遊日注意,日本又爆德國麻疹疫情

Joey8
|
日本上周再錄得151宗德國麻疹新個案,今年累計病例達1,103宗,破過去5年新高。分析確診個案後,大部分病例都在大城市出現,東京錄得362宗個案,千葉縣有216宗,神奈川縣有132,換言之單計算東京首都圈,已佔確診個案的七成。
https://topick.hket.com/article/2187469/?r=mcsdfb
JD930    發表於 18-10-18 15:43
廷廷媽
|
香港大部份小朋友都有打針, 應該唔怕卦....
Joey8
|
回覆 廷廷媽 的帖子

除左小朋友,老人家同孕婦都要小心
wcpcelia    發表於 18-10-18 16:53
焱焱焱焱
|
廷廷媽 發表於 18-10-18 11:29
今朝電台話 3歲以下就算打咗都 未必ok
無話可說
|
又黎,上次沖繩爆咩疹?
Joey8
|
無話可說 發表於 18-10-18 11:48
又黎,上次沖繩爆咩疹?

都係德國麻疹
mandy952
|

唔一定,麻疹針效用隨時間慢慢消失
mandy952
|
Joey8 發表於 18-10-18 12:10
都係德國麻疹

佢地冇麻疹針打嘅咩
lavender_baby
|

打咗都未必有用,我幾年前打完但都無抗體,醫生話有啲人係會打完都無用
ourrr
|
謝謝提醒
uhtcl2006
|
MeowMuiMui123
|

如果真係好擔心既,去之前可以搵醫生Check check有無抗體.

https://topick.hket.com/article/2063042/麻疹疫苗缺貨遊日港人恐慌%E3%80%80袁國勇:僅1-港人無麻疹抗體

teresayan07
|
麻疹同德國麻疹一唔一樣 ga?
1歲個支係麻疹定德國麻疹?
tsung
|
謝謝提醒
chiliwu
|
teresayan07 發表於 18-10-18 13:05
麻疹同德國麻疹一唔一樣 ga?
1歲個支係麻疹定德國麻疹?

麻疹、流行性腮腺炎、德國麻疹
esmehouse
|
HoshiSora
|
Joey8 發表於 18-10-18 11:26
日本上周再錄得151宗德國麻疹新個案,今年累計病例達1,103宗,破過去5年新高。分析確診個案後,大部分病例 ...

謝謝告知
kwan_0128
|
日本成日都爆嘅? 佢地嘅國民係咪唔洗打德國麻疹針?
AGa1111
|
焱焱焱焱 發表於 18-10-18 11:35
今朝電台話 3歲以下就算打咗都 未必ok

因為政府要小一先打第二針加強針,所以上年準備去旅行,我都同仔女去私家打第二針
Joey8
|
lavender_baby 發表於 18-10-18 12:29
打咗都未必有用,我幾年前打完但都無抗體,醫生話有啲人係會打完都無用
...

咁細個就算打過都未必有用??