請指教由YORK去愛丁堡

nancyli
|
請問是否坐火車是最快? 如果星期六上早去, 星期日傍晚回YORK, 是否足夠時間? 有咩地方可以在兩日內必去參觀? 待覆 謝謝!
Rowena
|
nancyli 發表於 18-10-18 11:36
請問是否坐火車是最快? 如果星期六上早去, 星期日傍晚回YORK, 是否足夠時間? 有咩地方可以在兩日內必去參觀 ...

除了坐飛機,火車是最快。兩日一夜夠不夠時間,真是好個人,因為愛丁堡真是好靚。
wcpcelia    發表於 18-10-18 14:01
nancyli
|
回覆 Rowena 的帖子

謝謝回覆, 我都知好靚, 但就係自己唔夠時間囉~~~只可以留兩日, 其實有冇當地一日團去愛丁堡城堡及周邊景點呢? thanks.
Rowena
|
nancyli 發表於 18-10-18 14:47

謝謝回覆, 我都知好靚, 但就係自己唔夠時間囉~~~只可以留兩日, 其實有冇當地一日團去 ...

一定好多,視乎你想不想 join 當地英語團,以下可作參考:

https://en.tripadvisor.com.hk/Attraction_Products-g186525-zfg11867-Edinburgh_Scotland.html
我自己覺得2日1夜只留市中心都夠行。
linancy
|
Rowena 發表於 18-10-18 18:08
一定好多,視乎你想不想 join 當地英語團,以下可作參考:

https://en.tripadvisor.com.hk/Attraction_Pro ...

明白。。Thanks thanks 我再研究下,如果再有任何問題唔明白再請教你
me920
|

search 下mega bus, 好似時間同搭火車差唔多, 但價錢平好多
我覺得york 可以2日1夜, 如果去埋york的outlet , 咁就3日2夜啦
wcpcelia    發表於 18-10-19 14:05
nancyli
|
回覆 me920 的帖子

唔該晒York 我都會留兩日, 我搵吓巴士資料先. thanks
Ononluk
|
Edinburgh 如果第一次去我會留三日兩夜。我諗火車應該係最快
Ononluk
|
nancyli 發表於 18-10-19 13:19
回覆 me920 的帖子

唔該晒York 我都會留兩日, 我搵吓巴士資料先. thanks

York 我反而兩次都係day trip (from Manchester/ Sheffield respectively), 不過我無去outlet
Ononluk
|
nancyli 發表於 18-10-18 14:47

謝謝回覆, 我都知好靚, 但就係自己唔夠時間囉~~~只可以留兩日, 其實有冇當地一日團去 ...

用腳行都可以去齊castle 同 Arthur’s Seat, 但Edinburgh 可愛之處係要用腳捐窿捐啦先感受到,佢整個城市個layout 喺依山而建,一層層咁,每個layer 又由啲小樓梯同橋貫穿
linancy
|
Ononluk 發表於 18-10-20 00:37
Edinburgh 如果第一次去我會留三日兩夜。我諗火車應該係最快

謝謝你 我考慮中,但3日兩夜既第一日都要晚上7-8點先到,不過就可以第二朝一早去觀光啦
linancy
|
Ononluk 發表於 18-10-20 00:39
York 我反而兩次都係day trip (from Manchester/ Sheffield respectively), 不過我無去outlet
...

因為我去的時間係一年一度【維京節】亞女好喜歡,所以留兩日係york
linancy
|
Ononluk 發表於 18-10-20 00:47
用腳行都可以去齊castle 同 Arthur’s Seat, 但Edinburgh 可愛之處係要用腳捐窿捐啦先感受到,佢整個城市 ...

參考左d資料愛丁堡周邊係可以自己觀光,去遠小小就考慮參加一日遊啦
littlesister
|
linancy 發表於 18-10-20 18:04
參考左d資料愛丁堡周邊係可以自己觀光,去遠小小就考慮參加一日遊啦
...

可以,Royal Mile 有 free walking tour, 好似大約中午有團,可以 join, Edinburgh 真係一個好靚好有 feel 既城市
linancy
|
littlesister 發表於 18-10-21 11:29
可以,Royal Mile 有 free walking tour, 好似大約中午有團,可以 join, Edinburgh 真係一個好靚好有 feel ...

ok 謝謝你哦
BabyRonXo
|
Edinburgh 我建議唔好住太遠,慳返d時間
景點可以考慮 行下Carlton Hill , Arthur Seat
Edinburgh Castle 值得去,之後行行Royal Mile, Whiskey Experience ,
又或者就咁喺Old town 四圍行都好舒服
nancyli
|
回覆 BabyRonXo 的帖子

知道, 唔該晒
nancyli
|

再請問, 3人房有冇好介紹(經濟房好啦) thanks thanks
BabyRonXo
|
nancyli 發表於 18-10-30 14:59

再請問, 3人房有冇好介紹(經濟房好啦) thanks thanks

我住過Princes Street Suites , 房間大,有廚房,近火車站,幾好㗎
BabyRonXo
|
nancyli 發表於 18-10-30 14:59

叧外 apex Waterloo place hotel 都唔錯