麥雅緻4歲女哭崩,擔心媽媽會老死

vanfersen
|
05年港姐麥雅緻跟老公張頴康結婚6年,現育有4歲女兒張雅喬(小豆)和1歲兒子張迅橋(小花生),昨日在社交網貼小豆哭成淚人嘅相片,原來年紀小小嘅佢擔心媽媽會老、會死!

Angie寫道:「今日同小豆傾偈,傾到一個生命嘅話題,原本佢問我乜嘢會變老,乜嘢唔會,佢講咗一連串動物之後,我解釋俾佢聽,基本上有生命嘅嘢,都係會變老㗎!(因為車上掛咗Twin stars公仔)佢就問:『Twin stars會唔會老?』『唔會,因為Twin stars係公仔嚟㗎!』『Jack Jack呢?』『唔會,因為Jack Jack係卡通公仔。』然後佢突然之間問我:『媽媽你會唔會老?會唔會死㗎?』」

雖然女兒年紀小,但Angie認真回答:「我話會㗎,媽媽都會老,媽媽都會死,咁佢就話:『死咗係咪會飛上去個moon嗰度?』(因為之前我嫲嫲離開,就話俾佢知太嫲去咗月亮度(佢間中抬頭望到月亮,都會覺得太嫲睇緊佢!)之後大家靜咗,我回頭望佢嘅時候,我已經見佢流緊眼淚!佢細細聲講:『媽媽我唔想你老,唔想你死!』」

4歲已經問依d問題 , 現今小朋友太成熟 , 無晒童真

華華子
|
我細個都會唸呢D問題, 覺得死亡好可怕, 都會好驚爸爸媽媽會死, 但就會放係心入面, 唔敢同大人講~~
Supertalkative
|
vanfersen 發表於 18-10-18 11:55
05年港姐麥雅緻跟老公張頴康結婚6年,現育有4歲女兒張雅喬(小豆)和1歲兒子張迅橋(小花生),昨日在社交 ...

人大左都擔心父母離開!一諗起都想喊
wcpcelia    發表於 18-10-18 14:48
oscarmama
|
05年港姐麥雅緻跟老公張頴康結婚6年,現育有4歲女兒張雅喬(小豆)和1歲兒子張迅橋(小花生),昨日在社交 ...

當年我仔大概3歲都有類似想像,我無同佢討論過類似問題,只係間吾中講吓“媽媽俾你激死”之類說話。

有段時間不停問我,媽媽幾時會死,死咗葬響邊,爹爹死咗停車場架車點算,日日問。

初期我都會話媽媽爹爹無咁快死,後來頂吾順佢問,
我問佢“成日問,係咪好想媽媽死?”
仔答“我驚媽媽會死”
呀!我如夢初醒!
我:“如果你成日諗媽媽死,媽媽真係會死,如果你成日諗媽媽好健康開心,吾會死,媽媽就吾會死”

自此佢無再問我幾時死。小朋友到3,4歲開始嘗試去理解世事,好奇、恐懼、探索等等,思想型小朋友幻想更多,並吾一定無童真嘅。
其實我仔而家18歲都仲好鬼童真

mysterious22
|
4,5歲開始長大,明白原來人會老會死,佢覺得驚同怕好正常

唔係無童真囉
tsung
|
囡囡好感性
losttoa
|
我有日訓醒塊面比張被壓到有印,我仔問我咩來,我話媽媽老喇,出皺紋,我仔即攬住我喊話唔要媽媽老,佢喊個下我好窩心又心酸
月見草
|

我仔幾歲時都試過類似情況,我仲記得當時影咗佢張相寫上Facebook。
小朋友未必知道真正嘅生死問題,響佢嘅生死概念可能只係嗰個人唔見咗,而佢哋亦都唔想呢個人唔見而己。
點解你會諗到佢哋冇晒童真老積呢
cscsmlkyh
|
咁係感情豐富,亦能夠想像到沒有了媽媽後既悲傷者,並唔係冇童真。

唔通個個小朋友只想像到童話世界般既happy ending 先有童真?
|
我早排都試過,我仔7歲,喊住同我講,我第時上左星星度佢會好唔捨得。。。跟住佢喊到收唔到聲,我又喊。。。
esmehouse
|
selinako^^
|
我果陣都驚, 但宜家諗返, 小學時期, 我媽都係3x
正常情況, 應該冇咁快死
rex13
|
[email protected] 發表於 18-10-18 15:51
我早排都試過,我仔7歲,喊住同我講,我第時上左星星度佢會好唔捨得。。。跟住佢喊到收唔到聲,我又喊。。 ...

我仔,近排都成日問死亡既問題,每系電視睇到啲新聞就會問我,佢哋會唔會死亡,如果死亡佢地會去左邊樹⋯⋯⋯就琴日有個朋友既女入左醫院,我話佢知,佢第一時間問我會唔會死亡
心諗,比個朋友知道就死火⋯⋯
咪即時同佢講,唔會咁易入醫院,食錯小小野就咁易死亡,⋯
milktealai
|
我覺得小豆好感性,好愛媽媽,唔係冇童真喎