問你是否去地產舖查詢過?謝謝!

I was informed there is a G in Tower 10 that is available, but much more expensive than B or C in Tower 8. I’m a little concerned about the previous incidents happened in Tower 8. Not sure if it is a feng shui thing

大宅

magpik 發表於 18-10-25 18:43

我都中意佢隻積,不過個次買唔到,都係無緣份。不過買左天 ...

請問你覺得天晉二好唔好?我依家都睇緊樓有興趣天晉一或者二....... 但係四房真係好貴.....

男爵府

cakema 發表於 19-2-11 03:29
請問你覺得天晉二好唔好?我依家都睇緊樓有興趣天晉一或者二....... 但係四房真係好貴.....
...

睇過天晉一及二
天晉一我個陣主打睇三房兩厠,樓底好高但細房好細,感覺長條型咁既,您去感受下,同埋廳太細。睇過佢八百幾呎既積,剩係記得個景好靚。不過價錢都有番咁上下。大概剩係記得咁多,
天晉二主打睇三房兩厠,市市正正,還過幾次價都買唔成,後尾睇幾間四房2厠就買左。我係8xx個隻,仲有隻大d既四房2厠9xx
天晉二仲係三至四年,好新淨。戶數不太多。我比較喜歡。

首頁

尾頁

跳至