多生齒

snoopy513
|
小朋友照到有2隻多生齒,要做開刀手術,好擔心有無媽咪可以分享下小朋友開刀脫多生齒的經驗,謝分享﹗
Georgette
|
snoopy513 發表於 18-10-18 11:34
小朋友照到有2隻多生齒,要做開刀手術,好擔心有無媽咪可以分享下小朋友開刀脫多生齒的經驗,謝分 ...

我仔有但唔洗做手術, 等佢生出來之後,好似普通牙咁剝
09729loklok
|
我仔小二時在政府牙科檢查時做埋, 但不是手術,唔洗開刀,
只係打麻醉藥在口腔牙肉上, 跟住係用鋏鋏出嚟
不過我仔係得一隻多生齒, 會唔會係因為你有兩隻, 所以用開刀方法?
echo123
|
回覆 snoopy513 的帖子

我仔有兩隻, 一個醫生叫開刀取出(其中一隻近神經線, 脫呢隻幾年前都開價1萬), 另一個建議等生出來當普通牙脫. 結果等生出來, 每隻幾百蚊搞掂.
snoopy513
|
回覆 09729loklok 的帖子

因為2隻多生齒在牙肉內,所以要開刀先取出。
snoopy513
|
回覆 echo123 的帖子

請問你仔仔2隻多生齒有無倒轉生?我仔係倒轉生,應該生唔到出黎。
LongRyan
|

我仔小三時有隻係兩隻門牙中間咢入面,當時係牙科保健照x ray先睇到,之後係屯門醫院全身麻醉做,由朝早六點幾入院至到麻醉藥全過,下晝五點幾出院.我當時都好擔心。
snoopy513
|
回覆 LongRyan 的帖子

好明白你當時的心情,一聽到要開刀心情真係跌到落谷低。小朋友大慨幾日先康復?手術後係咪腫得好嚴重?
bluigugub
|
snoopy513 發表於 18-10-18 11:34
小朋友照到有2隻多生齒,要做開刀手術,好擔心有無媽咪可以分享下小朋友開刀脫多生齒的經驗,謝分 ...

我仔仔有兩隻多生齒,一隻向上,一隻向下,要麻醉開刀剝。私家醫生,一小時內完成。幾日後已無晒事。唔好擔心
LongRyan
|
snoopy513 發表於 18-10-18 13:29

好明白你當時的心情,一聽到要開刀心情真係跌到落谷低。小朋友大慨幾日先康復?手術 ...

始終全身麻醉都驚驚地,初頭話做九個字,點知個幾兩個鐘先出黎,唔知係咪等佢醒,出院後我即帶佢去食通粉因全日無食野,之後返去覆診同拆線,無腫,只要食野小心d同唔好食硬野就可以。
snoopy513
|
回覆 bluigugub 的帖子

請問小朋友在邊位醫生度做手術?
snoopy513
|

小朋友好勇敢,做完手術可以即刻食到通粉。多謝分享﹗
LongRyan
|
snoopy513 發表於 18-10-18 14:13

小朋友好勇敢,做完手術可以即刻食到通粉。多謝分享﹗

唔洗客氣,你唔洗太擔心,小手術。