港孩真係好恐怖

kaikaiwongsar
|
出街見到d媽咪縱到d仔女上天, 一喊or扭計就咩都照哂佢地意思
好似去公園玩完拎野食, 個媽咪話要洗手先就即刻扭計, 然後媽咪就即時就範
仲有打乞痴對住人噴, 人地拎紙巾抹自己仲要比個媽咪話巴乜閉小小事都咁緊張即刻抹
做大既教壞哂d細, 真係好難想像第時呢班細路大個會有幾恐怖
bluetulip
|
恐怖的係班家長,唔係班細路
JD930    發表於 18-10-19 10:19
lojo11
|
係媽媽問題
無話可說
|
港女變港媽,生左港孩,沒完沒了
boccioni    發表於 18-10-19 11:22
Ho_BB
|
wcpcelia
|
家長問題大
lojo11
|
諗起早幾日個post,了餸比呀嫂講句就話人巴閉,保安唔借電話要投訴人
boccioni    發表於 18-10-19 11:22
cissie    發表於 18-10-19 01:12
peonica    發表於 18-10-18 13:31
ivory0915    發表於 18-10-18 12:41
kmamy
|
叮妹
|
公園坐我格離見過兩歲皇子吾肯飲奶,年輕父母加呀爺呀嫲同工人姐姐五個人唱歌加跳舞氹佢飲奶
tester5
|
kaikaiwongsar 發表於 18-10-18 11:40
出街見到d媽咪縱到d仔女上天, 一喊or扭計就咩都照哂佢地意思
好似去公園玩完拎野食, 個媽咪話要洗手先就即 ...

愛,不表示放棄教育孩子的機會,其實咁父母將來都要承受,唔好受的。
saming999
|

我都覺係家長恐怖
fivebeanrice
|
kaikaiwongsar 發表於 18-10-18 11:40
好似去公園玩完拎野食, 個媽咪話要洗手先就即 ...

呢度思維肯定個小孩有病
pandoralee
|
冇衛生常識真係好大問題,唔好話小朋友,而家去到中學生都係咁喇
你影響唔到我既話都算,但打乞痴對住人噴呢d真係好差,硬食哂D菌
chocolatebean
|
sg51244
|
仲有啲推個小朋友出黎打尖都見過
之後仲讚個小朋友叻仔
JD930    發表於 18-10-19 10:20
yamaneko
|
我就係驚死被人話自己嘅仔女,時時提醒仔女禮貌儀態,唔好麻煩/影響別人。結果又係被人話怪獸家長。

Thus,香港做人怎難。
angel.W
|
我男家果邊有個親戚生咗個女都幾歲大,
有晚一大班親友食飯(大約十幾個人左右),
佢個女就專登向其中一個A親友碗飯打乞痴,
之後個A親友就笑住講: 「哦~~你喺我個碗度打乞痴!唔可以咁架!」

之後個女爆喊(本身個女已經比冚家寵到公主咁),
其他親友見佢爆喊諗住哄佢,佢就一邊爆喊一邊發脾氣撥開人,
衝咗去佢外婆度,因為得外婆先會攬住嚟哄,
之後其他親友仲反罵A親友:「你做咩罵到佢喊!」

返到屋企我同我老公講返起依件事,
我話點解成班人無一個人教佢唔可以在人地個飯碗打乞痴?
仲要話返A親友做咩罵喊佢,
仲有個外婆攬住佢哄,攬住佢「噯~噯~唔好喊~」,
痴孖筋, 俾我一定會反問返個女「你知唔知你自己錯咩」

不過我唔會出聲幫人教女,費事又話我做乜話喊佢。
不過就擔心我生咗小朋友之後,
我返咗工,男家嗰邊都係咁唔識教佢。
esmehouse
|
BabyRonXo
|
自己係媽媽,都警戒自己盡量唔好教出港孩。

尋日搭火車,見到一個年約三、四歲嘅小朋友明目張膽咁食漢堡包,好想行去問下佢阿媽係唔係唔識字唔識睇圖,車箱入不准飲食。

港孩係港媽養成的
MM2H
|
長輩問題,父母祖父母溺竉造就港童,最慘係情況似越趨嚴重,出街經常遇見