自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我試過幫人帶小朋友放play group等小朋友家長駛車來接,一放play group,個小朋友想比佢個袋我拿,冇講唔該,我同佢講要自己拿,因我小朋友也是自己拿,跟住等車時,個小朋友叫我跪低當椅子上比佢坐著等車,我o嘴了小朋友個家長覺得佢小朋友好叻,因佢in 哪一間幼稚園都收,最後CCKG收了,但小學老師眼是明亮的,這小朋友in 甘多間小學系冇人收,佢家長唔明白點解,但我就好明白

伯爵府

回覆 kaikaiwongsar 的帖子

無眼睇好耐。只慶幸自己個個,唔係咁就算。

男爵府

barbielun 發表於 18-10-18 13:05
前日行apita,有個細路女用手指篤穿水果盤嘅保鮮紙,篤完一盤又想篤第二盤,我話「妹妹,你唔可以咁㗎喎」 ...

嘩! 世界級喎呢個
包包食物俾佢個女咁督過, 仲洗買既D野?
呢D真係經典既「無家教」, 俾D職員鬧下就岩架喇
細路就話唔識性, 連個大既一樣咁冇品

大宅

有啲老豆老母會講:細路仔係咁㗎啦

唔諗住教,同佢地嘈都冇意思,唯有同自己講唔好似佢地

珍珠宮

環保接龍勳章

barbielun 發表於 18-10-18 13:05
前日行apita,有個細路女用手指篤穿水果盤嘅保鮮紙,篤完一盤又想篤第二盤,我話「妹妹,你唔可以咁㗎喎」 ...
我實忍唔住開聲鬧佢冇家教

珍珠宮

Rubik 發表於 18-10-18 12:54
但之前有個post又話個家長尤得個小朋友喊唔控制佢好嘈好騷擾

x2⋯⋯其實有冇啲教仔專家可以走出嚟發表一下?
咁又唔啱,咁又唔啱⋯

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 kaikaiwongsar 的帖子

"仲有打乞痴對住人噴, 人地拎紙巾抹自己仲要比個媽咪話巴乜閉小小事都咁緊張即刻抹".....如果個港媽夠膽咁話我,我一定鬧爆個港媽

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

kaikaiwongsar 發表於 18-10-18 11:40
出街見到d媽咪縱到d仔女上天, 一喊or扭計就咩都照哂佢地意思
好似去公園玩完拎野食, 個媽咪話要洗手先就即 ...
將來自己受番晒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BabyRonXo 發表於 18-10-18 12:07
自己係媽媽,都警戒自己盡量唔好教出港孩。

尋日搭火車,見到一個年約三、四歲嘅小朋友明目張膽咁食漢堡包 ...

所以宜家, 接2連3港媽 日本台灣 出丑事件薄

別墅

回覆樓主

唔好好管教自己小朋友遺害嘅唔止係自己家庭
而係整個社會
想像下十幾廿年後成個社會充斥嘅都係呢啲自我中心嘅成年港孩
社會邊有可能進步

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kaikaiwongsar 發表於 18-10-18 11:40
出街見到d媽咪縱到d仔女上天, 一喊or扭計就咩都照哂佢地意思
好似去公園玩完拎野食, 個媽咪話要洗手先就即 ...

唔使諗,6個大人一齊竉一個小孩,遲早就有好多混世魔王.

子爵府

happyb_happyb 發表於 18-10-18 15:12
我實忍唔住開聲鬧佢冇家教

公眾場合好多呢類, 見過係商場兩個大陸小孩不停大叫嚇過港孩, 又抓佢⋯ 我出聲叫佢地唔好大叫會耳鳴, 個小孩係個玩具樹內出唔到黎, 後來大媽來了問咩事? 我話你小孩大叫同打人
佢話係咩係咩, 我聽唔到啊? 我話全世界都聽到得你聽唔到

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

maccacaca 發表於 18-10-18 15:10
有啲老豆老母會講:細路仔係咁㗎啦

唔諗住教,同佢地嘈都冇意思,唯有同自己講唔好似佢地 ...

我成日教仔,反而身邊好多人同我講細路仔係咁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sg51244 發表於 18-10-18 12:01
仲有啲推個小朋友出黎打尖都見過
之後仲讚個小朋友叻仔
咁都得

男爵府

2018復活節勳章

依家唯一可以做既係教好自己果個~
人地既~ 唔會幫人教啦!~
廢事自討沒趣

上次我去迪欣湖野餐~
之後同小朋友係公園仔到玩左一陣
有2個9-8歲既兄妹係滑梯下面推架車上頂去
咁架車飛到去左隔壁個有個2歲小朋友行緊既橋到...
咁無打到~ 2歲小朋友既父母都算

點知2兄妹又黎多次~ 今次成架車撞左落2歲B既媽媽到
個媽媽鬧有無攪錯, 呢到咁多小朋友 你知唔知咁樣好危險?
2兄妹即去搵亞麻/亞婆, 個大人重話俾架車仔HI到下JA
到咁大反應?

大宅

lojo11 發表於 18-10-18 11:46
諗起早幾日個post,了餸比呀嫂講句就話人巴閉,保安唔借電話要投訴人
...

個單唔覺係了餸 不過話人巴閉又做多左

大宅

回覆樓主

睇完咁多cm 只可以講句上樑不正下樑歪

複式洋房

禁止發言 發表於 18-10-19 10:41
睇完咁多cm 只可以講句上樑不正下樑歪

而家d家長有咩淨係識怪人 唔教好個仔

禁止訪問

首頁

尾頁